Casper Rønning har sanket gullmedaljer i både NM og Nordisk siden han begynte å klatre for fire år siden. Men det har vært få svaksynte å konkurrere med. Derfor tar han selv grep.
SVAKSYNT MEN IKKE AKKURAT SVAK: Casper Rønning ser nesten ingenting, men han er likevel sterkere enn de fleste. Foto: Norges klatreforbund
Lesetid: 6 minutter
23-åringen fra Varøya i Trøndelag er midt i oppkjøringsperioden til Nordisk mesterskap som finner sted 24-25. november i København. Han klatrer fire ganger i uka, trener styrke to ganger i uka, løper to dager i uka, og jobber med prosjekter på klatresenteret Grip i Trondheim i helgene. Det er åtti prosent maksheng på list før klatreøkta, pumptrening på tirsdag, styrkefokus på torsdag.
Målet er gull.
Om han klarer det så beholder han tittelen som nordisk mester som han vant i 2021. Rønning har også to gull i NM, det siste var i Trondheim i sommer, samt tre norgescupseiere å skilte med.
Det trønderen skulle ønske seg mer av er konkurrenter. For da han ble nordisk mester var det bare en motstander i klassen hans. Per nå ser det ut til at det ikke blir flere konkurrenter i år heller.
– Det er litt småkjedelig at vi er såpass få i klassen min i internasjonale konkurranser. Jeg kunne hatt en bronse fra world cup, men vi var bare fire deltakere. Da en trakk seg så ble ikke bronsemedaljen offisiell, sier Rønning, som personlig har tatt ansvar for å rekruttere flere svaksynte som ham selv.
Som styremedlem i Blindeforbundets Ungdom i Midt-Norge tok han initiativ til klatrehelg i Trondheim i månedsskiftet september/oktober.
– Der deltok over 20 personer pluss fem ledsagere med brattkort. Det var buldring før lunsj og tauklatring etterpå. Vi fikk masse positive tilbakemeldinger og vi håper så mange som mulig vil fortsette med klatring, sier Rønning.
Under nordisk mesterskap i buldring ble det også arrangert paraklatrekonkurranse
Buldring fra dag én
Selv kastet han seg hodestups ut i klatringens verden da han begynte på ren klatrelinje på Setesdal Folkehøgskule i 2019.
– Jeg syntes klatring hørtes spennende ut. Så fikk jeg valget mellom klatrelinja i Setesdal og ekstremsportlinja i Voss. Det endte med at jeg feiga jeg ut på ekstremsport, flirer trønderen.
Selv om han hadde lite eller ingen klatreerfaring fra før, skulle det ikke lang tid før han ble sugd inn i et miljø av loddrette fjellvegger, overhengende buldring og bygging av klatrevegger.
– Jeg er veldig fornøyd med at jeg kom inn. Allerede på dag én dro vi ut og buldret, og det ble mange kvelder vi bare brukte på å skru buldre inne i gymsalen, forteller den unge klatreren.
Etter det første året som vanlig elev, fikk Rønning fortsette på klatrelinja et år til som stipendiat, der han fungerte som et slags mellomledd mellom lærere og elever. Blant oppgavene var å sørge for at alle elevene skulle føle seg inkludert.
Stadig dårligere syn
Han hadde en synssvekkelse allerede den gangen, selv om den ikke hadde kommet så langt som i dag. Koroideremi er det kronglete navnet på den sjeldne og medfødte øyesykdommen som fører til progressivt synstap og kan resultere i blindhet.
– Jeg var så heldig at jeg jeg fikk en veldig flink lærer på folkehøyskolen, Eivind Sandvik, og miljøet var helt topp. Hadde det ikke vært for Eivind så hadde jeg ikke vært så ivrig på klatring som jeg er i dag.
Det var Sandvik som oppfordret Rønning til å melde seg på til klatre-NM som skulle gå av stabelen høsten 2020. Men dette var midt i den verste pandemitiden og konkurransen ble avlyst. Konkurransedebuten kom dermed året etter i Norges-cupen som fant sted en måneds tid før NM. Her ble alle paraklatrerne satt til å delta i én klasse, og ettersom Rønning ble blant de seks beste, ble han kvalifisert til Nordisk mesterskap.
Siden han begynte på klatrelinja har det bare gått nedover med synet hans.
– Jeg får mer og mer tunnelsyn. Nå er synsfeltet mitt på fem-ti grader og skarpsynet er bare på åtte prosent av det normale, selv med briller, forklarer Rønning.
I VM i paraklatring tok Isak Ripman og Dina Eivik steget til toppen av pallen, og kunne smykke seg med hver sin prestisjetunge gullmedalje rundt halsen.
Egen ruteleser
Det er tre synsklasser i paraklassen, avhengig av typen synssvekkelse: B1, B2 og B3.
– Jeg er i B3, men det kan etter hvert bli B2. Når man klatrer i B1 må man bruke blindfold, slik at man er sikker på at ingen deltakere har fordel av eventuelt restsyn.
I synsklassen i paraklatring fungerer det slik at hver klatrer har en egen ruteleser, en person som kommuniserer med klatreren via intercom.
– Jeg har god nytte av ruteleseren som i mitt tilfelle er treneren på parasiden her i Trondheim, Grant Harrison. Typisk kan han si «god jug klokka to», eller «liten list klokka elleve». Samarbeidet mellom klatrer og ruteleser må opparbeides over tid. Det blir ikke like optimalt om man plutselig får en ny ruteleser. Grant vet hvordan jeg klatrer og det blir stadig mindre misforståelser mellom oss, smiler trønderen.
En av de store drømmene hans er å få en pallplass i world cup som arrangeres i Salt Lake city og i Innsbruck neste år. Da han deltok i Salt Lake City i mai i år kom han som nummer 8 av 13 deltagere.
– Jeg kom ikke til finalen, men jeg føler jeg var temmelig nær. Neste år håper jeg å komme på topp tre.
– Klatrer du noe ute?
– Ja, jeg prøver å få det til. Jeg har vært litt på Hell og klatret i Loen på Vestlandet. Men stort sett blir det inne.
– Hva med leding?
– Jeg har klatret litt på led. Det funker ganske bra, i alle fall innendørs, for der henger slyngene i en rett linje, noe som gjør at jeg finner dem. Men jeg har vært ganske forsiktig på led, altså. Jeg har ikke klatret nær maks, og har sluppet å ta noen skikkelige fall.
For tiden driver Rønning og ser på treningsplanen sin for å gjøre den så optimal som mulig, i samarbeid med trener Grant og Olympiatoppen på Granåsen ved Trondheim.
– Foreløpig har paraklatring for få deltakere til å kunne bli en gren i Paralympics. For å kunne bli vurdert som gren må vi være flere enn åtte på konkurranser i ett år i min klasse.
Program for åpning av splitter nye Grip Leangen i Trondheim er en litt myk start den 1. august og en større sammenkomst 19. august.
Forbundet jobber for pararekruttering
Fagrådgiver Kjersti Gausvik i Norges Klatreforbund sier det foregår et kontinuerlig arbeid for å rekruttere flere deltagere til paraklatring.
– Vi jobber for å synliggjøre paraklatring og de mulighetene som finnes både på bredde- og toppnivå. Videre holder vi kurs for instruktører som ønsker å starte opp paragrupper for sin klubb, og vi bruker parautøverne i vår formidling på Facebook, Instagram og så videre. Dessuten prøver vi å komme i media når vi har gode resultater. For eksempel ble det innslag på Sportsrevyen da Dina Ervik og Isak Ripman tokVM- gull i Bern i Sveits i august.
Deltakelsen på landslaget har variert. Akkurat nå er det tre aktive paraklatrere på landslaget. I juni var det verdenscup i Innsbruck. Da ble alle som har deltatt i nasjonale konkurranser invitert til å delta, og Norge kunne stille med åtte deltakere.
– Det var stort å få med så mange, sier Gausvik.
Paraklatring
Paraklatring er sportsklatring for utøvere med funksjonsnedsettelser. Utøverne plasseres i en sportsklasse basert på funksjonsnedsettelsen, slik at utøvere med lignende funksjonsnedsettelser kan konkurrere i samme kategori.
Det internasjonale klatrefornbundet IFSC har arrangert paraklatringskonkurranser siden 2006. Det året deltok utøvere fra fire nasjonale forbund i Jekaterinburg i Russland.
VM i paraklatring ble arrangert første gang i 2011. Det har blitt tradisjon at IFSC Paraclimbing World Championships arrangeres parallelt med IFSC Climbing World Championships, slik at utøvere med og uten funksjonsnedsettelse deltar på samme scene.
Kilde: IFSC
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.