Stavangermannen Ian Hanson har en brennende interesse for konkurranser med økser. Han har deltatt på alle verdencupene så langt i vinter og er Norges eneste deltager. I helgen var det årets siste verdenscupkonkurranse, og den fant sted i Rabenstein i Italia.
– Jeg klatret veldig bra men gjorde en dum feil og falt lenge før jeg burde. Verdenscupen er ferdig nå og jeg kom på en sammenlagt 39. plass av 64 som fikk poeng.
Det var godt over 100 klatrere som deltok i denne sesongens konkurranser.
– Sesongen har vært veldig spennende fordi vi har hatt to nye konkurranser. Den første i Durango, Colorado og den andre i Beijing. Det er og en liten gruppe unge som begynner å utfordre de mer erfarne.
– Hva er det som skiller de beste klatrerne fra de andre? Ser det er russere i teten?
– Både Russland og Korea har flere konkurransevegger og har lag som reiser rundt og trener sammen, i motsetning til andre land som har enkelte som trener mer eller mindre alene. De klatrer også ekstremt mye og har mye erfaring når det gjelder konkurranse. Førsteplass gikk til de som man forventet men resten av topp-plassene var mer åpent.
Hanson har altså som eneste norske utøver reist rundt på alle verdenscupene denne sesongen.
– Det som motiverer meg mest er fellesskapet blant utøverne. Alle støtter og presser hverandre til å klatre bedre. Resultatene viser kanskje klatrere fra 20 ulike land, men vi er en samlet gruppe som reiser sammen, trener sammen, sliter sammen, og feirer sammen. Det er alltid gøy å reise til nye steder og klatre harde ruter, men det hadde ikke vært det samme uten menneskene.
– Hvor mye penger bruker du på dette?
– 20 - 30 000 kroner. Vi gjør det så billig som mulig – lager mat selv og bor privat. Bratte Rogalands Venner, som jeg er både medlem av og trener for, hjelper noe, men jeg har ellers ingen sponsorer som gir økonomisk støtte. Jeg sparer hele året for å kunne konkurrere. Hver konkurranse koster 50 euro bare for å registrere.
Hjemme jobber han som klatreinstruktør og vert på Sørmarka Arena i Stavanger og som trener for ungdomsgruppa og satsningsgruppen for BRV.
– Jeg tjener ikke særlig mye men gjør det jeg elsker og sparer så å si alt. Kona mi er lærer og uten hennes støtte så hadde jeg ikke fått det til. Jeg hadde fast jobb før og tjente «nok» men hadde ikke fått fri til å konkurrere. Jeg har utgangspunkt som skihopper så for meg er vintersport og konkurranse en naturlig del av livet. Jeg har alltid elsket å være på fjellet og trives med alt fjellsport har å tilby.
Hanson har også utdanning innenfor friluftsliv ved Høgskolen i Telemark og satser på både ruteskruerjobbing og dømming fremover.
– Jeg tar kurs i Frankrike for å bli sertifisert ruteskruer for isklatring. I tillegg har jeg jobbet mye med UIAA og NKF med mål om å utvikle en gruppe i Norge som driver med konkurranseisklatring. Det betyr og at jeg må jobbe for å fjerne noen av de gamle ideene knyttet til miksklatring og særlig drytooling. Veldig mange som konkurrerer i VM klatrer også i fjellet. Alex Honnold er et godt eksempel fra sportsklatring, siden han startet som konkurranseklatrer. Jeg har lyst til å spre informasjon om sporten samt gleden.
Se opptak fra konkurransene på UIAA sine sider.