I Kina braket det løs med årets første verdenscup i både buldring og led. Fra Norge deltok dameduoen, som stod for majoriteten av norsk konkurransedeltagelse i fjor, Ingrid Kindlihagen og Regina Storå.
START I KINA: Ingrid Kindlihagen beste norske på verdenscupåpning i Kina. Foto: Kazushige Nakajima/IFSC
Lesetid: 4 minutter
Det var en våt kvalifisering som møtte verdenseliten i buldring i Keqiao, noen timer utenfor Shanghai i Kina. Mens damenes kvalifisering ble gjennomført, ble herrenes runde kansellert, og det meste av tilbakemeldinger fra utøvere direkte og gjennom sosiale medier kritiserte arrangementet for å ikke kunne håndtere regn.
Kindlihagen toppet to buldre, nummer 3 og 5, og fikk i tillegg sone på bulder 1 og 4. Hun ble nummer 20 i sin gruppe og 39 totalt. Storå kapret sone på bulder 1 og 4 og ble nummer 28 i sin gruppe og 55 totalt. De klatret begge i gruppe B hvor de seks beste toppet alt, og siste dame inn i semifinale hadde tre topp i flash og fem soner.
Tilbakemelding fra jentene rapporterte om våte matter, sko og håndklær og generelt utfordrende forhold.
Storå forteller at det regnet under runden, og mattene var våte under bulder fire og fem. Det ble delt ut håndklær til utøverne, men disse ble naturligvis også våte. Kindlihagen bekrefter frustrasjonen.
Vått under bulderne
– På de to siste buldrene var det vått på matten. Jeg skled en del på grunn av våte sko, og måtte bruke mye tid på å tørke de, så jeg fikk ikke så mange forsøk, sier Ingrid.
Til tross for en våt start, var det tydelig at de norske damene var glade for å være i gang igjen. De forteller begge om spenning, glede og hvor godt det var å kjenne på nivået igjen.
– Det er veldig gøy med sesongstart. Kult å kjenne på nivået igjen og at det ikke er umulig å gjøre det bra. Det var små marginer som gjorde en forskjell, og våte matter på både svaet og koordinasjonsbulderet var ikke optimalt for meg, ettersom det er der jeg ofte får vist hva jeg kan, sier Regine.
– Jeg datt på toppflyttet på to buldre, men jeg tror egentlig ikke jeg hadde klart å gå de selv om jeg hadde gjort noe annerledes denne konkurransen, men det føles samtidig ut som det kunne gått og det er gøy å se,»sier Ingrid.
På spørsmål om det generelle nivået i år forteller begge samstemte, at det er høyt. På grunn av OL og OL-kvalifiseringen som går i mai og juni, kommer vi til å se ulike strategier i oppladningen til det. Det var tydelig at de fleste var på plass i Kina for å få gjort unna både en buldre- og taukonkurranse.
Suveren Garnbret
Regnet stoppet herrens kvalifisering, og ble klatret to dager senere. De gjennomførte derfor to runder; kvalifisering og semifinale, hvor sistnevnte ble avgjørende runde.
Japans Tomoa Narasaki klatret til topps med to topp i semifinalen, disse flashet han. Topp seks toppet alle to buldre, men kun de to beste fikk alle fire soner. Lagkamerat Sorato Anraku fulgte opp med sølv og Hannes van Duysen fra Belgia tok bronse.
Damenes konkurranse ble gjennomført som planlagt. Janja Garnbret var overlegen i alle runder, og særlig i finalen fikk hun vist seg frem. I en runde hvor tre av damene kun toppet én bulder og to toppet to, kom Garnbret til topps på alle og det gjorde hun i første forsøk på tre av de, og to forsøk på en. Camilla Moroni fra Italia tok sølv og hjemmehåpet Zhilu Lou tok bronse.
Verdenscup i led få dager senere
Fra Keqiao reiste troppene til Wujiang for å delta på verdenscup i led, også dette var årets først konkurranse for disiplinen. Vanligvis er sesongstart i led i juli, men på grunn av OL og OL-kvalifisering er det mange endringer i år.
Ingrid var eneste norske representant på plass, og hun matet ut 24 flytt på hver av rutene. Dette ga henne 45. plass på kvalifiseringsrute 1 og 47. plass på rute to, totalt fikk hun 48. plass.
Semifinale og finaler klatres henholdsvis lørdag og søndag.
Planen videre
Ingrid har en plan om å delta på alle verdenscupene i buldring med unntak av Korea som er satt til oktober, og ledkonkurransene i sommer. Regine forteller at hun kommer til å prioritere å legge ned et godt treningsarbeid de neste månedene, og for henne er det kun buldring som gjelder.
Neste verdenscup i buldring er i Salt Lake City, USA første helgen i mai. Der skal også Pernille Tvedt delta.
For min egen del, som Norges eneste ledspesialist er det ikke aktuelt å gjøre konkurranser før jeg er helt skadefri. Jeg har allerede tatt sommerkonkurransene ut av planen, men høstplanene er ikke lagt enda. Jeg sliter fortsatt med hamstringskade og har i tillegg et røket ringbånd som ikke tåler så mye trening enda, men optimistisk på at begge utfordringer skal si seg med litt tid.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.