TILBAKE: Sunniva Øvre-Eide med 10. plass i europacup etter langt skadeopphold. Foto: OutThereCollective
Lesetid: 5 minutter
Ingrid Kindlihagen, Sunniva Øvre-Eide, Trym Landmark og Ørjan Vaage deltok i helgen på det som var årets andre europacup for seniorer i led. Den første var i sommer, og da var det ingen nordmenn som deltok.
De to norske damene har begge vært ute med skade i år, og dette var deres comeback-konkurranse. Både Ingrid og Sunniva kvalifiserte til semifinale etter lørdagens to kvalifiseringsruter, og i semifinalen fikk de henholdsvis poengsum 24+ og 27+.
På en rute som, etter resultatlisten å dømme, så svært kruxete ut, var det gode muligheter for et godt resultat for de norske damene. Over halvparten av de 24 semifinalistene falt på sekvensen mellom 24+ og 27+. Sunniva stod lenge med poengsum 27, men etter klageprosess fikk det norske laget medhold av dommere og Sunniva ble dømt 27+.
De endte med resultatene 23. plass for Ingrid og 10. plass for Sunniva.
For guttene var det tøffe ruter som møtte dem under lørdagens kvalifisering. Med nøyaktig lik poengsum på begge ruter, 24+ og 17+, fikk de norske gutta delt 33. plass.
Lagleder Patrick Pedersen forteller at herrenes ruter bar preg av definerte krux hvor begge de norske herrene ble felt sammen med flere andre.
– Rutene var både tekniske og fysiske med harde crux, og det så ubehagelig ut, sier Patrick som til daglig jobber som rutesetter på Oslo Klatresenter.
Bilde Trym: Trym Landmark på en av sine to kvalifiseringsruter. Foto: OutThereCollective
Comeback-konkurranse
Tidligere denne måneden delte Sunniva et innlegg gjennom sin Instagramprofil, der hun forteller at hun i februar brakk kragebenet og samtidig røk en sene, noe som krevde operasjon og en lang rehabilitering. Etter flere måneder uten klatring, startet hun å klatre i mai og nå etter noen måneder er hun tilbake på konkurransearenaen.
Sunniva er veldig fornøyd med helgens konkurranse, og særlig trekker hun frem den ene kvalifiseringsruten og semifinalen.
– Jeg er utrolig fornøyd med at jeg fikk pushet hardt på semifinalen og den ene kvalikruten, jeg gikk til det ikke var mer igjen, sier Sunniva.
På spørsmål om det lange skadeavbrekket og veien tilbake, forteller hun at hun har fokusert mest på å trene for å bli frisk heller enn å rekke en konkurranse. I tillegg til å ha klatret mye ute.
– Å klatre ute har fungert veldig bra som rehab. Det er både bra for musklene og for det psykiske, og gitt meg masse glede underveis, forteller Sunniva.
Hun er veldig glad for å være tilbake på konkurransearenaen, men forteller at hun merket at rutinene var litt rustne og tryggheten gjennom konkurransen, særlig under oppvarmingen var ikke like god som den pleier forteller Sunniva.
– Jeg var nok ikke like selvsikker som jeg har vært tidligere, for eksempel var det mer skummelt å varme opp og ta plass på veggen, sier Sunniva.
For de som ikke vet, så er det å varme opp til konkurranser, ofte en krig. Det er liten plass for mange utøvere, hvor majoriteten av dem sirkler og gjerne med trenere som dytter andre utøvere bort. Det er sjeldent plass til å buldre. Det er dette Sunniva refererer til når hun forteller at hun ikke hadde like mye trygghet som hun pleier til å ta plass.
Forrige konkurranse Sunniva deltok på var NM i november i fjor, og med en skulder som er betydelig svakere enn den har vært tidligere var det mye spenning rundt enkeltflytt underveis i konkurransen.
– Jeg visste at det var noen type flytt som kunne være skumle og harde, blant annet å hente høye underklinger, og det var faktisk et par sånne flytt og det gikk helt fint, avslutter Sunniva.
For Ingrid er det skulderen, mer presist labrum som har satt henne på sidelinjen. I et innlegg på sin Instagramprofil deler Ingrid at hun skadet skulderen under European Games i juni. Skaden satte en stopper for tausesongen hun hadde planlagt i juli, og ikke minst VM i august hvor hun skulle delta i både led og buldring.
Europacup som ny seniorarena
Nivået på europacup er ikke alltid så lett å spå, fordi det noen gang er mange verdenscupklatrere og andre ganger primært juniorer. I helgens konkurranse så vi noen få tidligere semifinalister fra verdenscupen og gullvinneren Camille Pouget fra Frankrike som klatret sin første verdenscupfinale i sommer. På herresiden var det Spanias 17 år gamle Guillermo Franganillo som tok seieren.
Patrick forteller at det på et generelt plan var litt lavere nivå i konkurransen enn forventet, trolig grunnet de to show-konkurransene som ble avholdt samme helg med Arco Rockmaster og The Rock i Slovenia, i tillegg til at det er verdenscup neste helg. Han påpeker likevel at det var flere sterke seniorer med, og at de beste juniorene holder et høyt nivå.
Den norske troppen hadde ambisjoner om semifinale, og med en tropp preget av utfordringer den siste tiden var det gledelig å se både prestasjoner og utøvere tilbake i aksjon etter lenger avbrekk.
– For flere av utøverne var det første konkurranse etter skade og sykdom, så vi var der i stor grad for å teste det å konkurrere igjen. vi hadde selvsagt ambisjoner om semifinale, men det var ingen selvfølge at det skulle fungere med tanke på utfordringene utøverne har stått i. Men det var veldig kult med Sunniva sitt comeback, hun var nærme finale, avslutter Patrick.
Turen videre for det norske laget går til Finland for de yngste som har EM 15.-16. september. Ingrid er eneste utøver påmeldt til verdenscup i Slovenia førstkommende helg
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.