Oslo og omegn har flere klatre- og buldresentre. I denne oversikten tar vi med hvor du kan klatre og buldre inne i Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Nordre Follo, Ås og Lillestrøm; alt innen 45 minutters kjøring fra Oslo S.
HVOR KAN DU KLATRE INNE I OSLO? Det nyeste tilskuddet i Oslo er Oslo klatresenter. Her under NM i 2019 med Tina Hafsaas og Edel Lemvik. Foto: Bjørnar Smestad
Lesetid: 8 minutter
Hovedstaden og omegn har flere ulike klatresentre i forskjellig størrelse. Det siste tilskuddet er Oslo klatresenter som åpnet i 2017.
I denne oversikten får du en liste over klatre- og buldresentre i kommunene Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Nordre Follo, Ås og Lillestrøm.
For 10-15 år siden hadde Oslo og omegn megetfå klatresentre i forhold til befolkningen. I dag preger større sentre som Oslo klatresenter, Klatreverket og Vulkan klatresenter Oslo-regionen, men Oslo og omegn har fortsatt et lite tilbud gitt en befolkning på rundt 1-1,5 million mennesker.
Klatremiljøet i Oslo har et sterkt konkurransemiljø og spesielt i klubbene Kolsås og Oslo klatreklubb. Flere av våre fremste konkurranseklatrere som Sunniva Haave, Tina Hafsaas, Thilo Schröter og Stian Christophersen er oppvokst i Oslo, og har vært sentrale figurer i konkurransemiljøet i en årrekke.
Klatremiljøet i Oslo har tidligere vært preget av uteklatrere og klatring på klippe. Viktige steder som må nevnes her er Kolsås, Hauktjern, Damtjern og Hellerud. De siste årene har klatring som popularitet skutt til værs, og med det har også inneklatretilbudet økt i hovedstaden og omegn. Andel inneklatrere har da også økt betraktelig. Etterspørselen er stor, men tilbudet kunne vært mer omfattende for innendørs klatrere i Oslo.
Her vil du få en oversikt over klatre- og buldresentre i kommunene Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Nordre Follo, Ås og Lillestrøm. De utvalgte klatresentrene er i en kjøreavstand på maks 45 minutter fra Oslo sentrum.
Vi har delt inn i tre kategorier, klatresentre som har både buldring og klatring, og klatresentre som har bare tauklatring og bare buldring. Det må poengteres at flere av disse anleggene ligger i flerbrukshaller som krever spesielle medlemsskap osv.
Hva trenger du for å buldre inne i Oslo?
For å buldre innendørs trenger du ikke noe mer enn et par klatresko og kalk. Det er den grenen av klatring som er mest lavterskel. Hvis du aldri har buldret før kan du låne sko på de ulike sentrene. Les mer om hva buldring er.
Hva trenger du for å tauklatre inne i Oslo?
For å klatre inne trenger du klatresko, kalk, sele, taubrems og tau. Du må ha kunnskap til å sikre hverandre i tauklatring, og det kan du få ved å ta kurs. Mange plasser krever brattkort dersom du skal sikre på led. Flere av klatresentrene tilbyr kurs for å ta brattkort. Det er også anledning å leie utstyr hos respektive klatresentre. Flere av klatresentrene har også autobelayer, noe som gjør at du kan klatre alene. Les om hvordan du bruker autobelay på en trygg måte.
Her kan du buldre og tauklatre innendørs i Oslo og omegn
Her får du en oversikt hvor du både kan tauklatre og buldre innendørs i Oslo og omegn.
Oslo klatresenter
Oslo klatresenter ligger på Skullerud i Oslo øst, og er et av de største klatresentrene i Norge. Det har blitt arrangert norgesmesterskap i buldring og led på Oslo klatresenter. Klatresenteret åpnet dørene i 2017, og har et bredt tilbud for barn og voksne, nybegynnere og erfarne. Du kan prøve klatring og ta all slags mulige kurs.De har to etasjer med buldring, et eget barnebuldrerom, et stort treningsrom, og tauvegger fra 12-25 meter lange. Når du kommer inn i hovedrommet på Oslo klatresenter er det en bue som kan gi deg opp til 25 meter med klatring (du må med andre ord ha et 50-meterstau om du skal klippe ankeret på de lengste rutene). Det er også mange autobelayer og klatrevegger der det henger topptau permanent.
De har også et stort område med en liten klatrebutikk og en egen kafé, Tid Bakeri. Så her kan du virkelig slappe av i loungen etter endt klatreøkt.
Klatreverket på Torshov var et banebrytende klatresenter da det åpnet i 2006, og er fortsatt et av Norges største klatresentre. Her er det et bredt tilbud om du er nybegynner, erfaren, barn eller voksen. Du kan prøve klatring og ta all slags mulige kurs. De har tre etasjer med buldring, og tauvegger fra 10-14 meters høyde. Det er 2400 kvadratmeter med klatreflate hvorav 600 kvadratmeter er til buldring. Det er omlag 200 klatreruter fordelt på nivået fra grad 2-9 på Verket.
Klatreverket har en egen klatrebutikk og de selger alt fra klær, til klatreutstyr og klatreførere.
Klatreverket eier også et klatresenter i Drammen, og her kan du tauklatre og buldre. Dette er det største og mest sentrale klatresenteret i Drammensregionen. Du kan prøve klatring og ta all slags mulige kurs.Det er også flere autobelayer her om du vil klatre alene. De har også treningsrom med fingerbrett.
Vulkan klatresenter er nå Oslos eldste klatresenter, og er drevet av Kolsås klatreklubb. Vulkan er veldig sentralt lokalisert på Vulkan som er et steinkast unna Oslo S. På Vulkan kan du tauklatre, buldre og det er også treningsrom. Vulkan er et jovialt og koselig sted midt nede i byen.
Les mer info på vulkanklatresenter.no.
Holmen klatresenter
Holmen klatresenter er lokalisert i Asker, og er et lite men fint klatresenter med både tauklatring og buldring. Det drives av firmaet Tau AS.
Studentmiljøet på NMBU på Ås fikk et fullverdig klatreanlegg for noen år siden med både tauvegg og buldring. Veggen er i samme kompleks som Eika Sportssenter. Her får du 610 kvadratmeter med klatring fordelt med 70 kvadratmeter buldring og 540 kvadratmeter tauklatring.
Du kan enten betale dropin eller kjøpe medlemsskap her, og du må ikke være student for å bruke anleggget.
I denne flerbrukshallen på Ski kan du også klatre innendørs. Her har de en tauvegg og en buldrevegg. Tauveggen har en kapasitet på 18-20 taulag og har fire autobelayer. Det er drop-in tider for de som ikke er medlemmer mellom 18-21 på torsdager. Utover det må du være medlem av Ski klatreklubb og klatre på mandager og onsdager når det er klubbklatring.
Oslos nyeste buldresenter på Grünerløkka åpnet i februar 2022. Gulvet er ca 1000 kvadratmeter, og klatrearealet omtrent det samme. Har eget treningsareal, og garderober med dusj. Her er også campus, vekter, Moon-wall, Kilter og Grashopper, samt en liten butikk + skoutleie.
Klatreverket Bryn
Klatreverket har et tredje senter, og det er et rent buldresenter. Det ligger rett ved t-banestoppet Brynseng. Her har du 500 kvadratmeter med buldreflate fordelt på to etasjer, og det er omlag 120 buldere her til enhver tid. Det er også et treningsrom med moonboard, campus og vekter blant annet.
Buldrerommet på Blindern er en del klatretilbudet for studentene ved Universitetet i Oslo. Du kan for øvrig også kjøpe enkeltbillett som ikke-student. Buldrerommet ligger i øverste etasje på SIO Athletica, og det er problemer i alle vanskelighetsgrader.
Friluftshuset er drevet av DNT og her er en rekke aktviteter du kan gjøre. Du kan blant annet benytte deg av buldrerommet på på Friluftshuset når de har åpent for drop-in. Buldrerommet er et lite og koselig rom, der veggene ikke er noe høyere enn 3-4 meter. Det er for øvrig en del klatreflate enn det ser ut til ved første øyekast.
Her kan du kun tauklatre innendørs i Oslo og omegn
Avancia Skedsmokorset
På Avancia på Skedsmokorset er det en tauvegg som en del av treningssenteret. Veggen er 11 meter høy og hvis du er medlem av Romerikstoppen klatreklubb så får du fri tilgang til veggen på Avancia. For andre må du kjøpe drop-in.
Klatreveggen på Blindern er også en del av klatretilbudet for studentene ved Universitetet i Oslo. Du kan for øvrig også kjøpe enkeltbillett som ikke-student. Klatreveggen ligger i første etasje på SIO Athletica. Veggen er åtte meter høy, og du må ha topptau-eller ledkort for å klatre der. Du kan bare klatre mandager fra 19.30-21.30.
På Oslo Metropolitan University i Pilestredet er det en 20 meter høy klatrevegg som kan brukes av studentene på OsloMet. Klatregruppa under Oslo Tekniker Samfund har fellesklatring og prøv klatring. Men du må altså være student på OsloMet for å benytte deg av dette tilbudet.
I flerbrukshallen Bjørnholthallen er det en klatrevegg, som driftes av Bjørnholt Idrettsforening. De har satt stort fokus på barn og unge, og de arrangerer klatreskole jevnlig. Det er da ikke åpent for alle, men for de som er medlemmer.
På Vestby Arena drifter Vestby klatreklubb en klatrevegg som er for deres medlemmer. Det er begrensede åpningstider, så du må lese info på vestbyklatreklubb.no for å se når du kan klatre.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.