INNSBRUCK: Verdenscupen i led, para og buldring skal foregå på den massive veggen Kletterzentrum Innsbruck. Foto: Petter Berggren
Lesetid: 3 minutter
Det har vært lite konkurranser det siste halvannet året for landslagsutøverne i klatring.
Nå er det klart for verdenscup i para- og ledklatring, og buldring i Innsbruck. Norge stiller med juniorer, seniorer og para-utøvere i ulike disipliner.
I tillegg stiller også Norge med flere para-utøvere i år, der det skrives et lite stykke klatrehistorie. Para-utøverne som skal delta er Dina Eivik, Eirik Østreng Gudbrandsen, Isak Ripman og Iben Kongsvik Paulsen.
Tina Johnsen Hafsaas ser frem til å konkurrere internasjonalt igjen. Mange av de norske utøverne er spente, men det er lenge siden de har konkurrert nå:
– For mange er det deres første verdenscup. Tre juniorer skal delta for første gang og paralandslaget er nytt fra i år. For resten av oss er det første konkurranse på lang tid, enten på grunn av pandemien eller skader, og det er alltid spennende i starten av en sesong, sier Tina.
– Det er da man finner ut av hvor man ligger, hvem som har tatt store steg og om det har kommet noen nye yngre utøvere. Forrige konk var EM i 2019.
– Hvem er de sterkeste kandidatene internasjonalt til å vinne para, led og buldring?
– Para vet jeg ikke. Led og buldring er Janja Garnbret storfavoritt, men hun ble slått i forrige verdenscup i buldring, og der ser ut til at alle de beste er med i begge disipliner.
– Rutesetterteamet er det samme som skal skru til OL. I herreklassen er vel Adam Ondra favoritt i led, men det er noen som kan matche han. Buldring er mer åpent. Alle de store nasjonene stiller, Japan, Frankrike, Østerrike, Slovenia, Tyskland, USA, sier Tina.
– Hvor stort er det at denne konkurransen blir gjennomført mtp. korona? Det er vel ganske lenge siden en så stor og omfattende konkurranse i internasjonal klatring har blitt gjennomført?
– Det meste av idrettsarrangementer går som normalt igjen, og for klatring er allerede tre verdenscuper i buldring gjennomført. Men jeg må innrømme at jeg er spent på smittevernsregler, det er som regel trangt under oppvarmingen. Konkurransen arrangeres uten publikum, og det tror jeg man vil merke når man er i veggen.
– Hvordan har du trent før verdenscupen?
– På grunn av reiserestriksjoner har jeg ikke fått vært på samling og forberedt meg ordentlig. Jeg er sterk og i god form, men av erfaring vet jeg at det ikke er nok. Å være komfortabel på konkurransestil er viktig, og det krever at man klatrer mye onsight og flash på grep og vinkel som er relevant. jeg fokuserer på VM i september 2021 denne sesongen, og verdenscupen kommer inn under VM-forberedelsene, sier Tina.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.