Mandag 19. juni ble det arrangert NM i led og para som en del av NM-uka i Trondheim. Tina Hafsaas og Ørjan Vaage vant ledkonkurransen i det nye klatresenteret Grip Sluppen.
Tina Hafsaas skriver om norgesmesterskatet i led, hvor hun endelig er tilbake:
Jeg er tilbake på arenaen etter fire års avbrekk. Ett år skyldtes kansellert arrangement på grunn av pandemi, og siden har jeg vært ute med skade. Mitt forrige NM var i 2019 i Oslo. Nå er jeg tilbake, og glad for å ha kapret min tiende NM-tittel hvorav åtte er i led.
Jeg vant min første NM i 2010, 16 år gammel. Jeg har vunnet alle norgesmesterskapene jeg har stilt opp i i led, og jeg kan faktisk ikke huske at jeg har falt på en NM-rute. Hverken i kvalifisering eller finale. Og noe annet var naturligvis ikke godt nok i år heller.
Vi møtte teknisk krevende ruter i kvalifiseringen og en mer pumpende og bratt stil i finalen. I feltet visste jeg at jeg bør være overlegen, men som jo alle vet med taukonkurranser, straffer det seg hardt om man gjør feil da vi kun har ett forsøk. Jeg gjorde ingen feil, men jeg hadde også god margin. Jeg toppet konkurransens tre ruter og er veldig glad for å være tilbake på konkurransearenaen.
Ingrid Kindlighagen fra Haugaland Klatrelag ble nummer to med fall på slutten av det bratte partiet på finaleruten, og Marte Myrland fra Bratte Rogalands Venner var hakk i hel. De hadde henholdsvis poengsum 30+ og 28+ på den 45 flytt lange ruta.
Dama, eller jenta, som jeg ville ansett som min største konkurrent på denne arenaen, fjorårets vinner 18 år gamle Sunniva Øvre-Eide, var ute med skade og kunne ikke delta.
Blant herrene var Leo Bøe storfavoritt etter å ha vunnet NM de siste par årene. Tredje siste klatrer ut, Ørjan Vaage fra Haugaland Klatrelag, toppet finaleruten med flott og imponerende klatring. Leo sin eneste mulighet til å ta seieren var med topp, men den tekniske topplaten ble for krevende for mannen fra Bergen Klatreklubb.
De har begge tilbragt det siste året på tur hvor Leo stort sett har vært i Spania på pumpende ruter, mens Ørjan har vært litt forskjellige steder og kombinert både tau og buldring. En del av reiseruten hans har vært buldring i Ticino, Albarracin og Fontainebleau, og pumpende ruter i Santa Linya og Flatanger. Unggutten fra Kolsås Klatreklubb, Sverre Blixt 17 år gammel, slo til med formidabel klatring og bronse.
Rutene ble skrudd av Christer Raugland og Henning Wang.
Herrenes 5. plass Trym Landmark, kom med morgenfly rett fra europacupfinale i Sveits for å delta på NM. Han fikk 6. plass der, og det er også bestenotering for gutten fra Kolsås KK.
Para
I para ble det konkurrert i fem klasser, hvorav antallet i klassene fordelte seg fra én deltager til fem deltagere. De klatret alle på den samme ruten, og rutesetter for denne disiplinen var Christophe Cazin.
Oslo, Bergen og Trondheim klatreklubb er de fremste klubbene i landet når det kommer til satsing på paraklatring. Også Tromsø Klatreklubb og Klatreklubben Gneist hadde deltagelse med en utøver hver. Oslo KK hadde fire utøvere med, Bergen KK to og Trondheim KK fem.
På toppen av pallen kunne vi applaudere for Jadwiga Gasiencia-Chmiel fra Oslo KK i klassen LE, Sebastian Menze fra Bergen KK i klassen LE, Iben Paulsen fra Bergen KK i VI, Casper-André Rønningen fra Trondheim KK i VI og Isak Ripman fra Tromsø KK i UE.
Det var totalt 13 utøvere med i para.
Kombinert
Vinnerne av kombinert-NM er de beste kvalikklatrerne i landet. Det vil si, de som gjør det best i kvalifiseringen av de to disiplinene. Det forutsetter deltagelse i begge disipliner for å få en rangering.
Ingrid tok gull også her med en 1. plass og en 2. plass, og for herrene var det 18 år gamle Teodor Kirkebø som vant kvalifiseringen i buldring og ble nummer fire i kvalifiseringen i led.
Kongepokal
Det er nye regler for utdeling av kongepokal, og Norges Klatreforbund har nå kun en kongepokal å dele ut per kjønn. Tidligere har det vært totalt fire med en til hvert kjønn i hver av disiplinene led og buldring. Dette er bestemmelser gjort av NIF. Særforbundet selv har bestemt at utdelingen skal være en totalvurdering av utøvernes siste år, både på den nasjonale og internasjonale arenaen. I tillegg er det visse kriterier som må oppfylles for at utøvere skal kunne bli vurdert.
I år gikk pokalen til Ingrid Kindlihagen og Thilo Schröter. Jeg fikk gleden av å motta hans utmerkelse da han allerede var reist hjem.
Arrangementet ble gjennomført på Grip Sluppen, og NM i buldring ble også i 2021 arrangert her. Siden den tid har klatresenteret blitt utvidet med en tauvegg, og det var den vi konkurrerte på nå. Over sommeren åpner Grip enda et senter, og dette skal bli landets største.
Gitt tidspunktet for arrangementet var det ikke forventet en stor deltagermasse eller publikum. Vi klatret kvalifisering mandag klokken 8.30 og finaler klokken 16. I led var vi 27 damer og 19 herrer.
Til tross for at juniorene var skilt ut og hadde sitt eget NM tidligere i år, og på den måten kunne delta i senior-NM, var ikke nivået så høyt som vi er vandt med å se på NM. Vanligvis arrangeres NM i buldring i mars og led i november, alltid i helgen, og fra et personlig ståsted synes jeg NM er gøy fordi flere tar turen. Særlig mange av landets beste uteklatrere. Denne helgen var det få av dem, og selv om det var kjempestas med juniordeltagelse var det synd at nivået i NM ikke var så høyt som jeg i hvert fall har erfart fra tidligere mesterskap. NM har alltid vært en arena hvor klatrenorge samles, men i år var det stort sett bare oss konkurranseklatrere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.