LANG: Ølmåa i Romsdal er Norges sjuende lengste foss, og har ypperlige forhold for tiden. Foto: Roger Eidem
Lesetid: 3 minutter
Roger melder om fine forhold i Romsdalen, hvor de fleste etablerte islinjene er inne:
– Forholdene for isklatring i Romsdalen er for tiden meget bra. Vi har hatt uvanlig kaldt og fint vintervær en lang periode nå. Det meste av islinjer virker som å være inne nå for tiden. Det er også lite snø i området, som er positivt for isklatringen.
Slik beskriver han ukens tur opp Ølmåa, som altså er Norges sjuende høyeste foss:
Fikk melding av Anders Opsahl Bredesen noen dager i forveien, med spørsmål om jeg var gira på å klatre Ølmåa tirsdag 26. januar. Jeg svarte med en gang ja – jeg hadde tenkt på denne store fossen i et par år, og hadde fri fra jobb.
Møtte Anders på Åndalsnes klokka 07.30 om morgenen. På Marsteinen pakket vi sekkene og siktet oppover mot den tydelige fossen i skumringen. Vi gikk ikke mange høydemeteren før vi tok på oss stegjern og fulgte isen oppover elven. Vi var spente på hvor langt vi ville komme uten tau. Det endte med at vi gikk helt opp til den bratteste fossen på Ølmåa, cirka 250-300 meter oppe i lia. Anders begynte å gjøre klar tauene, mens jeg tok en liten buldreøkt på bergveggen ved siden av.
Jeg startet med første taulengde opp en bratt søyle på 10-15 meter. Satte standplass etter 60 meter. Følte på første taulende at øksene satt dårlig. På standplass fant jeg ut at begge øksebladene var løse og beveget seg. Vi hadde selfølgelig ikke med oss noe verktøy på turen. Prøvde å stramme skruene på isøksen med en isskrue, uten den store suksessen. Vi konkluderte med at bladene ikke ville løsne helt, så lenge skruene fortsatt var der.
Anders tok seg av neste taulengde. Det ble en luftig travers på skrå oppover, slik at jeg skulle slippe å få is i hodet. Deretter ble det en taulende med grad 3 is på hver av oss.
Midtpartiet av fossen er ganske slakt, så der gikk vi løpende ca 250 meter. Her gikk Anders gjennom en snøbro og pluppet rett ned i vannet. Han ble gjennombløt på ene foten, men etter en liten diskusjon fant vi ut at vi bare skulle fortsette. Om han skulle begynne å fryse kunne han ta den ene sokken min med en brødpose rundt.
Den vanskeligste klatringen er grad WI4, men det meste er på 3-tallet og enklere.
Siste del av fossen var på tre taulengder. Jeg tok første og tredje, og Anders den andre taulengden. Her kunne vi komme oss unna med grad tre-klatring, men vi valgte å avslutte turen med 4´er klatring til topps, som vi ikke angret på! Stemningen var på topp, foten til Andes var fortsatt våt men ikke kald og øksebladene mine var fortsatt løse.
Returen går ned en renneformansjon en liten kilometer nordvest for der vi toppet ut. Returen viste seg å være av beste sort med en rusjebane på ca 900 høydemeter. To timer etter uttoppinga ut sto vi ved bilen i femtida på ettermiddagen, i samme skumringen som da vi startet.
Se flere bilder fra turen i galleriet under!
Ølmåa
Hvor: I Romsdalen ved Marsteinen. Fossen kan ikke unngås å ses når man kommer kjørende ned Romsdalen
Lengde: Turen fra bilen til toppen er på totalt 900 høydemeter. Fossen i seg selv er 720 meter og er Norges sjuende lengste foss ifølge wikipedia. Vi brukte ni timer fra bil til bil.
Taulengder: Ca 250-300 meter klatring/ klyving uten tau, til vi kom opp til den bratteste delen av fossen. Gikk deretter fire taulengder, første taulengde grad 4 neste tre taulengder på grad 3. Videre gikk vi ca 250 meter løpende til det bratnet til igjen. Siste del av fossen gikk vi på tre taulender grad 4. Med rett rutevalg kan man klatre de tre øverste lengdene som grad 3.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.