Hemsedal har lenge vært en historisk destinasjon for isklatring i Norge. Man kan nok si at isklatring som sport i Norge begynte i Hemsedal, før Rjukan eller andre nå mer populære steder var kjent for klatrere.
Pionerer som Thomas Carlström klatret her tidlig på 70-tallet, og besøkere som Henry Barber og Rob Taylor gjorde mange førstebestigninger i området.
Til tross for at Hemsedal ikke har like mange ruter som f.eks. Rjukan, så ligger denne lille byen strategisk plassert 1 time fra Lærdal og 2 timer fra Gudvangen og Fagernæs, hvor man finner mye fin klatring.
Dette gjør Hemsedal til et av verdens beste plasser hvis man liker å bruke vinteren hengende fra isøkser. Selve byen er ikke stor, men besøkende skiturister gjør sitt beste for å gi stedet en storbypuls.
Hvis man ikke synes det er altfor slitsomt med snowboard-babes som bytter skiklær til afterski'en, eller wannabe skiboms fra Bærum, så kan man ha mye moro på Hemsedal kafé og Hemsen etter en dag med klatring.
Haugsfossen Haugsfossen består egentlig av flere fosser. Husmorgymnastikken, som er hovedfossen, er den mest populære av dem. ca 70 grader is i en lang taulengde.
Solen treffer denne fossen, noe som gjør det ekstra spektakulært for en Rjukan-mann. Indre Haugsfossen, som er et brattere alternativ, lengst inn i ravinen, er kanskje mer interessant for den som ønsker mer vedvarende klatring.
Til venstre om hovedfossen ligger Yttre Haugsfossen, men denne er dessverre sjeldent frossen. Haugsfossene ligger litt nord for Hemsedal sentrum.
Kjør opp ved Skogstad Hotell og videre til en gård neste helt under fossen. Parker her og gå, ca 20 minutter.
Hydnefossen Dette er en av de mest klassiske fossene i Norge. Fantastisk jevn og bratt klatring i tre lange taulengder, med muligheter for mange vanskelige varianter. Fossen er enorm og like bred som høy.
1000 forskjellige rutevalg, alt like bratt og fint. «The line of least resistance» går på midten, her begynner fossen med en svær kone av is, ca 20 meter høy. Masse formasjoner i isen byr på gode standplasser.
På venstre og høyre side av fossen kan man klatre bratt is nesten helt til topps. En ikke så liten bonus er fantastisk sollys som treffer isen tidlig på morgen i ca en time.
På grunn av en skavel på toppen av fossen kan det være lurt å snu under denne. Man kan gå rundt til venstre, men dette ser unødvendig vanskelig ut.
Bedre å drille billy-bobs fra toppen av ruta. Hydnefossen ser man tydelig fra riksveien. Ta av over elven ved Langeset etter Ulsåk og parker så nærme fossen som mulig (fin parkering).
Anmarsjen tar ca en time, legg på en time til hvis det er mye snø, og ikke noen spor fra andre klatrere. Fossen ble gått første gang av Marius Morstad og Choe Brooks, så tidlig som i 1979.
Hydnefossen har et ufortjent rykte for å være veldig krevende, men er det gode isforhold er dette en fin foss som mange burde klatre. En testpiece før man klatrer de riktig store monsterrutene i Lærdal eller Gudvangen.
Golsjuvet Fint lite juv litt nord for Gol. Her finner man korte ispillarer, men den største motivasjonen til å dra til dette stedet er hvis man liker mix.
Bra sted for å klatre sine første mixruter, ikke noe steinhardt, men et et 15-talls ruter opp til ca M9 holder de fleste klatrere i landet underholdt ihvertfall en helg. Perfekt sted for kurser og klatring på topptau.
Lokale entusiaster som Markus Landrø, sammen med noen like entusiastiske besøkere fra Frankrike, har sett til at dette stedet er godt boltet.
Man finner her også noen få eksempel på mixruter av mindre bra kvalitet, hvor den person som har styrt drillen kanskje ikke helt har forstått forholdet mellom hardt og fint.
Grøtnuten En av de fineste fossene i området. Rundt 230 meter med varierende klatring, noen partier er bratte.
Fossen ligger ovenfor Ulsåk, og man kan parkere utenfor butikken i Ulsåk og gå ca 500 meter opp til en gård. Herifra starter anmarsjen, ca en time hvis snøforholdene er bra.
Totten Verdensstjernene Ines Papert og Harry Berger brukte for noen år siden en hel del tid i Hemsedal, på Totten-veggen, litt vest for Hemsedal sentrum.
De gjorde noen mixruter her, og de to fineste er “Good by Lenin” (M9) og “Good push, bad Bush” (M10).
På denne veggen er det også potensiale for flere ruter, til tross for at kvaliteten på fjellet er varierende. Mye hyller og små overheng ødelegger også litt mulighetene for å få til fine mixruter.
Tuvfossen Denne fossen ligger i Grønndalen, etter Tuv. Inne i dalen ser man Tuvfossen tydelig, på den andre siden av elven.
Parker der veien til Harahorn svinger av, følg veien innover dalen og ta av venstre på en mindre vei ned mot elven. Ca en times anmarsj.
Fossen byr på en taulengde med forholdsvis bratt klatring. Rappell fra tre på toppen. Klatret første gang av Henry Barber og Rob Taylor, 1977.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.