Vestveggen på Åsane i Bergen åpner forhåpentligvis mandag 18.januar
Dersom Bergen klatreklubb får de siste tillatelsene fra kommunen åpner Vestveggen førstkommende mandag. De ser frem til å åpne den nye veggen, selv om det blir ikke en stor markering grunnet koronarestriksjoner.
Vestveggen på Åsane i Bergen blir Skandinavias største klatresenter med 3200 kvadratmeter klatreflate. Foto: Vegard Breie
Lesetid: 5 minutter
Vestveggen skulle egentlig åpne før jul i 2020, men ble forsinket grunnet konkurs hos hovedentreprenøren.
Nå åpner den forhåpentligvis førstkommende mandag (dersom de får de siste tillatelsene fra kommunen) og dette blir da Skandinavias største klatresenter med 3200 kvm klatreflate.
Sportssjef Trond Kristian Kalstø har vært prosjektleder for Vestveggen fra Bergen klatreklubb, og har jobbet med dette i halvannet år.
Han presiserer at det har blitt lagt ned mye arbeid i Vestveggen med planlegging og detaljering lenge før han startet som prosjektleder. Mye arbeid har blitt gjort frivillig, men det siste året har også mye arbeid vært lønnet fra klubbens side, og i høst har de vært flere som har jobbet fulltid med å ferdigstille anlegget.
– Hvordan blir det å åpne dette nye klatresenteret midt i pandemien?
–Hele pandemien har vært krevende for klubben. Vi har fått inn mange nye ansatte og investert mye penger i nytt utstyr og inventar så økonomien i klubben har gått fra å være veldig god til å ligge på smertegrensen en god stund nå. Vi hadde selvsagt store planer om en gigantisk åpningsfest for et år siden, men nå blir det til at vi åpner opp på en helt vanlig mandag uten særlig mye ståhei rundt det. Vi kommer til å kjøre en lavterskel lokal konkurranse der man kan delta gjennom hele første åpningsuken og fylle ut scorecard for å vinne utrekkspremier, men det blir ikke den festen vi så for oss, sier Kalstø.
– Hvor mange besøkende kan dere ha per dag med dagens restriksjoner?
– Anlegget er gigantisk, over dobbelt så stort som Oslo Klatresenter. I starten kommer vi til å ha forhåndsbooking av klatretid og det vil være to bolker på hverdager, en på dagtid frem til klokken 1600 og en på kveldstid frem til klokken 2200. Hver bolk vil ha 200 plasser. Det er 170 boltelinjer i anlegget så det vil med andre ord være god plass for de heldige som klarer å få plass på kveldstid. På dagen regner vi ikke med at kapasiteten fylles opp, men vi jobber med å fylle anlegget også med aktivitet på dagtid, sier Kalstø.
– Klatrehallen er en del av Åsane Arena som blir Norges største idrettsanlegg med over 15 idrettslag samlet under ett tak. Byggeplassen dekket i starten over 26 000m2 og det er fire byggetrinn til sammen.
Hovedentreprenøren gikk konkurs - ble forsinkelser
– Hvordan har framdriften vært på byggeprosessen?
– Klatrehallen er sammen med turnhallen del av trinn 2, og planlagt åpning for trinn 2 var opprinnelig høsten 2020. Helt fra starten av byggeprosjektet har hovedentrepenøren med ansvar for byggingen av anlegget hatt økonomiske problemer, og det har ført til stadige forsinkelser i arbeidet med bygget som selvsagt har påvirket oss negativt. Vi var en god gjeng som jobbet hardt for å få til åpning før jul, men ca. en uke før planlagt åpning fikk vi beskjed om at hovedentrepenøren var slått konkurs og at gjenværende arbeid på strøm, rør og sprinkleranlegg ikke ville bli fullført i tide. Før sprinkleranlegget er godkjent og klart til bruk får vi ikke brukstillatelse til anlegget så det har gjort at vi nå har hatt et nesten helt ferdig klatreanlegg i nesten en måned uten å kunne bruke det. Men på så store byggeprosjekt som dette er det naturlig at det dukker opp hindringer så alt i alt er vi glade for at det nå ser ut til å løse seg, forteller Kalstø.
– Samarbeidet med Tjelmeland Friksjon har vært veldig bra og vi er veldig fornøyde med løsningene de har valgt og hvordan veggene er blitt. Vestveggen har mye av alt og vi har plass til alle, fra nybegynnere til elite - Trond Kristian Kalstø
– Hva slags tilbud vil dere begynne med å ha i starten?
– Vi må se an koronasituasjonen og legge opp aktiviteten etter smittenivået her i Bergen. Vi har lagt opp til at det skal være mulig å ta innføringskurs for nybegynnere både i ukedagene og i helgene, og vi ser for oss at det vil være stor pågang fra nye klatrere som ønsker å komme i gang i dette fantastiske anlegget, forteller Kalstø.
Satser stort på barne- og ungdomsgrupper
– For våre barne- og ungdomsgrupper har vi doblet antall grupper og vil nå ha tilbud til over 200 deltakere per semester. På sikt når vi kommer inn i rutinene og får rekruttert flere flinke trenere satser vi på å tilby grupper til over 300 personer hvert semester. Vi ønsker også å komme i gang med tilbud til skoler, barnehager, personer med ulike utfordringer og paraklatring. Men dette arbeidet vil ta tid så vi starter litt smått og har store ambisjoner, sier Kalstø.
– Selv skal jeg etter åpningen inn i en rolle som sportssjef i Bergen Klatreklubb og sammen med hovedtrener Joakim Sveen skal vi sørge for at det blir god oppfølging av trenere og utøvere i Bergen Klatreklubb, og at klubben har et solid fokus på å bygge kompetanse for trenere og instruktører, sier Kalstø.
– En drømmesituasjon for Bergen klatreklubb
– Hvor mye har det kostet totalt å bygge, og hvordan har det blitt finansiert?
– Bergen Klatreklubb har investert ca. 2,6 millioner kroner i utstyr og inventar, mens klatrehallen er finansiert delvis av Trond Mohn som dekker utgiftene for byggingen av Åsane Arena, og delvis av spillemidler fra Norsk Tipping som går til bygging av klatreveggene. Vi har ikke full innsikt i regnskapet til Åsane Arena men hele klatrehallen er estimert til å koste i overkant av 60 millioner kroner. At Bergen Klatreklubb får muligheten til å drifte et så fantastisk anlegg og bruke overskuddet fra driften til å styrke klatremiljøet både i Bergen og Norge er virkelig en drømmesituasjon for oss. Vi inviterer alle til å komme på besøk (når smittetrykket tillater det) og gleder oss til å arrangere NM i ledklatring, speed og paraklatring i november!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.