Klatreforbundet opplever stort behov for flere og større klatreanlegg eid og drevet av klatreklubber i Norge. Ifølge NKF kan også et nasjonalanlegg med flere klatreklubber i geografisk nærhet også fungere som treningsarena og mesterskapsanlegg i nærområdet.
– NKF ser behovet for å kunne bruke et nasjonalanlegg som et kompetansesenter for ulike aktiviteter. I første rekke gjelder det kurs og samlinger av ulik art for klubber i Norge, men også aktiviteter som utvikling av nye konkurranseformat samt utdanning av ruteskruere, trenere og dommere, sier Nord Myklebust.
– Er det noen negative sider ved å etablere nasjonalanlegg?
– Kostnadene ved byggingen og driften av et slikt stort anlegg. Lokalisering og grunnlag for bærekraftig økonomisk drift er derfor viktig.
– Hva slags diskusjon vil det bli på forbundstinget? Er det åpenbart at senteret blir i Oslo, eller kan det bli hvor som helst i landet?
– NKF har et beslutningsgrunnlag fra en generell forstudie som analyserte forutsetninger og problemstillinger ved etablering av et nasjonalanlegg. Klatretinget skal ikke ta stilling til konkrete prosjekter, men fatte eventuelt vedtak om NKF skal etablere nasjonalanlegg. Forstudien viser at anlegget bør plasseres sentralt på Østlandet. Diskusjonen på forbundstinget kan omfatte spørsmål som lokalisering, finansiering og risiko, organisering og drift, samt generelle spørsmål rundt behov og hvorfor.
Et eventuelt nasjonalanlegg for klatring må bygges fra scratch - ingen av de eksisterende klatresentrene i Norge er aktuelle.
– Ingen anlegg kan fylle rollen som Nasjonalanlegg for klatring i dag, ut fra premissene i forstudien. Vestveggen i Åsane Arena i Bergen er et av Norges beste mesterskapsanlegg for tauklatring, og blant de beste anleggene for buldring, men heller ikke dette anlegget egner seg som et fremtidig nasjonalanlegg. Det handler blant annet om kriterier på lokalisering, premisser for organisering/ drift og funksjon/konsept.