DE LOVENDE JUNIORENE: f.v Sverre Blixt, Alfred Kirkebø, Teodor Kirkebø, Trym Landmark, Per Ravlo-Caspersen, Sunniva Øvre-Eide, Edel Lemvik, Ingrid Kindlihagen, Elise Olsen, Aurora Karlsen, Lea Aarø-Stillesby, Hanne Sofie Bjørn-Lian. Foto: Norges Klatreforbund
Lesetid: 4 minutter
Endelig var det tid for de norske juniorene å konkurrere internasjonalt igjen. På grunn av pandemien og tilhørende reiserestriksjoner har ikke det norske laget vært i aksjon siden junior VM i 2019. Siden den tid har noen vokst ut av juniorklassen og andre blitt gamle nok.
Syv av troppens 12 utøvere deltok i helgen for første gang på europeisk ungdomskonkurranse i led. Én av de klatret seg inn til fast landslagsplass, og to av de allerede etablerte landslagsjentene klatret finale.
Ingrid Kindlihagen og Sunniva Øvre-Eide klatret begge finale på den høye klatreveggen i Imst. Ingrid klatret sin første taufinale, og Sunniva sin første i klassen youth A. Ingrid kvalifiserte seg som siste jente inn i finaleheatet og sier selv at hun med det kunne klatre med lave skuldre og at hun fikk kjempet og fikk ut potensialet sitt. Hun klatret seg opp tre plasseringer og endte på 7. plass. Ingrid deltok i den eldste klassen.
Sunniva gikk til finale med to topp 10-plasseringer fra kvalifiseringen, og endte finalen med en 8. plass etter nydelig klatring. Dessverre så det ut som en lesefeil sendte henne i selen raskere enn undertegnede og trener håpet på.
Sunniva selv uttaler at hun ikke hadde så store forventninger til konkurransen siden det var så lenge siden sist hun konkurrerte. På den tiden har også nivået i klassen utviklet seg, og rutesettingen blir hardere med alderen. Imst er dog en spesiell arena.
– Jeg synes det er vanskelig å sammenligne Imst med andre arenaer fordi Imst har en særegen stil på grunn av de lange rutene, men nivået er definitivt høyere i år, sier Sunniva.
Begge jentene skal på samling i Innsbruck kommende uke og delta på verdenscupen som arrangeres der om ti dager. Der skal de delta på både buldring og led, og det gleder de seg til.
– Veldig spent på verdenscupen, og jeg gleder meg til å klatre på rutene og kjenne på hvor høyt nivået faktisk er, sier Sunniva.
– Jeg gleder meg veldig til verdenscupen neste uke. Det blir gøy å kunne måle seg med de aller beste, sier Ingrid.
Per Ravlo-Caspersen var en av årets nykommere, men han er ingen ukjent gutt i klatre-Norge. Regjerende norgesmester i både buldring og led bodde i 2019/2020 ett år i Frankrike hvor han hevdet seg i franske konkurranser. Med det hadde han en viss følelse av hvor han kunne være i europacupen – han trente tross alt med noen av Frankrikes (og verdens) beste.
Per leverte en veldig god kvalifisering med 9. plass og en ikke så god med 29.plass, dette ga han 18. plass totalt i en klasse med 42 deltagere. Kriteriet for landslagsplass er øvre 50% av resultatlisten. Hans gode rute er en solid pekepinn på hvor han kan være når ting klaffer, og de rundene er viktige å ta med seg.
Selv uttaler han at han hadde et sterkt ønske om å kvalifisere seg til laget, og det er han fornøyd med å ha klart. En spennende og god erfaring han tok meg seg fra helgen var å klatre først i kvalifiseringen, og det gjorde også Trym Landmark. Begge falt av veggen tidlig, og av erfaring kan jeg si at det å være først ut er mer nervepirrende enn alle andre startnumre man kan ha i en kvalifisering.
En gjeng unge gutter, alle fra Kolsås Klatreklubb, representerte Norge i de yngste klassene. For Alfred Kirkebø og Sverre Blixt var dette deres første internasjonale konkurranse og de er i klassen youth B. Positivt å ta med seg for dem begge er en delt 20. plass fra den en ene kvalifiseringsruten. De kom henholdsvis på 32. plass og 27. plass av 43 deltagere.
I youth A var det Teodor Kirkebø og Trym Landmark, som i tillegg til Per, representerte Norge. De endte henholdsvis som nummer 33 og 41 av 42 i denne klassen.
Blant jentene deltok Hanne Sofie Bjørn-Lian, Aurora Karlsen og Lea Aarø-Stillesby i den yngste klassen. De tok henholdsvis plass 45, 47 og 48 av 48. I klassen youth A deltok også Elise Olsen og Edel Lemvik som ble henholdsvis nummer 29 og 31 av 35.
Det som er morsomt fra helgen er at syv utøvere fra helgens tropp er utøvere fra Kolsås Klatreklubb, og syv av de trenes ukentlig av Thilo Schröter og meg selv. Vi har alltid hatt et ønske om å skape en arena hvor vi kombinerer lek og alvor, og det er en glede å se denne fine gjengen vokse, utforske og utvikle seg, nå også internasjonalt.
Vi har forberedt oss spesifikt for konkurransen i Imst etter av det ble bestemt av NM i buldring ble avlyst, og selv om ikke alle fikk ut potensialet sitt i helgen har de alle tatt store og imponerende steg i utviklingen sin.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.