I helgen ble junior-EM på tau arrangert i Edinburgh, Skottland. Fra Norge reiste ni utøvere og landslagstrener Stian Christophersen.
Kvalifiseringen for de forskjellige klassene ble holdt på to ulike vegger; en vertikal og en bratt. Generelt var det skrudd harde ruter og det var få topper å se, med unntak av den yngste jenteklassen hvor Lisa-Marie stilte. Der måtte man ha en topp og en 13. plass for å gå videre til finale, og Lisa, som forøvrig hadde bestenotering fra helgen sammen med Leo Bøe med 20. plass, gikk ikke videre til finale. Resten av gjengen havnet lenger ned på resultatlistene, noe som også betyr at det heller ikke denne helgen ble finaleplass for Norge.
Resultater
Female Youth B (født 99/00)
Lisa-Marie Kvandahl 20. plass
Male Youth B (født 99/00)
Jens Kristian Aasmundsen 26. plass
Leo Bøe 20. plass
Baste Andisilic 30. plass
Female Youth A (født 97/98)
Martine Limstrand 35. plass
Male Youth A (født 97/98)
Kristoffer Klev 35. plass
Male Junior (født 95/96)
Endre Sandø Evensen 25. plass
Rolf-Martin Bjørngård 28. plass
Brage Birkelund Olsen 30. plass
Helgens konkurranse var også uttakskonkurranse for årets høydepunkt for juniorene; VM på Ny-Caledonia, en liten øy mellom Australia og New Zealand som arrangeres i september. Norges Klatreforbund gikk i forkant av EM ut med konkrete krav for uttak av Junior VM med 100% dekket reise og opphold ved en topp 10-plassering, og delvis dekket reise og opphold ved en topp 15-plassering.
Utover dette er det fortsatt mulig å stille til start, men alt av utgifter må dekkes av utøver selv. Ettersom ingen i den norske troppen innfridde NKFs uttakskrav og at utgiftene vil bli såpass store med den lange reisen, er det trolig ingen nordmenn som stiller i årets junior-VM.
Ved internasjonale mesterskap er de fleste utøvere som stiller til start blitt tatt ut av Norges Klatreforbund, og får som sagt alt eller noe av utgiftene dekket. Til EM ble åtte utøvere tatt ut for å representere Norge. NKF som forbund har ambisjoner om flere finaleplasser. Ved et uttak tar man gjerne hensyn til to ting; de utøverne som skal prestere og de som skal lære. Med den norske konkurranse- og treningskulturen i forhold til barn, er det vanskelig for en utøver i youth B å prestere på et internasjonalt toppnivå ettersom man ikke blir introdusert for konkurranser før tidlig i tenårene. På grunn av det kan man ikke forvente for mye av de yngste deltakerne, men det betyr ikke at de ikke har noe i et mesterskap å gjøre.
De yngre deltakerne blir ofte tatt ut for å lære og for å se hvor høyt nivået er, mens de eldre blir tatt ut for å prestere. Når de eldre ikke presterer på ønsket nivå, kan en stille seg spørsmål om hvorvidt ressursene er blitt brukt riktig, og hvordan det kan bedres i årene fremover.