Det er ikke lett å planlegge klatrekonkurranser i koronaens tid, og i år ble det ingen norgesmesterskap i led-, speed-, og paraklatring. Samtidig planlegges det for fullt i Norges klatreforbund for 2021.
Fra norgescupen i Haugesund tidligere i høst. Foto: Steinar Haugberg
Lesetid: 5 minutter
Siss Klev jobber i Norges klatreforbund med planlegging av klatrekonkurranser og anleggsutvikling.
Hun synes selvsagt det var leit at NM ble avlyst nå på tampen, men ikke minst forståelig. For øvrig er hun fornøyd med å få gjennomført en del konkurranser i ledklatring og buldring i år.
Samtidig har hun tro på konkurranseåret 2021, men med litt endringer.
Avlyst NM, men fornøyd med norgescupene
– Det var to ting som var avgjørende for at NM i Sogndal ble avlyst. Det ene var at man ikke kunne arrangere med flere enn 50 personer, og vi hadde allerede 60 påmeldinger. Det andre var at det er en oppfordring om at man ikke skal flytte rundt på seg nå, og vi ville ikke oppfordre til det, forteller Siss.
Samtidig forteller hun at hun er veldig positivt overrasket over hvordan norgescupene i Haugesund og Molde ble gjennomført i høst: – Arrangørklubbene Haugaland klatrelag, Romsdal tindegruppe, og laglederne har gjort en veldig god jobb med planlegging, og ikke minst tatt smittevernet på alvor, sier Siss.
Juniorklassene overrepresentert
– Det var også en veldig god påmelding i år, og en rekordstor påmelding i juniorklassene, sier Siss.
Ut ifra årets påmelding til henholdsvis norgescuper i buldring, ledklatring og NM i buldring, så er det flere seniorer som deltar i buldring enn ledklatring. De to siste konkurransene i norgescup i ledklatring var seniorene definitivt underrepresentert, men eldre junior gutter og jenter har økt betraktelig.
Den klassen som er dårligst representert i nasjonale konkurranse er senior damer. Dette gjelder buldring og ledklatring.
Det er dårligere oppmøte i seniorklassene: – Til neste år vil seniorklassene være fra det året du fyller 20. Det kan tenkes at det er mange som dropper ut mellom junior og senior fordi det er siste året på videregående og plutselig har man litt andre prioriteringer. Fra neste år vil det bli internasjonale klassefordelinger (kan du utdype dette), noe som vil gjøre overførbarheten til internasjonale konkurranser lettere, sier Siss.
For å få flere til å delta i norgescupene og få mer konkurransetrening så er det flere kvalikruter i norgescupen enn i NM:
– Norgescupen har tre kvalikruter mot 2 i NM som gir større mulighet til å variere vanskelighetsgraden på rutene da den yngste klassen har tre alderstrinn, sier Siss.
Internasjonale og nasjonale klatrekonkurranser i 2021
– Hvordan blir konkurransene i 2021?
– Buldrekonkurransene er ikke helt på plass ennå, men det vil bli lagt ut i terminlisten så fort vi får en avklaring. Vi vil ikke klare å gjennomføre kvalik i jam-format og samtidig følge myndighetenes smittevernråd, så vi ser derfor på andre formater slik at vi kan gjennomføre buldrekonkurransene på en trygg og forsvarlig måte. Vi håper ledkonkurransene kan gå som planlagt.
– Vi vurderer også muligheten for å arrangere flere nasjonale konkurranser i vår/sommerhalvåret dersom de europeiske EYC blir avlyst pga korona. Veldig mye er uvisst fremover på grunn av pandemien, og vi håper utøverne har forståelse for at det fort kan komme endringer, sier Siss.
Når Siss prøver å se inn krystallkula har hun troa på at det blir verdenscup, men at andre konkurranser utgår:
– Ifølge sportsjefen Reino Horak har IFSC nylig gitt ut en konkurransekalender for 2021. Det gjenstår å se om alle planlagte konkurranser kan gjennomføres eller om de vil være sportslige. Utviklingen av pandemien og kommende vaksineprogrammer ved siden av de enkelte lands reiseforskrifter og karantene vil avgjøre dette problemet, sier Siss.
– Internasjonalt har de også utfordringer med buldreformatet. Det kan være opp mot 200 deltakere noe som gjør at det veldig krevende gjennomføre konkurransene. Dette gjør at også IFSC nå må se på konkurranseformatene og gjennomføringen av konkurransene med nye briller, sier Siss.
Nytt rangerings- og kvalifiseringssystem i IFSC
Sportssjef Reino Horak forteller om et nytt rangerings- og kvalifiseringssystem: – IFSC (International Federation of Sport Climbing) ser primært på en endring i rangeringssystemet og kvalifiseringsprosessen. Et nytt system vil bli introdusert i 2022, og de har en oppgavegruppe som skal utvikle et rangeringssystem som også vil omfatte kontinentale konkurranser, sier Reino Horak.
NKF med Reino har jobbet med systemet som skal innføres i 2022 og er en del av arbeidsgruppen for et fremtidig system. Imidlertid vil dette sannsynligvis ikke være nok, IFSC må også se på spesielt buldreformatet for å kunne gjennomføre fremtidige konkurranser på en god måte ifølge Reino.
Både Siss og Reino påpeker at koronapandemien kan ha positive ringvirkninger:
– Tiden og pandemien vi er inne i er krevende, men den tvinger oss til å se på nye løsninger på gjennomføringen av konkurransene. Klatring er Norges og verdens raskest voksende idrett og kan helt klart bli en stor publikumsidrett, men da må det gjøres noen endringer i formatene, slik at det blir like spennende å se på klatring som det er å klatre selv, sier Siss og Reino.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.