Når Magnus Midtbø valgte å avbryte forsøket på å kvalifisere seg er det ingen norske klatrere i OL i Tokyo.
Det er faktisk ingen nordiske i det hele tatt som har klart å kvalifisere seg. Selv om det har vært en rekke muligheter til å kvalifisere seg har det vært svært vanskelig og hard konkurranse om plassene.
De to som har vært nærmest en kvalifisering uten å komme med er nok Fanny Gibert fra Frankrike som i den åpne kvalifiseringskonkurransen manglet ett flytt til et sonegrep i buldrekonkurransen og/eller ett flytt fra en høyere plassering i taukonkurransen for å bli kvalifisert!
For mennene ble det en nervepirrende og tett konkurranse i europamesterskapet der det var så jevnt at Aleksei Rubtsov sikret plassen sin ved at Israelske Shemla Yuval vant taukonkurransen foran sveitseren Sascha Lehman med under ett sekund.
Hvordan kvalifiserer man seg til OL?
Man har kunnet kvalifisere seg gjennom enten å være i finalen i det kombinerte OL-formatet, være blant de seks beste i en egen kvalifiseringskonkurranse, eller vinne de regionale konkurransene som europamesterskapet, afrikanske mesterskapet osv.
Hvert land har mulighet til å kvalifisere en dame og en mann til OL, pluss at Japan som vertsnasjon kan kvalifisere en ekstra av hvert kjønn. Til sammen gir dette 40 klatrere som skal konkurrere i OL i Tokyo i august. Selve konkurransen går av stabelen med kvalifisering 5 august og finaler 8 august.
Formatet i OL er et helt nytt format i klatring. Det konkurreres i alle tre disipliner; led, buldring og speed. Plasseringene multipliseres med hverandre til ett sammenlagt resultat.
For eksempel vil 2 plass i led, 2 plass i buldring og 8 plass i speed gi 2*2*8=32 poeng.
Speedklatring som gren har vært omdiskutert
Klatring ble gitt en medalje i OL i Tokyo og formatet er valgt for ikke å diskriminere noen av de tre disiplinene som er en del av IFSC. Mange har ment at formatet vil være en fordel for de som er spesialister i speedklatring. Spekulasjonen har gått på at de som klarer å kvalifisere seg som speedspesialister vil nesten halt sikkert få en medalje ettersom de vil ha minst en høy plassering, noe som vil gi et godt utgangspunkt for en god poengsum totalt.
Av de som er kvalifisert og ikke er spesialister i speed har i forskjellig grad prioritert speedklatring. Både Janja Ganbret og Adam Ondra har motvillig begynt å trene speedklatring. Adam sier han mener det gir ham en overføringsverdi til noen typer buldring. Mens Janja er mer tilbakeholden med hvordan hun trener og hvorfor hun er verdens suverent beste konkurranseklatrer.
En som har lagt speedklatring inn i sitt treningsprogram for fullt og fått god uttelling må sies å være Tomoa Narasaki fra Japan. Tomoa har tidligere vært kjent som en buldrespesialist og har en rekke medaljer fra World Cup og VM i buldring. For å kvalifisere seg til OL begynte han også og konkurrere i led og å trene speed spesifikt. I forrige uke vant han det japanske mesterskapet i speedklatring med tiden 5.73. Tomoa kommenterer på Instagram at han går for 5.5 i OL! Til sammenligning er verdensrekorden til iranske Reza Alipour på 5.48. Reza er ikke kvalifisert til OL! Bassa Mawem er eneste speedspesialist som er kvalifisert av herrene. Hans franske rekord er på 5.52, bare to tideler raskere enn Tomoa Narasaki. Du kan lese mer om brødreparet Bassa og Mikael Mawem som begge er kvalifisert til OL.
På damesiden er det flere speedspesialister som er kvalifisert. Yiling song fra Kina hadde frem til 2019 med 7.101 verdensrekorden i speed. Den ble slått av Aries Susanti Rahayu (ikke kvalifisert til OL) med 6.995. Også Aleksandra Miroslaw fra Polen er en speedspesialist som er kvalifisert til OL. Aleksandra stiller med to verdensmesterskapstitler i speedklatring.
Av de andre som er kvalifisert er det to som har deltatt jevnlig i speedkonkurranser tidligere; Petra Klingler fra Sveits og Viktoriia Meshkova fra Russland. Petra er en all rounder som har medaljer i alle disipliner inkludert sølv i Isklatring med et ødelagt kne(!) World cup i speed og verdensmester i buldring. Med seier i buldring, led og kombinert i EM i 2020 kom Viktoriia Meshkova som en rakett inn på den internasjonale klatrescenen.
I OL i Paris i 2024 har klatring allerede fått to medaljer slik at speedklatring blir tatt ut av det kombinerte formatet. I Paris vil det bli delt ut en medalje til speedklatring og en til en kombinasjon av buldring og ledklatring.