22 norske medaljer på nordisk mesterskap i led- og paraklatring
Nordisk mesterskap i led- og paraklatring gikk av stabelen på Tyrili klatresenter på Lillehammer i helga. Med 22 medaljer delt ut til Norge ble vi den mestvinnende nasjonen i årets nordiske mesterskap i led- og paraklatring. Finland tok fire medaljer, Sverige tre og Danmark to. I paraklatring var det tre klasser, og kun nordmenn med.
NORDISK MESTER: Per Ravlo-Caspersen var en av mange nordmenn som fikk nordisk tittel i helga. Foto: Torbjørn Wiik
Lesetid: 8 minutter
Av våre 15 medaljer i led var fem gull, og fra vår norske tropp kan fire kalle seg nordisk mester. I tillegg var det kun norske parautøvere som deltok i nordisk i år.
Klassene junior og senior er slått sammen for både damer og herrer for å øke nivå og deltagerantallet, og Ingrid som vant senior vant med det også klassen junior.
Ellers vant Alfred Kirkebø i junior B, Per Ravlo-Caspersen og Sunniva Øvre-Eide i junior A, og Ingrid Kindlihagen i senior og junior.
Leo Bøe, Edel Lemvik, Teodor Kirkebø og Olai Ødegård er alle sølvvinnere i sine respektive klasser; senior, junior, junior A, junior A og junior B. Ørjan Vaage og Anne Ackre tok sølv i klassen junior.
Anne Ackre kom også på pallen i seniorklassen med bronse, og Marte Myrland tok bronse i klassen junior A. Amanda Buer og Lars Matre tok begge 3. plass i klassen junior.
Blant arrangørene fant vi flere utøvere som selv deltok, og Inga Aarhus, medieansvarlig for konkurransen forteller at hun og flere av elevene ved klatrelinjen til NTG fikk forespørsel av leder i klatreklubben Gaute Olsen og daglig leder av klatresenteret Ingunn Kleven tidligere i år. De så på dette som en mulighet for å gi utøverne noe unikt. I tillegg til Inga som medieansvarlig var Anne Ackre hovedansvarlig, Elise Olsen funksjonæransvarlig og seks andre juniorer fra Lillehammer Klatreklubb i viktige roller som arrangør.
– Det har vært fint å skape noe sammen på tvers av enheter. Samarbeidet med Tyrilistiftelsen, aktive utøvere, studenter fra høyskolen (HIL) og Tyrili klatring, har vært både spennende og gøy. Som ungdommer i Lillehammer klatreklubb, og som elever på klatrelinjen på NTG så er vi i tillegg er vi så heldig å få trener 1 kurs før vi er ferdig, avslutter Inga.
Finaleshowet bestod av tre ruter; en for herre og gutter junior A, en for damer og jente junior A og en for gutter og jenter junior B.
En spennende duell jeg gledet meg til å se var herrenes toppklatrere; Anthony Gullsten fra Finland og vår egen Leo Bøe. Anthony er regjerende nordisk mester i buldring, og bruker mesteparten av tiden sin på den disiplinen, men han er også en særdeles god ruteklatrer og gjør det som regel godt når han stiller opp.
I kvalifiseringen tabbet Leo seg ut tidlig, og Anthony fikk fordel av å lede heatet inn i finalen. I finalen som var bratt, slik også deres 2. kvalifiseringsrute var, hvor Leo kom lengst, var det kanskje mange som trodde Leo kom til å ha fordel. Anthony klatret så godt som vi vet han kan, og klatret seg inn til nok en tittel. Sveriges toppklatrer Hannes Puman deltok ikke, og det gjorde heller ingen andre norske seniorherrer.
En annen spennende klasse var gutter junior A. Under forrige helgs norgescup i Kristiansand var det fire svært jevne gutter; Magnus Sierselv fra Danmark og den norske trioen Per Ravlo-Caspersen, Teodor Kirkebø og Trym Landmark. Hvem som skulle komme lengst på helgens finale etter en jevn kvalifisering var uvisst.
Per viste dominans og brøyt seg gjennom det harde sluttpartiet på den bratteste delen av veggen som felte både Magnus, Teodor og Trym, fant seg en knelås og fikk med det henta seg en del inn igjen, og satte retning oppover. Per kom lengst i sin klasse, vant tittelen og hadde tatt med seg en 2. plass fra seniorklassen som også klatret denne ruten, kun utklatret av Anthony.
Dette er dog ikke mulig å se på resultatlistene da Per og Leo har poengsum 38, men Per klatret ett flytt lenger.
På dameruten klatret av junior A og senior var det svært jevnt i dameklassen. Ingrid Kindlihagen klatret like langt som Katrine Salling fra Danmark, og norske Anne Ackre og Mia Wollebæk. Ingrid vant kvalifiseringen og vant med det også finalen på count-back. I tillegg til disse fire var det to damer med samme score, men uten bevegelse mot neste tak. Noe som ga dem score 38 mot vinnerscore 38+.
I denne klassen var første kvalifiseringsrute så lett at den så 16 topp, og kvalifisering nummer 2 endte med å bli den avgjørende runden.
Jenta som kom lengst på denne ruten var derimot ikke i denne klassen, hun var i klassen som var yngre. Sunniva Øvre-Eide ble eneste klatrer som gikk forbi det cruxete 38-flyttet og det gjorde hun med eleganse, og ble kåret som nordisk mester i klassen junior A.
Lagvenninne Edel Lemvik ble nummer to med score 38+ og Marte Myrland, også fra Norge, tok bronse. Med andre ord, en helnorsk pall.
På finaleruten til den yngste klassen, så gutteklassen to topp og to topp minus, mens det for jentene ble en svært jevnt finale. Olai Ødegård som hadde en dårlig start på sin første kvalifiseringsrute og tidlig fall, toppet kvalifisering nummer 2 sammen med så og si resten av feltet, og kom tidlig ut i finalen.
Den toppet han til publikums store overraskelse. Klatrer nummer to og topp. Jeg vil tro rutesetterne var ganske stresset for mange topp etter Olais fremvisning. Til slutt var det bare en annen som kom seg til topps og fikk klippet toppankeret, og det var norske Alfred Kirkebø. Alfred vant med det sin første nordiske tittel på count back til første kvalifiseringsrute.
For jentene ble 9 av 10 finalister skilt på flyttene 21 til 24+ med Sverige på topp med Nathalie Vendsalu og Lujza Török og bronse til Finlands Saara Autero. De to beste fikk poengsum 24+, ett flytt mer enn bronsen.
– Det var et meget godt mesterskap, og med 15 medaljer og 40% av finalistene kan jeg ikke være annet enn fornøyd.
På spørsmål om hvorfor den norske deltagelsen hos seniorer var lav – vi hadde kun én herre med, meddeler han at det var synd ikke flere nordmenn valgte å stille opp i år, men at han er optimistisk for fremtiden:
– For noen år siden ble det bestemt at klassene junior og senior skulle slåes sammen for å sikre et høyt antall deltagere. Nå har vi mange juniorer og burde kanskje ha separate klasser og finaler i fremtiden, sier Reino.
Noen egne tanker om tema er at det har vært lite informasjon om mesterskapet for utøvere utenfor landslag og utviklingslag, og en svært tidlig påmeldingsfrist. Det er forventet en større deltagelse på NM om to uker hvor det ryktes om at vår regjerende Norgesmester i buldring Thilo Schröter, fjorårets norgesmester i buldring Jon-Pål Hamre, og fjorårets vinner av samme NM italienske Matteo Manzoni kanskje dukker opp.
Foreløpig er de ikke påmeldt, men tidligere konkurranseklatrer Håvard Helgesen står oppført og Ørjan Vaage som egentlig er junior står påmeldt i herreklassen. Jeg tror vi kan glede oss til NM.
Reino avslutter med å takke lokale arrangører, frivillig og fortelle om hvor fint det var å se forbundets president Stein Tronstad tale til deltagere under avslutningen.
Norsk dominans i paraklatring
Det ble i helgen også arrangert nordisk mesterskap i paraklatring, og det ble klatret tre klasser; nedsatt syn, underekstemiteter og overekstremiteter. I hver av klassene var det 2-3 deltagere og alle disse var norske.
I klassen nedsatt syn ble Casper Rønning nummer 1 og Iben Paulsen nummer 2.
I klassen overekstremiteter var det tre deltagere, med Isak Ripman på toppen av pallen, Dina Eivik med sølv og Solveig Gravdal vant bronse.
I klassen underekstremiteter vant Sebastian Menze over Eirik Gudbrandsen.
Rutesetter Helena Aleman var på plass i Lillehammer for å skru rutene til para, og det skal hun også gjøre på NM i Bergen.
Vi kan jo spørre oss hvorfor det ikke var flere deltagere med? Det kan se ut til at de andre nordiske landene ikke satser like stor på para-klatring som det Norge gjør. Ser man på resultatlistene fra verdenscupene og VM som har vært arrangert i år er Norge det eneste nordiske landet som stilte opp med en tropp, og Sverige har deltatt med én utøver. Ingen av de andre nordiske landene har deltatt.
Leder for satsingsprosjektet i Norges Klatreforbund, Kjersti Gausvik, håper at mer oppmerksomhet og toppidrettssatsning fører til at flere ser hvilke muligheter de har og at flere ønsker å konkurrere.
Paraklatring blir også en del av NM-programmet i Bergen 20. og 21. november. Dette er første gang det nye klatresenteret i Bergen, Vestveggen, arrangerer nasjonal konkurranse. Pengepremier er lovet i seniorklassene, gitt at kongepokalen blir delt ut med krav om 15 deltagere stillende til start.
Adam Pustelnik, Joakim Louis Sæther, Patrick Pedersen, Helena Aleman Sobrino og Pierro DeBois skal stå for rutene.
Speedklatring skal det også konkurreres i. Det blir en helg med tett program og masse klatring. Senior og para har konkurransedag lørdag, og juniorene konkurrerer både lørdag og søndag.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.