I Chambéry, Frankrike, ble det i helgen klatret europacup i buldring. Seks nordmenn stilte til start med henholdsvis fire damer og to herrer. Ingrid Kindlihagen ble beste norske utøver med sin 18. plass.
Internasjonal sesongstart for de norske buldrerne, her fra Chambéry, Frankrike. Foto: NKF
Lesetid: 4 minutter
Ingrid Kindlihagen kvalifiserte til semifinale med fem topp og seks soner, noe som holdt til 11. plass i kvalifiseringen. På det siste av de seks kvalifiseringsbuldrene falt hun på topptaket. Semifinalen var en tøff runde med krevende buldre, og Ingrid avsluttet runden med en topp og tre soner.
Regine Storå og Sunniva Haave toppet begge to buldre i kvalifiseringen, og Regine med en sone mer fikk 38. plass og Sunniva 40. plass. Anne Ackre fulgte opp med en topp og fem soner, noe som holdt til 46. plass.
På herresiden var det juniorene Per Ravlo-Caspersen og Teodor Kirkebø som representerte de norske gutta, og med Teodor sin ene topp og tre soner ble han beste herre med 51. plass. Per ble nummer 58 med fire soner. Det så ut til å være en svært hard runde, hvor to topp og fem soner var et resultat som kvalifiserte til semifinale.
Vertsnasjon Frankrike viste dominans med fem av åtte kvinnelige finalister, mens det for herrene var noe mer variasjon i representerte nasjoner med både Storbritannia, Israel, Bulgaria, Tsjekkia og Frankrike. Gull gikk til vertsnasjon i begge klasser.
Nyansatt lagleder, Patrick Pedersen, rapporterer om god innsats fra den norske troppen og at det var mye god klatring som dessverre ikke ble synlig på resultatlistene.
– Det var nok flere som var skuffet over resultatene, men det er alltid litt sånn i buldrekonkurranser, at ikke all god klatring vises på listene, sier Patrick.
Med et nytt år følger også nye regler og formater, og det er nå for senior europacup seks buldre i kvalifisering i flashformat med 4 minutter klatretid per bulder, og de klatres i to omganger. En runde med tre buldre, hvor det så er en lenger pause, og så en runde med de siste tre buldre. Underveis i kvalifiseringen kan det dukke opp nye betaer enn det som rutesetter har vist på videodemonstrasjon, og dette formatet byr på nye strategier enn hva utøverne kanskje er vant med fra tidligere. Semifinalen er vanlig rotasjon med isolat som tidligere, og finalen er det samme, men antall plasser er økt noe sammenlignet med verdenscup. 24 går til semifinale og 8 til finale i årets europacup-format.
Med dette kvalifiseringsformatet forsvinner mye av essensen med buldrekonkurranser, nemlig problemløsning. Det å være smart og kreativ blir mindre viktige egenskaper, og formatet favoriserer andre egenskaper som fysikk og tekniske ferdigheter. Er man en av de kreative utøverne og finner sin egen beta for å komme seg opp, er det garantert at noen andre følger opp med det samme senere i runden.
Patrick forteller videre at det var litt blandede følelser rundt det nye kvalifiseringsformatet, hvor man ikke får så mye uttelling for å være smart. Det er i tillegg lov til å rope beta, og som lagleder følte han på et ansvar for å ikke si noe feil. Patrick er til daglig rutesetter på Oslo Klatresenter, og har mye erfaring som rutesetter fra konkurranser. I et format som dette, er det i hvert fall en fordel for de norske utøverne å ha denne kompetansen i bakhånd.
Helgens konkurranse sparket i gang det som kommer til å bli en svært hektisk konkurransesesong. Med europacuper for både junior og senior, og verdenscup i buldring nå i april og utover våren, går vi rett inn parasesong i mai og ledsesong i juni for både junior og senior. I august er det VM for senior og para i Sveits og juniorer i Sør-Korea.
Årets landslag består av fem seniorer, fire para og åtte juniorer. Det er primært disse utøverne som kommer til å delta på internasjonale konkurranser, men det vil i tillegg være noen konkurranser med deltagelse for utøvere tatt ut til utviklings- og aspirantgruppen, og andre som har utmerket seg i uttakskonkurranser.
Til alle mesterskap vil det bli gjort interne uttak innad i lagene, dette inkluderer VM led og buldring, junior EM buldring, junior EM led og junior VM.
Det norske klatrelandslaget 2023:
Senior:
Dina Eivik, Trondheim Klatreklubb (para)
Isak Ripman, Tromsø Klatreklubb (para)
Ingrid Kindlihagen, Haugaland klatrelag (buldring og led)
Sebastian Menze, Bergen Klatreklubb (para)
Solveig Gravdal, Trondheim Klatreklubb (para)
Sunniva Haave, Oslo Klatreklubb (buldring) Sunniva Øvre-Eide, Grenland Klatreklubb (buldring og led)
Thilo Schröter, Kolsås Klatreklubb (buldring)
Tina J. Hafsaas, Kolsås Klatreklubb (led)
Junior:
Alfred Kirkebø, Kolsås Klatreklubb
Elise Olsen, Lillehammer Klatreklubb
Gard Bang Kittelsen, Trondheim Klatreklubb
Per Ravlo-Caspersen, Kolsås Klatreklubb
Sunniva Øvre-Eide, Grenland Klatreklubb
Sverre Olof Stensland Blix, Kolsås Klatreklubb
Teodor Kirkebø, Kolsås Klatreklubb
Trym Skuggen Landmark, Kolsås Klatreklubb
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.