SHOW: Tyrili Klatring og Lillehammer Klatreklubb stod for et fantastisk show, i veggen ser vi Edel Lemvik i aksjon. Foto: Olav Kjeldstad Larsen
Lesetid: 11 minutter
163 utøvere tok turen til Lillehammer fredag formiddag for kvalifiseringen i årets Norgesmesterskap i buldring. 34 klubber fra rundt om i Norge var representert. Anthony Gullsten fra Finland og vår egen Patrick Pedersen stod for rutesettingen. Det hele ble avgjort lørdag kveld med lysshow, spektakulære flytt og spennende finaler til et fullsatt klatresenter.
Med italiensk deltagelse i herreklassen fikk regjerende Norgesmester Thilo Schröter større konkurranse enn først antatt. Men det var ikke bare Italias Matteo Manzoni som utfordret den fire ganger strake Norgesmesteren.
Herreklassen var åpen og den var spennende. Hamrebrødrene ble nummer en og to i kvalifiseringen, og unge Albert Suthurst lå på tredje. Thilo og Matteo lå henholdsvis på 4. og 5. plass. Men kvalikresultatet er som regel kun en startliste for neste dag.
Bulderne var utfordrende og finalen endte med å se få topp. Matteo Manzoni tok en overlegen seier med sine tre topp. Jon Pål Hamre, Albert Suthurst og Thilo Schröter stod alle med score en topp og tre soner, alt i flash. De hadde alle øyeblikk som kunne avgjort det bedre, men det ble resultatet fra kvalifiseringen som avgjorde pallen for konkurransen og med det også den nye Norgemesteren. Jon Pål var best av de tre etter fredagens kvalifisering med syv topp på 12 forsøk. Albert fulgte opp med syv topp på 13 forsøk, og Thilo med syv topp på 14 forsøk. Tarjei Hamre, som vant kvalifiseringen med to forsøk færre på bonus enn Jon Pål skled med foten på finalebulder 1 to ganger og brukte med det to forsøk mer på bonus enn de tre pallguttene. Det var utrolig små marginer for de norske guttene under årets finale. Vinneren, Matteo var kjempefornøyd med egen prestasjon, rutesetting og arrangementet som helhet, han benytter anledningen til å gi ros.
- Det var en fantastisk konkurranse med kjempegod stemning. All kudos til arrangørene, forteller Matteo.
Han sammenligner nivået på bulderne med det han møter på nasjonale konkurranser hjemme i Italia, men nivået for klassen er nok ikke like høyt. Toppnivået er sammenlignbart, men det er ikke like mange på mellomnivået. Dette gjør det lettere å gå videre til finale, men fortsatt vanskelig å ta seieren. Matteo forteller at han la merke til mange unge og lovende utøvere som kommer til å heve det norske nivået på sikt.
Når jeg spør om han kan kommentere sin egen klatring forteller han at han hadde en fantastisk dag.
- For å være ærlig følte jeg meg veldig bra både mentalt og fysisk, jeg har ikke følt det sånn på lenge.
Matteo flyttet til Trondheim på grunn av kjærligheten for et halvt års tid siden, der trener han og jobber med det nye klatresenteret Grip Sluppen som åpner om en måned. Matteo har konkurrert internasjonalt som junior og hevdet seg både som youth A og junior. Som youth A har han både gull og sølv fra europacuper og som junior har han en 4. plass fra junior-VM i 2018. I Italia har han en 2. plass fra det Italienske mesterskapet, og vant nylig en intern landslagskonkurranse som fungerer som uttak for 2020-sesongen. For å konkurrere internasjonalt må han hvert år kvalifisere seg for det italienske laget og han er enda usikker på om han får en plass der i år.
Vår ferske Norgesmester Jon Pål er også fornøyd med arrangementet og synes det var kult med italiensk deltagelse i NM.
- Jeg synes det er veldig kult at alle kan delta, og Matteo fortjente helt klart å stå på toppen av pallen.
Jon Pål forteller at han hadde et mål om å komme på pallen etter alt for mange 4. plasser de siste årene, men at tittelen skulle gå til han virket overraskende.
- Å bli nummer 1 føles helt urealistisk ut, forteller Jon Pål.
Han fortsetter med å si at finalebulderne var både kule og harde, men Matteo viste oss at det bare er vi som er svake. Vi fikk klatra masse, selv om det ble få topp på oss. Rutesettermindsettet kommer raskt frem og han roser Anthony og Patrick for å ha skilt juniorene så bra.
- Ut i fra resultatlista ser det ut som de traff veldig bra på juniorklassene, og det synes jeg er mye viktigere enn oss seniorer.
I dameklassen var det en forventet og en fortjent seier av Sunniva Haave. Hun har de siste årene vært der og snust på tittelen, men ikke helt fått det til i finalen. Både i 2017 og 2018 vant hun kvalifiseringen, men måtte se seg slått av Hannah Midtbø det første året og meg det andre året. I fjor skadet hun seg stygt rett før mesterskapet og måtte stå over. Men 2020 ble endelig hennes år.
Også damefinalen så få topp. Det var kun Sunniva og sølvvinner Bibiana Næss som toppet noe, og de toppet en bulder. Men Sunniva kapret alle de fire sonene, som var en mer enn Bibiana og det holdt til seier og hennes første NM-tittel som senior. Bronsen gikk til lillesøster Tuva Haave.
Sunniva forteller at det var veldig god stemning under finalen og det at lokalet var så intimt gjorde at det ble skikkelig trykk når man var i veggen, og det var kult. Og speaker Marius Moe gjorde en kjempejobb for stemningen. All ros til han, sier hun.
Angående egen prestasjon aner jeg en liten skuffelse i undertonen.
- Jeg burde gått tre av fire buldre i finalen, men endte kun med en topp og fire soner. Men det holdt akkurat i dag. Rutesettingen var veldig bra. Bulderne var kule med variert stil. Teknisk, men likevel fysisk kreveknde, forteller Sunniva.
Med denne seieren kapret hun også sin første kongepokal. Hun innrømmer at hun var mer nervøs nå under NM med både tittel og kongepokal på spill. De tidligere Norgescupene i år har hun dominert, og Sunniva var storfavoritt til å ta tittelen.
- Jeg har hatt noen sjanser på å ta tittelen nå og vi manglet jo deg, men det var flere sterke damer med og seieren smaker godt likevel, avslutter hun.
Som Sunniva sier deltok jeg ikke på årets NM. Jeg valgte å stå over på grunn av en fingerskade jeg pådro meg på pockets i Buoux i desember.
Eldre junior jenter klatret på de samme finalebulderne som damene og de beste juniorene hadde slått ut de beste seniorene
Som vanlig var det spennende mellom de fire beste jentene i denne klassen – Edel Lemvik, Emma Wollebæk, Ingrid Kindlihagen og Sunniva Øvre-Eide. Med Sunnivas to seiere av to i Norgescupen var det en knapp på henne i forkant av helgens konkurransen.
Med tre topp og fire soner var det Ingrid som tok gullet som eneste jente med tre topp. Sunniva fulgte opp med to topp og fire soner foran Edel med to topp og tre soner.
Ingrid er fra klatreklubben Haugaland Klatrelag. Det er også vinneren av eldre junior gutter, Ørjan Vaage. Jeg synes det er fascinerende hvordan en liten klubb med et relativt lite klatreanlegg har fostret opp to av våre beste juniorer. De er begge på landslaget og nå også ferske Norgesmestere i klassen eldre junior.
Ingrid forteller at i Haugesund trener alle ungdommene sammen.
- Vi er en tett og sammensveiset ungdomsgruppe der alle trener sammen og alle har noe å strekke seg etter og lære av.
Pappa og trener Anders Kindlihagen forteller at ungdommen er flinke til å gjøre en grundig og smart treningsjobb for å unngå treningstabber og skader, samtidig som de har det gøy. Han forteller også at Ingrid går på toppidrettsgymnas med klatring som toppidrett, og dette gir henne mer tid til trening og en fleksibel hverdag for reising som jo konkurransesatsning krever.
Ørjan tok som sagt tittelen i den eldste gutteklassen. Også han vant med en bulder mer. Ørjan toppet tre buldre og fikk tre soner. 2. plassen gikk til Tobias Reidel med to topp og fire soner, en score også Teodor Kirkebø hadde. De to ble skilt på forsøk topp hvor Tobias brukte fire forsøk, mens Teodor brukte åtte.
Ørjan vant også forrige Norgescup i Stavanger for to uker siden. Tobias vant den første Norgescupen i Tromsø i starten av februar. Teodor er yngst i klassen og er storfornøyd med egen prestasjon. Han vant helgens kvalifisering og viser at han kan matche seg mot de eldste, sterkeste og største gutta i klassen.
I klassen yngre junior så vi to nykommere for året. Per Ravlo-Caspersen og Iselin Østerås har ikke deltatt på Norgescupene tidligere i år, og er for mange kanskje overraskende vinnere. Per bor for tiden i Frankrike hvor han klatrer med og konkurrer mot noen av de beste juniorene i verden. Der har han hevdet seg med pallplass i den franske cupen og deltagelse i det franske mesterskapet. I Frankrike er det så mange motiverte og gode juniorer at de må sette en begrensning for deltagelse. Alle må kvalifisere seg fra sin region, og Per som bor i en av de største og sterkeste klatreregionene gjorde dette med sin 2. plass fra regionsmesterskapet. Det var ingen stor overraskelse at han kom hjem og dominerte NM med sine fire topp.
Kolsås Klatreklubb tok storeslem i den yngste gutteklassen med Per på topp. Sverre Blixt fulgte opp med tre topp og sølv, og Trym Landmark med en topp og bronse.
I den yngste jenteklassen toppet Iselin Østerås tre buldre som var en bulder mer enn 2. plassen. Hjemmefavoritt Elise Olsen var storfavoritt etter å ha tatt to overlegne seiere i Norgescupen. I helgen ble det sølv på hjemmehåpet med sine to topp. Bronsen gikk til Camilla Marcussen, også med to topp.
Arrangøransvarlig Rune Osvald er kjempefornøyd med arrangementet.
- Tyrili ble bygget med kommersielle tanker, men med et ønske om å kunne fortsette som en sentral og innovativ aktør som arrangør av både tau og buldrekonkurranser slik vi har gjort siden E9 bouldering invitational i 2006.
I klatremiljøet er Osvold kjent som han som står for de beste konkurransene. Lillehammer har arrangert konkurranser av høy kvalitet med både norgescuper, NM, nordisk og den nevnte invitasjonskonkurransen hvor de fikk på plass flere av verdens beste buldrere med blant annet Daniel Woods, Nalle Hukkataival, Carlo Traversi, Alex Puccio, Mina Leslie-Wujastic og våre egne Magnus og Hannah Midtbø, Therese Johansen og Maria Sandbu.
- Dessverre mente mange at vi med vårt nye senter ikke lenger var egnet for buldrekonkurranser, og dette mener jeg vi nå har motbevist. Vi har i helgen huset 163 deltagere fra 34 klubber, vi har hatt 120 funksjonærer på plass og et fullsatt publikumsområde hvor alle har kunnet se og følge med på alt.
Kvalifiseringen måtte foregå over to plan for å huse de mange bulderne, og dette forteller Rune var en utfordring for publikum da de måtte bevege seg opp og ned i trapp, men bortsett fra dette har det vært få utfordringer for å få på plass dette arrangementet.
- Jeg mener selv at dette muligens har overgått alt vi har gjort, og det sier vel sitt for de som kjenner historien, avslutter Rune.
Når vi snakker om mange buldre er det verdt å nevne at rutesetterduoen Anthony og Patrick har lagt ned 84 timer hver for å få til dette. De har skrudd 41 buldre for helgens konkurranse. Til sammenligning skrudde Patrick og co 31 buldre på forrige Norgescup. Med større deltagelse og det at det er flere sterkinger på plass gjør at det er mindre overlapp på bulderne mellom klassene, og dette gjør NM til en stor jobb.
Duoen forteller at de hadde syv lange dager med skruing, testing og logistikk. Det var lite tid til hvile, men de ble godt tatt vare på av Tyriligjengen som serverte både lunsj og middag.
- Det var mange hjerteskjærende øyeblikk i finalen, og dessverre ble herrefinalen skilt på count-back, men utøverne var kjempefornøyde og publikum synes det var spennende gjennom hele runden, så alt i alt ble det veldig bra, forteller Patrick.
Videre forteller de at arenaen funket utmerket for en konkruranse. Det var mye skepsis i miljøet om hvordan Lillhammer skulle huse NM i buldring, men dette ser ut til å ha gått smertefritt og gjengen fra Tyrili er offisielt tilbake i konkurransegamet.
NM var også avslutning på Norgescupen og siste mulighet for å kvalifisere seg til europacupen i buldring som arrangeres i Trondheim i slutten av april.
Sammenlagtvinnerene ble Elise Olsen i klassen yngre junior jenter, Daniel Midtun og Trym Landmark i klassen yngre junior gutter. Sunniva Øvre-Eide og Ørjan Vaage i klassen eldre junior og Sunniva Haave og Albert Suthurst i klassen senior.
Fullstendige resultatlister finnes på Norges Klatreforbund sine nettsider.
Tina Johnsen Hafsaas
Flere ganger Norgesmester og nordisk mester, verdenscupfinalist og vår fremste konkurranseklatrer. Tina dekker nasjonale og internasjonale konkurranser for magasinet Klatring.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.