Rapport etter klatreulykke på Rjukan tirsdag 17. februar 2009.
Innledning.
Tre Finske klatrere drar på tur på morgenen den 17. feb. 09 klokkeslett er ukjent, men de antar ca kl 0900. Planen er å klatre fossen ”To menn og et foster” i ”bølgen area”.
Fossen er gradert til WI 4, ligger nordvendt, har to greie taulengder i starten, før en tredje taulengde er en del mer krevende. Temperaturen ligger på ca -5 º C, det er lite vind og ubetydelig nedbør. Det har de siste ukene vært kaldt og det er hard og tørr is. Noe spenning i isen og klatrerne rapporterte at de hadde slått av en del ”dinnerplates”. Erfaringsnivået til klatrerne synes middels – kanskje noe under middels hva gjelder isklatring, noe tidsbruken på denne fossen også underbygger.
Hendelsen.
Etter å ha brukt mye tid på de to-tre første taulengdene, kommer de opp til crux-passasjen til fossen. Her forsøker først den senere skadde mannen å ta seg opp, men må gi opp og klatrer ned til standplass igjen. Så forsøker Pekka (den uskadde mannen) – han gir også opp fossen, på grunn av at det begynner å bli sent, velger han å traversere ut til fossen ”Bølgen”. Denne fossen hadde han klatret tidligere i uken så han viste hvor han skulle ta seg ned. Ved spørsmål om bruk av isanker (aballakow) tror jeg ikke at dette var en metode de var komfortable med.
Etter traversen finner den uskadde et solid tre (viser under forklaringen med hendene et tre som må være mellom 15-20 cm i diameter). Treet står på en bratt hylle, med en del snø – han graver seg ned i snøen for å legge slyngene så nærme rota som mulig. Han legger først et ankerstikk rundt treet som han selv klipper seg inn på. Deretter legger han en ny slynge rundt treet som han slår en overhåndsknute på og lager et sentralpunkt. Han kobler deretter de to 9 mm-tauene inn på reversoen (autoblock) og fester reversoen inn på sentralpunktet på standplass. Først klatrer den senere omkommende kvinnen opp – deretter den skadde mannen.
Kvinnen går på motsatt side av treet i forhold til der hvor sikrer står og klipper seg inn på standplass. Mannen kommer etter og gjør det samme. De binder seg så ut av tauet som klargjøres til rappell. Den uskadede mannen kobler seg inn på rappelltauet og klipper seg ut av sitt ankerstikk da han ser at de to vennene faller.
Han gjennomfører fire rappeller ned og finner begge hardt skadd ved innsteget til fossen ”Bølgen”. Han varsler alarmsentralen og en redningsaksjon blir igangsatt.
Sea King fra Rygge plukker opp den hardt skadde mannen og kvinnen og melder over radio at en hardt skadd og en omkommet blir flydd direkte til Ullevål sykehus.
Hypotese.
Det kan synes om følgende kan ha skjedd. I det kvinnen kommer opp standplass er hun sliten og nedkjølt. De hadde glemt en vannflaske på hytta og hun har klatret siste taulengde med dunjakke. Standplassen er bratt og det mye snø – hun graver seg ned til en slynge og klipper seg inn på denne, ved hjelp av en slynge festet i sentralpunktet på selen. Mest sannsynlig klipper hun seg inn på ankerstikket til sikrer og over hele slynga inn mot treet, slik at hun kun er sikret så lenge han er innklippet. Mannen kommer etter og gjør det samme (evt. at hun også klipper han inn på standplass på samme måte som hun har klippet seg selv inn).
Når da førstemann har klippet seg ut av løkka på sitt ankerstikk er det kun en liten friksjon med slynga rundt treet som holder den på plass. Litt bevegelse enten for å flytte seg, eller for å gjøre plass til han som skulle rappellere gjorde at de falt – siden de i praksis ikke var inne på standplass. Dette ble underbygget da standplassslynga (ankerstikket) ble funnet hel og uskadet i nærheten av de forulykkede men uten at de var klippet inn på den.
Jon Haukåssveen
Tindevegleder
Medlem Langfjella Alpine redningsgruppe