NORSK OG NORDISK MESTER: Sunniva Øvre-Eide. Foto: Synne Dagestad / NKF
Lesetid: 7 minutter
Seniorenes finaler ble klatret søndag ettermiddag hvor herrenes runde var preget av svært utfordrende buldreproblemer med kamp om soner, mens damenes buldre så noe lett ut med mange topp og de beste ble skilt på forsøk.
Stor spenning i herrenes finale
Herrefinalen var spennende og åpen helt til siste slutt. Regjerende norgesmester Thilo Schröter var storfavoritt til å ta gullet, men med en ny ung tropp, som han selv er trener for og som puster han i nakken var det klart at han kom til å møte mer motstand enn han har møtt de siste årene.
Første bulder så flere topp og blant dem var Trym Landmark den eneste til å kapre sonen på bulder to. Med det var han i ledelse gjennom resten av finalen, da tredje bulder ikke fikk noen etablerte soner. Flere av herrene var svært nær, noe som raskt kunne omrokert resultatlisten. Det ble derfor helt avgjørende på siste bulder, hvor Andreas Kaada som første klatrer ut toppet. Bulderet så dog ut til å være mer krevende enn Kaada fikk det til å se ut som, og ingen andre herrer fikk til det siste flyttet på bulderet, før Schröter gikk på for sitt siste forsøk med 30 sekunder igjen på klokken. Han leverer varene, topper til stor jubel og kaprer nok en NM-tittel.
Thilo Schröter har gått det som kan være den hardeste tradruta etablert av en norsk klatrer noensinne.
Kaada vant sølv og bronse gikk til Landmark. De tre herrene representerer henholdsvis Kolsås Klatreklubb, Bratte Rogalands Venner og Kolsås Klatreklubb. Sistnevnte er aldersmessig fortsatt i juniorklassen, men valgte sammen med resten av kolsåsutøverne i deres opprinnelige klasse U20, å stille i senior.
På spørsmål fra NRK om hvilket gull dette var i rekka kunne ikke Schröter svare, men Wikipedia forteller at han har seks NM-titler før årets mesterskap, noe som gjør dette til gullmedalje nummer syv.
Lite rom for å feile
Damenes finale så raskt ut til å bli en såkalt flashekonkurranse, noe som betyr at det handler om å ikke gjøre feil. På forhånd så det ut til å bli en duell mellom Ingrid Kindlihagen og Sunniva Øvre-Eide – Kindlihagen som regjerende norgesmester og Øvre-Eide som fersk nordisk mester, og det ble det.
Alle de fire finalebuldrene ble toppet, og Øvre-Eide gjorde det på færrest forsøk. Hun flashet tre av dem og brukte to forsøk på det ene, bulder nummer 3 som ofte er det hardeste i en finalerunde. Kindlihagen fulgte opp med sølv og bronse ble vunnet av hjemmehåpet Marte Håkenstad Bråten som toppet to buldre.
Per Ravlo-Caspersen og Sunniva Øvre-Eide klatret til topps i helgens nordiske mesterskap i buldring. Per som siste års junior i klassen U20 og Sunniva som første års senior. Mesterskapet ble arrangert i Helsinki, Finland.
Øvre-Eide hadde et bredt smil om munnen gjennom hele finalen, og avsluttet NRK-intervjuet med å fortelle at hun trives godt under press og er flink til å bevare gleden underveis i konkurransen. På spørsmål fra norsk-klatring forteller hun at seieren var en liten overraskelse, da hun vet hvor god form landslagsvenninne Kindlihagen er.
– Jeg vet hvor sterk Ingrid er, og trodde vi skulle få hardere og mer koordinasjonsbuldere i finalen, noe Ingrid er bedre enn meg på, men det var en del krimps som passet meg bra, sier Øvre-Eide.
Hun fortsetter med å fortelle at nivået kanskje kunne vært litt høyere, noe hun heller ikke la skjul på i det avsluttende NRK-intervjuet:
– Det hadde vært kult om det var et enda hardere bulder som man virkelig måtte finne de innerste kreftene for, men jeg synes det likevel var god variasjon gjennom finalen og buldrene var kule å klatre på.
Hun trekker frem sin far, Roar, som viktig støttespiller så langt i karrieren og sammen har de etablert Grenland Klatreklubb på Norgeskartet av klatreklubber som hevder seg på konkurransearenaen. Dette var Øvre-Eides første NM-tittel som senior i disiplinen buldring.
God spredning blant klatreklubbene
Jevnt over så vi i helgen de store byklubbene fra Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger hevde seg, men også Drammen Klatreklubb, Tromsø Klatreklubb, Lillehammer Klatreklubb, Haugland Klatrelag og Romsdal tindegruppe.
Juniorene konkurrerte i tre aldersklasser inndelt etter kjønn – U16, U18 og U20, som igjen deles inn etter kjønn.
I den yngste aldersklassen gikk de to gullene til de to Oslo-klubbene Oslo Klatreklubb og Kolsås Klatreklubb med henholdsvis Elise Torstensrud og Syver Nygaard. Sistnevnte var den eneste i sin finale til å toppe alle de fire buldrene, mens Elise gikk tre i jentenes finale. Bratte Rogalands Venner fulgte opp blant jentene med Elunn Gammeltvedt og Bergen Klatreklubb med Virginia Vignal.
De tre jentene på pallen ble skilt på soner og forsøk. Blant guttene fulgte Oslo Klatreklubb opp med Hauk Tangeland og Bergen Klatreklubb tok bronse med sin utøver Elias van Eijndthoven, begge med tre topp.
Trondheim Klatreklubb og Kolsås Klatreklubb gikk til topps i U18 med Gard Bang-Kittelsen og Emmelie Conders. De begge toppet én bulder mer enn sølvvinnere Lukas Utnes fra Tromsø Klatreklubb og Nora Gustad fra Drammen Klatreklubb. Bronse gikk til Olai Holtermann fra Kolsås Klatreklubb og Kaja Moe-Evensen fra Oslo Klatreklubb.
Bergen Klatreklubb dominerte den eldste juniorklassen med to gullmedaljer innhentet av Aurora Straume og Scott Nordstrand. Drammen Klatreklubb fulgte opp med sølv i begge klasser med Amalie Løkenhagen og Lucas Sund. Bronse gikk til Hannah Skjold fra Haugaland Klatrelag og Håkon Sylte fra Romsdal Tindegruppe. Straume tok en overlegen seier som den enste til å toppe alle buldrene og konkurrentene fulgte opp med to topp. De tre guttene på pallen toppet alle to buldre, og ble skilt på soner og forsøk. Nordstrand flashet sine to topp.
Arrangøransvarlig fra NKF Jørn Smørbøl er storfornøyd i NRK-intervju underveis i finalene. Han takker klubben for godt arbeid som teknisk arrangør og det påpekes de mange utøverne som deltok på NM i helgen. Det var 218 klatrere stillende til start fordelt i de åtte klassene det konkurreres i. Smørbøl nevner at samholdet på tvers av utøverne er kult å bevitne, noe som kom tydelig frem i herrenes seiersintervju hvor Schröter og Kaada skryter hverandre opp i skyene.
Lillehammer Klatreklubb, Tyrili Klatresenter og Norges Klatreforbund stod som arrangør for NM i buldring 2024. Arrangementet var en del av NM-veka og seniorenes finaler ble direktesendt på NRK med ekspertkommentator Martin Mobråten. Ansvarlig for rutesetting var Christer Raugland, Oskar Paulsen og Patrick Pedersen.
Samtidig som NM-veka ble det arrangert Norgeslekene i regi av Norges Idrettsforbund i Lillehammer-regionen. Klatring var en del av programmet og dette var en konkurranse for utøvere med utviklingshemning. I fjor ble klatrekonkurransen arrangert under navner Super-NM.
Prosjektleder for paraklatring i NKF, Synne Dagestad, forteller at Hedmarken Klatreklubb sammen med NKF arrangerte denne konkurransen på Hamar med ruter skrudd av Markus Bülow-Berntzen. Det ble konkurrert i én klasse, på topptau og utøverne har kun fire minutter klatretid per rute. Det konkurreres på ti ruter, og utøverne har lov til å bruke så mange forsøk de ønsker i løpet av de tre timene konkurransen pågår. Det gis poeng for hvor høyt utøverne kommer på hver rute, og flash gir ekstrapoeng. De tre med høyest poengsum og vinnere av medalje fra helgens konkurranse er Nikolai Halvorsen Systad med gull, Nikolai Skarstein med sølv og Hoang an Khang Nguyen bronse.
Norgeslekene beskrives av NKF som et nasjonalt idrettsarrangement for utviklingshemmede, og i år er første gang det gjennomføres. Begrepet utviklingshemning forklares som «en samlebetegnelse for en rekke ulike diagnoser og tilstander, som er knyttet til kognitive, språklige og sosiale vansker» på forbundets arrangementside. Andre sporter inkludert i Norgeslekene denne helgen var alpint, innebandy, kortbane, langrenn og truger.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.