1 . til 12. august arrangeres VM. Nå er mesterskapet halvveis i programmet, og nye verdensmestere er kåret i disiplinene led og buldring. Fra Norge deltok fire damer – tre i buldring og to i led. Kun én av dem deltok i begge disipliner.
Den norske troppen bestod av Anne Ackre, Regine Storå, Sunniva Haave og meg selv Tina Hafsaas. Buldrelaget bestod av de tre førstnevnte, og ledlaget av meg selv og Ackre. Opprinnelig var troppen større og inkluderte også Ingrid Kindlihagen og Thilo Schröter, men de meldte avbud på grunn av skade og økonomi.
Haave ble beste norske med sin 38. plass. Med to topp og tre soner i en svært tøff kvalifisering gjorde hun en av sine beste prestasjoner på dette nivået. Siste resultat inn i semifinale var to topp og fire soner, og i en runde som dette er det store muligheter til å hevde seg. Ackre og Storå fulgte opp med en topp og henholdsvis tre og to soner, noe som ga dem 59. og 65. plass i et felt med 110 startende.
For min egen del ble dette mesterskapet karrierens dårligste. Med knappe 20 flytt på hver av de to kvalifiseringsrutene ble ikke resultatet mitt mye å skryte av, og til tross for at formen er god på trening gjør hamstringskaden jeg pådro meg på forrige VM det utfordrende å få det til i konkurranser. Der har vi nemlig bare ett forsøk, og jeg har rett og slett ikke god nok margin til å kunne gjøre kalkulerte avgjørelser på dette nivået. Til forskjell fra på trening hvor jeg kan gå gjennom flytt og få trygghet på at benet mitt tåler det. I Bern ble jeg nummer 58.
For 19 år gamle Ackre var det hennes første internasjonale taukonkurranse, og med 18 og 17 flytt på de to rutene ble hun nummer 85.
I dagene som fulgte så vi spektakulær klatring med stor showfaktor i finalene. Rutesetterne har gjort en formidabel jobb så langt i mesterskapet.
Storfavoritt og overraskelser i buldrefinalene
Janja Garnbret tok en overlegen seier i buldring med fire flash. Franske Oriane Bertone fulgte opp med imponerende klatring som holdt til tre topp og Brooke Raboutou fra USA med to topp og fire soner fikk bronse.
Garnbret var storfavoritt for disiplinen, og viste sin dominans i alle runder.
I herrenes finale var det spennende til siste slutt. Sorato Anraku og Majdi Shalck var blant favorittene til å ta tittelen med tanke på deres gullmedaljer tidligere i år, men også regjerende verdensmester Kokoro Fuji kvalifiserte seg til finalen. Men mannen alle hyllet på siste bulder var franske Micka Mawem.
Mawem har tidligere klatret tre verdenscupfinaler og én VM-finale, og kvalifiserte seg også til OL i Tokyo. Men medaljer har han lite av tross sin alder på 33 år. 19 år gamle Shalck fulgte opp med sølv for sine to topp og fire soner. Doyhun Lee fra Korea toppet også to buldre, og fikk bronse. Lee vant sin første verdenscup tidligere i våres og deltok i sin første verdenscup i fjor.
Åpent løp i ledfinalen
I ledfinalene var også der Garnbret storfavoritt, men det hender hun blir utkonkurrert av japanske Ai Mori og koreanske Chaehyun Seo. Også Brooke Raboutou kan være en utfordrer og pallkandidat. For herrene var det flere potensielle vinnere med en finale som inkluderte Adam Ondra, Toby Roberts, Sean Bailey, Alexander Megos, Jakob Schubert og Sorato Anraku. Alle verdenscupvinnere.
Damenes finale ble klatret først og Garnbret var ut som nest siste klatrer etter å ha gått ut på tid i semifinalen. Hun klatret kontrollert og tok få sjanser, trolig med et håp om å toppe. Noe hun gjorde. For å vinne var hun avhengig av at Mori ikke fulgte opp med topp. Men det gjorde hun, og det i god stil. Mori fikk bank i buldrefinalen, men på led fikk hun sin revansje og vant alle rundene. I kvalifiseringen var ikke Mori og Garnbret i samme gruppe, og i semifinalen var det Mori som kom lengst på den svært harde semifinalen. Seo fulgte hakk i hel med fall fra tre flytt fra toppen. Dette holdt til bronse for verdensmesteren fra 2021.
Herrenes finale var spennende fra start til slutt da nesten alle de startende hadde nivå til å ta seieren. Men finaleruten bød på spektakulære flytt, krevende sekvenser som måtte klatres riktig og det var ikke rom for å gjøre feil. Anraku sikret highpoint tidlig i runden og folk falt som fluer oppover det bratte partiet. Megos så sterk ut lenge, helt til han klatret forbi et klipp som han ikke klarte å rette opp i, og med det heller ikke matche Anraku som holdt ledelsen frem til Schubert var i aksjon.
Den regjerende verdensmesteren viste oss alle hvorfor akkurat han har så mange VM-titler. God og strategisk klatring ga han en ny highpoint, men de beste herrene fra semifinalen, Adam Ondra og Toby Roberts, gjenstod og pallen var enda ikke satt. Både Ondra og Roberts falt tidlig med å glippe – Ondra mistet en tåhook i en sekvens hvor tåhooken var essensiell, og Roberts mistet den ene hånden i det han ladet opp til et stort hopp. Dette ga naturligvis finalen et antiklimaks, men pallen var satt og absolutt fortjent med Schubert på topp, Anraku med sølv og Megos med bronse.
Mesterskapet fortsetter
Videre skal det klatres og kåres Verdensmestere i paraklatring, speed og kombinert. Norge har utøvere i para som konkurrer tirsdag 8. august og torsdag 10. august. De første OL-billettene skal også deles ut, og de går til pallen i disiplinen kombinert og speed. Totalt deles det ut 12 billetter i dette mesterskapet – tre for herrer kombinert, tre for damer kombinert, tre for herrer speed og tre for damer speed.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.