Om vi klatrere i det hele tatt lager «ramaskrik», så var vi kanskje i nærheten da det ble annonsert at klatrebiten i OL i Tokyo i 2020 ville inneholde speedklatring. Alle som deltar vil altså måtte speedklatre, og deltagernes plassering vil være en sammenlagt poengsum av tauklatring, buldring og speedklatring. Men hvem driver med speedklatring? Hvor finnes speedklatrevegger? Speedklatring er rett og slett ikke en disiplin som dedikerte klatrere fokuserer på. Men de som sikter mot OL i 2020 har altså måttet øve på nettopp det. De aller fleste med stor motvilje.
Les også: Her kan du se The Boulder Problem bli klatret
Les også: De beste turtipsene for vinteren
Derfor blir nyheten om at speedklatring blir egen gren i OL i Paris i 2024 tatt i mot med stor glede. Tauklatring og buldring blir en egen disiplin, noe som er en seier for klatresporten. Disse to grenene er jo essensen av vi som driver med sportsklatring holder på med.
Antall klatrere som får delta er økt fra 40 i Tokyo til 72 i Paris. Klatring er en av de nye grenene, sammen med breakedance, skateboard og surfing.
Leder for atletene i det internasjonale sportsklatreforbundet (IFSC), Sean Mccoll, melder på sosiale medier:
«Mye diskusjon vil nok komme, men jeg er veldig glad for at vi vokser innen den olympiske bevegelse, med flere medaljer og flere atleter. Når nå speedklatring er separert fra de andre to, vil spesialistene innen den grenen blomstre».
Les også: Slik snur du på toppen
Les også: Slik buldrer du sikkert
Her kan du se sporten utfolde seg, der ukrainske Danyl Boldyrev setter ny verdensrekord i 2014, med tiden 5:60. Sporten foregår på en standardisert rute, som er lik for alle utøvere.