Joakim Eide, Eivind Hugaas og Toralf Furseth klatret den gigantiske Vinnufossen i Sunndal onsdag 4. januar, og dermed fikk Joakim endelig gått alle de fire, store linjene på Vinnugalleriet.
STOR FOSS: Vinnufossen i Sunndal (600 meter, WI 5+) fikk en sjelden repetisjon denne uka, av Toralf Furseth, Eivind Hugaas og Joakim Eide. Foto: Eivind Hugaas
Lesetid: 3 minutter
– Det var godt å toppe ut, men den gode følelsen overskygges av at vi også må komme oss trygt ned. Det er nemlig ikke helt ret fram, sier Joakim Eide.
Av de fire store linjene i det massive Vinnugalleriet I Sunndal - to av de fire er verdens sjette og sjuende høyeste fosser - har Joakim førstebesteget tre. Og denne uka fikk han altså gått den fjerde.
– Jeg har ikke hørt om andre som har vært oppi der siden den gang, men det vet man selvsagt ikke sikkert. Det er bokstavelig talt høythengende frukt dette her. Hadde toppveggen vært lettere tilgjengelig ville den vært en ultraklassiker, sier Joakim, som for øvrig har prøvd å klatre Vinnufossen tre ganger før.
Bildegalleri fra turen opp Vinnufossen 4. januar 2023:
STOR FOSS: Vinnufossen i Sunndal (600 meter, WI 5+) fikk en sjelden repetisjon denne uka, av Toralf Furseth, Eivind Hugaas og Joakim Eide. Foto: Eivind Hugaas
Fra parkeringsplassen er det 1000 høydemeter opp til utsteget. 600 av disse er temmelig bratt isklatring, fordelt på tre taulengder i nedre del, så et slakere parti, før tre nye bratte lengder i toppen - og en hel del løpende mellom. Eivind Hugaas og Joakim Eide delte på de siste og bratteste taulengdene.
– Graden er WI5+ i toppen, og jeg fikk gått cruxtaulengden. Det var Eivind som ledet siste taulengde og sikret uttopping, da den eldre garde følte seg kanskje bittelitt slitne i kroppen, forteller Joakim.
Toralf Furseth - ikke akkurat noen novise med isøkser i hendene han heller - var fornøyd med å kose seg med topptau.
– Joakim og Evind er sjukt dyktige, og hadde stor oppdrift hele veien. Jeg syns det var helt greit å spille andrefiolin på de bratteste lengdene, Særlig da Eivind i toppen meldte fra den skarpe enden at dette kom til å bli litt tricky. Men det gikk selvsagt veldig bra med han i tet. Vi fikk en effektiv tur, med skuffende lite epics, gliser Toralf.
Karene startet klokka sju om morgenen og var nede like etter klokken ti på kvelden. De øverste taulengdene og hele returen ble gjenomført med hodelykt.
Karene rappellerte ned toppveggen og fant veien til fots i det bratte og kronglete terrenget ned fra selve Vinnugalleriet. Det er ingen enkel stifinner-jobb, men Joakim Eide har vært mye i området og vet hvor ruta er.
– Hehe, ja hvis du skal ha en effektiv og trygg tur ned fra Vinnugalleriet må du enten kjenne veien eller kjenne meg - og vippsnummeret mitt, gliser han.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.