Ekstra arbeid og ekstra juniorer på norgescup i Haugesund
Det var ingen vanlig norgescup som ble arrangert i helgen. Store mengder ekstraarbeid måtte til for å lykkes med helgens norgescup i Haugesund – hvor det ble satt deltagerrekord i juniorklassene.
HJEMMESEIER: Ingrid Kindlihagen i aksjon. Foto: Steinar Haugberg
Lesetid: 6 minutter
Siss Klev, fagkonsulent i Norges Klatreforbund, forteller om arrangørenes tiltak for å få dette til å bli en trygg konkurranse:
– Med begrensning på 50 personer i klatrehallen ble det satt opp ulike soner for utøvere å varme opp i. Det var leid inn en gymsal hvor hver klubb hadde sin sone, og det ble oppfordret til at utøvere holdt seg til sin klubbsone, forteller Klev.
Klatrerne hadde ingen klatrevegg i sonen sin, noe som ble en utfordring.
– Alle hadde 10-15 minutter tilgjengelig i buldrevegg før deres tur på konkurranserutene. Ordningen gjorde at arrangementet kunne ivareta reglene om avstand og begrensningen av personer i samme lokale. Det er neppe ideelt rent klatremessig, men en forutsetning for konkurranser under en pandemi og en ordning som fortsetter for norgescuprunden i Molde og NM i Sogndal, sier Siss Klev.
Personbegrensning i klatrehallen gjorde at det ikke var publikum tilstede, og utøvere måtte se på hverandre i kvalifiseringen gjennom direktesendt sending som ble vist i gymsalen. Alle i lokalet måtte bruke munnbind, bortsett fra utøverne, og hver utøver måtte ha med eget tau. Så lenge alle har fulgt reglene skal ikke utøvere måtte gå i karantene om det i løpet av helgen har oppstått smittetilfelle av covid-19 utenfor sin respektive klubb.
Siss Klev forteller at hun i forkant av konkurransen kjente på en usikker følelse, og forbundet måtte ha en intern runde på om det var forsvarlig å gjennomføre de planlagte konkurransene. Der ble det konkludert at det aldri har vært viktigere for våre unge utøvere å nasjonale konkurranser å se frem til, trene i mot og glede seg over.
– Det er mange som sliter som en følge av restriksjonene rundt pandemien, og tilbakemeldinger som er kommet inn til oss nå etter konkurransen bekrefter våre tanker om at disse konkurransene er viktige, sier Siss.
Det var rekordstor deltagelse for juniorklassene i norgescupsammenheng. Det er kun én norgescup tidligere som har hatt flere deltagere totalt; på Lillehammer i 2015, som også var uttakskonkurranse for Norges eneste verdenscup arrangert samme år. Da var det 94 deltagere med en overvekt av seniorer, og i helgens konkurranse deltpok 93 utøvere. Det var under ti deltagere i hver av seniorklassene, men en senior som tok turen vestover denne helgen var landslagsklatrer Sunniva Haave.
Om enn en annen disiplin enn Haave pleier å konkurrere i, var hun fornøyd med helgens innsats som ledet til seier, og hun skryter av arrangører og rutesettere.
– Rutesettingen var variert og fin, og det skilte klassen min bra. Personlig ble det litt for stort fokus på pump, men det får vel være greit med tanke på at dette var en taukonkurranse, forteller Sunniva
Hun legger til at tidskjemaet, som var svært detaljert på grunn av de ulike sonene, ble fulgt med nøyaktighet og gjorde alt forutsigbart og enkelt for utøverne.
I klassen eldre junior tok hjemmeklubben Haugaland Klatrelag seier i både jente- og gutteklassen med Ingrid Kindlihagen og Ørjan Vaage.
Ørjan forteller at det var fint å konkurrere igjen, det er noe han har savnet. Han forteller også at han følte seg trygg gjennom konkurransen på grunn av arrangørenes tiltak, og fortsetter med å kommentere sin egen form.
– Å klatre på hjemmebane er ekstra kult, men jeg følte ikke noe særlig ekstra press på grunn av det. Formen min er god etter å ha trent med den tidligere østerrikske landslagstreneren Ingo Filzweiser, og jeg er spent på hvordan formen utvikler seg frem mot NM, forteller Ørjan.
Lagvenninne Ingrid sa også at det var veldig gøy å være i gang igjen, om enn litt uvant etter en så lang periode uten konkurranser. Hun forteller at hun har trent godt gjennom hele pandemien, tross stengte klatresentre. Ingrid har en egen buldrevegg hjemme, og har i tillegg klatret mye utendørs. Nå gleder hun seg til de neste konkurransene.
– Jeg gleder meg veldig til de neste konkurransene, og spesielt NM. Det blir en spennende konkurranse og det blir gøy å møte folk igjen etter en så lang periode uten konkurranser, forteller Ingrid.
Klassen eldre junior jenter, er muligens den mest spennende klassen med fire svært jevngode jenter. I helgen var det kun Ingrid som deltok da Edel Lemvik og Sunniva Øvre-Eide havnet i karantene rett før konkurransen på grunn av et smittetilfelle i klassen, og Emma Wollebæk er under rehabilitering etter en nylig kneoperasjon. Forhåpentligvis vil vi se alle i aksjon på neste konkurranse, foruten Emma som har litt lenger tid med rehabilitering.
I den yngste gutteklassen gjorde Kolsås Klatreklubb rent bord av pallen med Trym Landmark på topp. Trym er svært fornøyd med helgens klatring og synes det var gøy å konkurrere igjen. På grunn av tiltakene som var gjort for et trygt arrangement, forteller han at det var litt vanskelig å bli ordentlig varm uten noe særlig tilgang på klatrevegg.
En oppfordring fra NKF er at utøvere må bli vant med alternativ oppvarming da dette er et tiltak som kommer til å fortsette. Selv kan jeg anbefale et portabelt hangboard for å varme opp overkropp og fingre, en yogamatte for komfort og masse basisøvelser og lett tøying. Selv uten mulighet for klatring, må man være varm nok til å møte harde flytt, sekvenser og klipp i konkurransen.
En annen oppfordring fra forbundet er at klubbene tar mer ansvar over sine utøvere ved å sende lagleder. Dette gjør at færre foreldre og ledsagere trenger å være med, og flere utøvere kan delta da det er en deltagerbegrensning på 200 for hvert arrangement. Det er også viktig at utøvere som skal delta eller har deltatt informerer Siss Klev og forbundet ved karantenetilfelle eller sykdomsutbrudd. Dette for å sikre en eventuell smittesporing og tilpasning for konkurransen.
Et siste spørsmål jeg stiller Siss er hva som skal til for at en planlagt konkurranse i høst ikke kan gjennomføres:
– Klatreforbundet sammen med arrangører ønsker å gjennomføre så godt det lar seg gjøre, men det er kommunen og myndighetene som har siste ord. Om det kommer nye nasjonale eller lokale retningslinjer må vi forholde oss til det, sier Siss Klev.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.