VANT PÅ HJEMMEBANE: Bergenseren Leo Bøe ble norgesmester nok en gang. Foto: Trond Kristian Kalstø
Lesetid: 8 minutter
Årets høydepunkt for så mange av landets klatrere – norgesmesterskap i led og para, ble i helgen arrangert av Bergen Klatreklubb og Vestveggen. Rutene ble satt av Adam Pustelnik, Pierro DeBois, Helena Aléman Sobrino, Teodor Kirkebø og Oskar Thang Paulen.
Konkurransen gikk over to dager med kvalifisering for alle klasser lørdag og finaler søndag. Det var fire aldersklasser i led og fire klasser i para, hvorav to av de også var kjønnsinndelt.
Det var spådd spennende dueller i forkant av konkurransen. Leo vs de unge, Leo vs britisk besøk, Leo vs gammel traver. Leo vs regjerende Norgesmester. Tina vs de unge. Sunniva vs Ingrid. Men når alt kom til alt var det ikke så spennende likevel, fordi seniorvinnerne var overlegne.
Men plastikk er noe litt annet, og mange av de han møter til start i Bergen konkurrerer mye. Juniorkonkurranser, seniorkonkurranser, nasjonalt, internasjonalt, led og buldring. De er rutinerte og klatrer stort sett bare plastikk. Om kvalifiseringen forteller Leo at han fikk en følelse av de andres nivå, noe som ga selvtillit.
– Kvalik ga meg selvtillit og det så ut som jeg hadde litt bedre fitness enn de unge lovende, sier Leo.
Kvalifiseringen var skrudd hardt og så ingen topp. Den ene så hard at herrene kun kom halvveis, og Leo forklarer denne ruten som monoton med pinsjer hvor han ble veldig pumpet. Finalen var derimot mer i hans gate.
– Finalen viste seg å være i min stil og var jevn og pumpende, og 46 flytt lang. Jeg fant god flyt i bevegelsene, men jeg møtte et klipp mot toppen som var utfordrende og tappet meg for krefter tre flytt fra toppen, forklarer Leo om finaleruten.
Vanligvis kan man tolke en seier basert på publikum, men Leo forteller at han hadde ingen anelse om det han leverte var godt nok for gull. Han var åpenbart skuffet over å ikke ha toppet, men seier holdt det til med god margin. 42+ var gullsummen. Leonid Osadchyi fra Trondheim Klatreklubb leverte 35+ og fikk sølv, Per Ravlo-Caspersen fra Kolsås Klatreklubb fikk 32+ og bronse.
Sunniva tilbake på tronen
Sunniva Øvre-Eide gikk glipp av fjorårets NM på grunn av skade, og var nå tilbake for å kjempe om tittelen hun vant som senior første gang i 2022. Det kunne blitt en spennende duell oss imellom – vi har faktisk aldri klatret mot hverandre i et nasjonalt mesterskap. Enten har Sunniva vært junior, jeg skadet eller hun skadet. Og i år var det endelig tid, men jeg måtte dessverre trekke meg på grunn av sykdom. Det gjenstod likevel en duell som ble spådd som spennende; Sunniva vs Ingrid. De er begge på landslaget, konkurrerer i begge disipliner internasjonalt, men de er nok en knapp bedre i hver sin disiplin. Ingrid i buldring og Sunniva i led, og Sunniva kunne derfor entre NM som storfavoritt.
Damefinalen så ut til å bestå av fire sekvenser – en intro, en slopersekvens, en del med posisjonering på krimps og en pumpende del. Kom du deg gjennom en del, kom du gjerne godt inn i neste sekvens. For damene ble slopersekvensen et crux, og det var kun de tre medaljørene som passerte dette. Hjemmehåpet Anne Ackre passerte lett og kom godt inn den krimpete sekvensen og fikk 34+. Hun klatret med presisjon og oppdrift, og så ut til å kose seg i veggen. Ingrid Kindlihagen fra Haugaland Klatrelag fulgte opp i samme stil og presset seg to flytt lenger med 36+. Sunniva kommer ut, i et tempo som bare Sunniva får til, og løper forbi både Anne og Ingrid, uten at det ser ut å koste henne mye. Men så drar det seg til. Grepene blir kanskje mindre, posisjonene mer ubehagelig, flyttene større og pumpen mer intens. Sunniva faller få flytt fra toppen med poengsum 39+ og tar med det seieren i NM 2024.
– Kjipt å ikke vise sin beste side
På spørsmål om helgens prestasjon forklarer Sunniva at hun er veldig fornøyd med resultatet, men at hun gjerne skulle vist seg fra sitt beste rent klatremessig. Sykdom var en utfordring i helgen og gjorde at det ikke gikk helt som hun ønsket.
– Jeg kjente at allmenntilstanden min var ganske nedsatt. Jeg prøvde å samle krefter for hver rute og klarte heldigvis å karre meg opp, men det er kjipt å ikke kunne vise seg fra sin aller beste side, sier den ferske norgesmesteren.
På spørsmål om nivå i dameklassen er hun rask med å presisere hvor dyktige alle sammen er.
– Ingrid er alltid en stor konkurrent. Selv om hun ikke fokuserer så mye på led vet jeg hvor sterk hun er og jeg må alltid skru på for å slå henne og de andre, sier Sunniva. Hun trekker også frem Annes prestasjon sett i lys av flere skader og unge Emmelie Conders, som egentlig er i klassen U18 og velger å stille i senior.
– Hun har absolutt noe der å gjøre, og det var kjipt at hun ikke helt fikk det til i finalen denne gang, avslutter Sunniva. Emmelie var en av flere som falt på den cruxete slopersekvensen.
Overraskelsene
Både dame- og herreklassen så overraskelser. Den største var nok at gamle traver Stian Christophersen ikke nådde finale, men med en sønn som deltar i den yngste klassen var det aldri et spørsmål om Stian skulle stille eller ei. Konkurransen så også britisk stjernebesøk med Pete Whittaker, en rissmaster, i likhet med sin kjæreste Mari Augusta Salvesen som også deltok. Pete nådde ikke finale, men det gjorde Mari og hun ble nummer 5. Klatreverkets skrusjef Christer Raugland, på resultatlisten Jon C. Raugland, klatret formidabelt gjennom hele konkurransen. Også han er en pappa på plass med sønn i den yngste klassen, men han har deltatt her og der opp gjennom de siste årene når det har passet seg og han ikke har skrudd selv. Christer klatret godt i alle runder og ble nummer 4 i finalen. Regjerende Norgesmester og den eneste som har slått Leo de siste årene, Ørjan Vaage, ble nummer 7. Herreklassen så også mange unge deltagere med både bronsevinner Per, og Trym Landmark, Alfred Kirkebø og yngsteman Ola Vekve, alle fortsatt juniorer, men som valgte å stille i senior trolig på grunn av økt konkurranse og noe mer representativt nivå for det de møter internasjonalt. De ble henholdsvis nummer 3, 5, 6 og 9. Gamle traver Christophersen ble nummer 10 og britiske Pete nummer 11.
God klubbrepresentasjon blant de unge
I juniorklassene fordelte medaljene seg jevnt over landets klubber. Det var kun én klubb som tok mer enn ett gull, og fra yngst til eldst gikk de til Romsdal tindegruppe og Kristin Jendem, og Kolsås Klatreklubb og Syver Nygaard i U16. I den mellomste klassen var det Trondheim Klatreklubb som tok gullet i begge klasser med Lea König og Gard Bang-Kittelsen og for de eldste Hanne Bjørn-Lian fra Oslo Klatreklubb og Scott Nordstrand fra Bergen Klatreklubb.
Andre klubber som mottok medaljer var Drammen Klatreklubb med Nora Gaustad sitt sølv i U18 og Lucas Sund sitt sølv i U20, Våtedalen Tindeklubb med Oline Sollid sin sølvmedalje i U20, Lillehammer Klatreklubb med Tuva Danielsen sin bronse i U20 og Tromsø Klatreklubb med Nicklas Smaglioukov sin bronse i U20.
Storklubbene Bergen KK, Kolsås KK, Oslo KK og Trondheim KK kapret de resterende medaljene.
Para eksploderer
I NM i para ble det konkurrert i totalt seks klasser – B3 dame, RP1 herre, RP3 dame, RP3 herre og IK åpen dame og IK åpen herre. 14 paraklatrere deltok og seks klatrere kan nå smykke seg med tittelen norgesmester:
Hanne Vadseth fra Oslo Klatreklubb i B3 dame Kim Rishaug fra Oslo Klatreklubb i RP1 Jadwiga M. Gasienica-Chmiel fra Oslo Klatreklubb i RP3 Sebastian Menze fra Bergen Klatreklubb i RP3 Iben Paulsen fra Bergen Klatreklubb i IK åpen dame Christian Jensen fra Idrettslaget Gneist i IK åpen herre
Forklaring klassifisering i NM: B3: synsnedsettelse nivå 3 RP1: «Reduced power», styrkenedsatt nivå 1 RP3: «Reduced power», styrkenedsatt nivå 3 IK åpen: Ikke klassifisert åpen klasse
På spørsmål om paras utvikling i klatrenorge forklarer prosjektleder for paraklatring i NKF og klubbtrener i Oslo Klatreklubb, Synne Dagestad, at det har de siste årene vært et økt fokus på inkludering og etablering av flere klasser.
– Tidligere har vi hatt tre klasser, men nå benytter vi oss av alle ti klassene, men med forbehold om å slå sammen klasser hvis det er få påmeldte, sier Synne.
I tillegg forklarer Synne at det har vært et bevisst fokus på inkludering i sosiale medier med et mål om å vise at klatring er for alle. Aktivt har hun selv oppfordret egne utøvere til å spre ordet, få med venner og bekjente til å prøve seg, og hun driver også Instagramkontoen @paraklatringnorge med mål om at klubber og enkeltpersoner viser hva de driver med. Og med paraklatring i det offisielle paralympics-programmet har hun tro på en lys fremtid.
– At flere folk ser at det er skikkelig gøy å klatre og PL i LA 2028 tror jeg sporten kommer til å bli ganske mye større enn den er, samt at nivået øker. Jeg tror at med en sånn anerkjennelse vil flere med en funksjonsnedsettelse kommer på banen og være gira, sier Synne.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.