Verdensmesterne er kåret

Verdensmesterskapet i Bercy, Paris er gjennomført, og det med stor suksess.

Sist oppdatert: 19. september 2016 kl 21.00
Belgiske Anak Verhoven på vei til toppen av finaleruten. Foto: Tina Hafsaas
Belgiske Anak Verhoven på vei til toppen av finaleruten. Foto: Tina Hafsaas
Lesetid: 6 minutter

Siden onsdag har årets verdensmesterskap holdt på med et hektisk tidsskjema. Gjengen fra Norge på seks deltakere har dere kanskje allerede fått med dere, men mesterskapet som helhet var også en stor suksess.

Det ryktes om utsolgt arena til begge finaledagene allerede for flere uker siden i den store arenaen Accor Hotels Arena Bercy som rommer opp til 16 000 mennesker. Veggene var plassert på langs og publikum rommet omtrent halvparten av tilgjengelige plasser.

Fikk du med deg damenes semifinale? 

Lørdag kveld ble første finale klatret og buldreherrene var først ut. Adam Ondra og vinneren av verdenscupen 2016, Tomoa Narasaki var favoritter til å ta tittelen. Frankrike hadde tre finalister og Japan hadde i tillegg Narasaki en til.

Veggene var langt fra de beste rent showmessig, men rutesetterne fikk til å skille de seks utøverne på forskjellige stiler. Noe som manglet var kanskje en ren fysisk bulder. Denne dagen hadde Ondra klatret semifinale tau et par timer tidligere og var eneste utøver som klarte å kvalifisere seg til finale i to disipliner. Siste bulder avgjorde konkurransen og Tomoa stakk av med seieren da han flashet bulderet. Også Adam kom seg opp, og fikk med det sølvet og bronsen gikk til franskmannen Manu Cornu. Både Tomoa Narsaki og Manu Cornu var relativt ukjente navn i fjor, og har virkelig gjort et solid stykke arbeid og klart å etablere seg som de aller beste på kort tid.

Ledfinalen for damene var sent lørdag kveld og med et sterkt finaleheat. Det var to unge jenter som klatret sin første internasjonale seniorfinale, og resten av dem var godt etablerete verdenscupklatrere som alle kunne kjempe om seieren. Den yngste av dem alle, Janja Garnbret stakk av med seieren ved å toppe finalerute som sisteman ut, selv med presset om at ruten allerede var toppet. Anak Verhoven fra Belgia vandret opp den sekvensete finaleruten og så ut som hun hadde mange flere flytt i seg. Janja så litt mer desperat ut, men på en annen side har hun en mer offensiv klatrestil og kan se mer presset ut enn hun kanskje er. Lagvenninnen Mina Markovic falt på nest siste flytt og tok med det bronse. Hun annonserte tidligere i år at hun hadde lagt opp, men da konkurransesongen nærmet seg angret hun og deltok på alle verdenscupene likevel med progressivt bedre resultater. Vinneren av forrige VM, Jain Kim og ungjenta fra Østerrike, Jessica Pilz falt på samme flytt som Mina, og fikk henholdsvis 4. plass og 5. plass på grunn av count back.

IMG_5720
IMG_5720

Åpningssermoni med Rolf-Martin Bjørngaard som norsk representant. Foto: Mie Kastet

Søndag formiddag var damenes buldrefinale, og i mine øyne den beste finalen til nå. Finaleheatet bestod av både unge og eldre stjerner og den store favoritten var nok Miho Nonoka som vant den siste verdenscupen. Det bør også nevnes at briten Shauna Coxey er ute med skulderskade som hun pådro seg på verdenscupen i Munchen for en drøy måned siden, og hun ville også vært en favoritt til å ta tittelen. Av de eldre stjernene kvalifiserte både Anna Stöhr og Akiyo Noguchi seg, begge to blant de beste buldrerne gjennom tidene. Den amerikanske ungjenta Megan Mascarenas som har vunnet et par verdenscuper, Petra Klingler som vant en i fjor og en junior fra Russland som klatret sin aller første internasjonale finale. Finalebulderne var bra skrudd med variert stil og publikumsvennlige flytt. Alle bulderne ble gått med unntak av nummer 2 som både Miho og Akiyo var veldig nære ved å gå. To stykker med dobbel flash før siste bulder og det var nå alt ble avgjort. Klingler kommer ut, trenger et forsøk til å føle seg frem og sender den i neste. Hele arenaen reiser seg til stående applaus, tårene renner, klemmer deles ut og hun har 2. plass som dårligste plassering. Kun Noguchi kan ta fra henne gullet. Sisteman ut er Akiyo og mellom dem klatrer Nonoka som går buldret, men på en del forsøk mer enn Petra, uten at det hadde mye å si for gullet. Akiyo har et forsøk hvor hun føler seg frem og bommer totalt, hun trenger et til, og ender med å ikke gå bulderet. Petra Klinger blir verdensmester etter en ustabil sesong. Selv satt jeg med tårer i øynene og applauderte for min sveitsiske venninne.

Herrefinalen på tau var mesterskapets store høydepunkt. To franskmenn til finale med et håp om seier, regjerende verdensmester Ondra som ledet etter semifinalen, slovenske Domen Skofic som vant på nettopp denne veggen i Chamonix et par måneder tidligere, Jakob Schubert som vant VM arrangert her i Bercy for fire år siden, tidligere verdensmester Ramon Puigplanque, en ung japaner som tok sin første pallplass i sommer og italienske Stefano Ghisolfi som er blitt en stabil finalist i verdenscupen. Finaleheatet var ekstremt sterkt og det var flere som ble ansett som favoritter, selv om Ondra trolig var den største.

Da jeg møtte Ondra i Flatanger i sommer hadde han kun klatret ute de siste månedene med unntak av de siste to ukene som han hadde brukt til å trene for prosjektet sitt i hula. Han var der kun i et par dager, fikk high point og dro hjem igjen for å trene til VM. At han er dedikert er det ingen tvil om, men om han kan matche de som trener hele året for konkurranseklatring er alltid spennende å se. Jeg hadde en liten knapp på Domen som har prestert veldig bra og veldig stabilt i hele år, men Ondra slo til. Finalen var ekstremt spennende og uten tvil den beste i mesterskapet. Med en teknisk topplate som spyttet Schubert av kom Ondra ut som sisteman, cruiset seg gjennom de tekniske flyttene og avsluttet med å gå catchen til det største jubelet du kan tenke deg. Han visste seieren var hans og gikk de to siste flyttene til toppjugen i full applaus. Nok en gang viste Ondra hva han er lagd av, og det virker ikke menneskelig.

I tillegg til led og buldring ble det også kåret verdensmestere i speed, overall og diverse kategorier i paraclimbing.

Neste VM er om to år i Innsbruck, og det er store forventninger til den nye arenaen som bygges i skrivende stund.

Topp 3 i alle kategorier
Buldring herrer: 1. Tomoa Narasaki JPN 2. Adam Ondra CZE 3. Manu Cornu FRA
Buldring damer: 1. Petra Klingler SUI 2. Miho Nonoka JPN 3. Akiyo Noguchi JPN
Led herrer: 1. Adam Ondra CZE 2. Jakob Schubert AUT 3. Gautier Supper FRA
Led damer: 1. Janja Garnbret SLO 2. Anak Verhoven BEL 3. Mina Markovic SLO
Overall herrer: 1. Sean McColl CAN 2. Manu Cornu FRA 3. David Firnenburg GER
Overall damer: 1. Elena Krasovskaia RUS 2. Claire Buhrenfeind USA 3. Charlotte Durif FRA

Norske resultater:

Hannah Midtbø: 12. plass buldring
Mie Kastet: 17. plass buldring
Tina Hafsaas: 21. plass led, 71. plass buldring, 46. plass speed og ukjent plassering i kombinert
Thilo Schröter: 38. plass buldring og 69. plass led 
Rolf-Martin Bjørngaard: 91. plass buldring og 87. plass

Les om de norske utøvernes VM-klatring her

Damenes ledkvalik og herrenes buldrekvalik
Damenes buldrekvalik og herrenes ledkvalik 
Damenes semifinale

Publisert 19. september 2016 kl 13.41
Sist oppdatert 19. september 2016 kl 21.00

Relaterte artikler

Kvinne holder opp premieplakett i glass foran innendørs klatrevegg
Teknikk og tålmod

Tålmodighet ga gull

Gutt med norsk flagg og jente, begge smilende med gullmedalje foran innendørs klatrevegg
Ingen sorg i Gøteborg

Norsk gullbonanza

KLATRER med shorts i hvit vegg
12. plass i europamesterskapet

Ravlo-Caspersen beste norske i EM

Portrett av Tina Hafsaas med kalk på hendene
Dropper internasjonale konkurranser

Tina Hafsaas trekker seg fra landslaget

jente som klatrer
Imponerte med åttende plass

Kindlihagen med sesongbeste

jente som klatrer
Tina Hafsaas om Paris-OL

– Spennende tid for klatresporten

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen