Et vellykket Norgesmesterskap

Sogndal stod for årets Norgesmesterskap i led, og også for første gang NM i speed på den offisielle 15 meter veggen.

Sist oppdatert: 5. november 2018 kl 11.31
Våre nye Norgesmestere med kongepokal. Foto: Hans-Petter Wollebæk
Våre nye Norgesmestere med kongepokal. Foto: Hans-Petter Wollebæk
Lesetid: 6 minutter

Tina Johnsen Hafsaas

MKO_BWC 2018_Munich_Qualification Women_Blue Eyes_130_Copyright Marco Kost kopi

Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring.

Det var mange spennende dueller å se frem i mot og både klatrerne, rutesettere og arrangementet leverte. Det var et sterkt oppmøte i herreklassen og for første gang på lenge flere enn to som kjempet om gullet. Blant annet fjorårets vinner John Henry Nilssen, den alltid sterke Martin Mobråten, Thilo Schröter som nylig etablerte Oslos første 9a, Stian Christophersen som nylig onsightet 8b, de sterke Hamrebrødrene, den unge og litt eldre hjemmefavoritten Håvard Helgesen og Jarle Kalland, og selvfølgelig Bergenserne Leo Bøe og Endre Evensen. Det var for første gang en kamp om finaleplassene.

LRG-DSC04052
LRG-DSC04052

Martin Mobråten på sin første kvalifiseringsrute. Foto: Tina Hafsaas

Med en hektisk konkurransedag med kvalifisering på formiddagen og finale på kvelden kunne man kanskje forvente mindre av buldrerne, men det var våre sterkeste buldrere som kom seg lengst på den 55 flytts lange ruten. Med score 50+ tok Martin Mobråten og Thilo Schröter highpoint på finalen og de to ble skilt på kvalifiseringsrute to som Martin kom et stykke lenger på. Siste mann ut i finalen var hjemmehåpet Håvard Helgesen som leverte en maktdemonstrasjon i kvalifiseringen og ble eneste herre som toppet begge kvalifiseringsrutene. Han klarte ikke helt å matche de sterkeste gutta i finalen, men tok en vel fortjent bronse.

Martin forteller at det var veldig bra ruter gjennom konkurransen og at han var mektig imponert over nivået til Hårvard. Han forteller videre at han var sikker på at Håvard skulle stikke av med gullet.

IMG-5408
IMG-5408

Herre senior med Thilo Schröter tv, Martin Mobråten og Håvard Helgesen. Foto: Tina Hafsaas

I dameklassen var det et relativt bra oppmøte, og det er aldri en selvfølge for vår klasse. Sterke Maria Sandu var på plass sammen med velkjente navn som Lisa-Marie Kvandahl, Anine Eriksen, Martine Limstrand og semilokale Ragnhild Eriksrud som har bodd i Sogndal, men nå bor i Trondheim. Maria og jeg var de neste som toppet de pumpende kvalifiseringsrutene, og vi ble lovet en hardere finale. Finalen hadde et crux som felte tre av damene og jeg ble den eneste som kom meg forbi og toppet den lange ruten som gikk helt ut det kjente spiret. Maria, Lisa-Marie og Martine ble skilt på kvalifisering. Dette var mitt sjette NM-gull i led og jeg står fortsatt som ubeseiret i et Norgesmesterskap på tau siden jeg tok mitt første gull i 2010.

IMG-5400
IMG-5400

Dame senior med Maria Sandu tv, Tina J. Hafsaas og Lisa-Marie Kvandahl. Foto: Hans-Petter Wollebæk

 

Den eldste gutteklassen klatret på samme finale som oss damene og også her var det folk som ble skilt på det harde cruxflyttet. Fire av dem falt og to kom seg forbi. Hauk Lem kom lengst og tok gullet foran Jens Kristian Aasmundsen og Ørjan Vaage tok bronsen med best kvalifisering.

IMG-5350
IMG-5350

Eldre junior gutter Jens Kristian Aasmundsen tv, Hauk Lem og Ørjan Vaage. Foto Tina Hafsaas

I den eldste jenteklassen var det ikke overraskende at Mia Wollebæk kom lengst og tok gullet og nok en Norgesmestertittel. Marie Lauridsen og Signe Øye fulgte hakk i hel med et par flytt bak Mia. De yngste jentene klatret på samme rute og beste jente i denne klassen matchet Mia med score 42+, og det var Sunniva Øvre-Eide. Edel Lemvik var en bevegelse bak Sunniva med score 42 og lillesøster Wollebæk, Emma et par flytt bak dem som holdt til en bronse.

IMG-5346
IMG-5346

Eldre junior jenter med Marie Lauridsen t.v, Mia Wollebæk og Signe Øye. Foto: Tina Hafsaas

Dette var Sunnivas første NM-gull på led, og som hennes trener er jeg ikke overrasket over seieren i helgen. For Mia var det nok en tittel i samlingen og hun har vunnet alle NM på led de siste tre årene.

IMG-5341
IMG-5341

Yngre junior jenter med Edel Lemvik t.v, Sunniva Øvre-Eide og Emma Wollebæk. Foto: Tina Hafsaas

De yngste guttene klatret en egen finalerute og her var det to som toppet. Lars Matre og Teodor Kirkebø toppet finalen som var gradert rundt 8 og begge kvalifiseringene, de ble derfor skilt på tid og kjappest opp var Lars. Dette ga han sitt første NM-gull og Teodor måtte nøye seg med sølv i årets mesterskap. Teodor var regjerende mester inn i helgens konkurranse og veldig klar for å forsvare tittelen, men som sisteman ut i finalen og med presset om at han måtte toppe klarte han ikke å være rask nok. 2005-modell, som er yngst i klassen yngre junior, Trym Landmark tok bronse i sitt første Norgesmesterskap.

John Henry Nilsen, trener for Lars, forteller at Lars har tatt et steg opp og klatrer veldig bra om dagen, og som treneren til Teodor kan jeg fortelle at det er sjeldent at Teodor misser på en 8er i første forsøk. De burde hatt en hardere finale hvor begge kunne vist hva de er gode for.

IMG-5342
IMG-5342

Yngre gutter junior med Teodor Kirkebø tv, Lars Matre og Trym Landmark. Foto: Tina Hafsaas

Bortsett fra en miss i den yngste gutteklassen var rutesetter Kenneth Elvegård og Adam Pustelnik fornøyd med hvordan rutene skilte. Det er jevnt i toppen av de fleste klassene og nivåskillet er stort innad i klassene. Det er neppe en lett jobb å skru til nasjonale konkurranser og jeg applauderer for nok et bra arrangement med morsomme ruter.

Søndagen var det duket for Norgesmesterskap i speed, for første gang på den offisielle 15 meters veggen. Det gikk rykter om lokale helter som hadde tider rundt 10 og stemningen var på topp, spesielt blant de yngste.

IMG-5497
IMG-5497

Herrenes gullfinale med Nicolay Stien tv mot Hauk Lem. Foto: Tina Hafsaas

Ingrid Kindlihagen fikk beste tid blant damene og dermed også den norske rekorden på 13,76, og hun vant med det sin klasse eldre junior jenter. Jeg vant dameklassen og stakk av med pengepremien, men på en dårligere tid enn Ingrid. I den yngste klassen vant Anne Ackre.

På guttesiden var det i den yngste klassen Sindre Mauland som vant, Albert Suthurst i den eldste gutteklassen og hjemmehåpet Nicolay Stien vant herreklassen.

Speed er en helt fersk disiplin i norsk klatring og det er ikke til å se bort i fra at det er splittelse innad i miljøet på om dette er positivt eller negativt for klatringens utvikling. Blant de yngre var det definitivt mer glede rundt søndagens konkurranse enn det var blant oss litt eldre. Det var et svakt oppmøte i begge seniorklassene og det var ingen av herrenes ledfinalister som stilte opp i speed. I dameklassen var vi fire startende. Om det dukker opp flere speedvegger i landet vil vi nok se en økning i interesse for denne disiplinen, men det må være lov å si at det er en disiplin fjern fra både buldring og led.  

Publisert 5. november 2018 kl 11.31
Sist oppdatert 5. november 2018 kl 11.31
 

Relaterte artikler

Kvinne holder opp premieplakett i glass foran innendørs klatrevegg
Teknikk og tålmod

Tålmodighet ga gull

Gutt med norsk flagg og jente, begge smilende med gullmedalje foran innendørs klatrevegg
Ingen sorg i Gøteborg

Norsk gullbonanza

KLATRER med shorts i hvit vegg
12. plass i europamesterskapet

Ravlo-Caspersen beste norske i EM

Portrett av Tina Hafsaas med kalk på hendene
Dropper internasjonale konkurranser

Tina Hafsaas trekker seg fra landslaget

jente som klatrer
Imponerte med åttende plass

Kindlihagen med sesongbeste

jente som klatrer
Tina Hafsaas om Paris-OL

– Spennende tid for klatresporten

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen