KLASSIKER: Kjetil Grimsæth og Ingvild Suorza Svean på vei opp Kongsvollfossen. Foto: Rune Kvalsnes
Lesetid: 3 minutter
Vinterstedet: Oppdal er kjent som vintersportsted, først og fremst på grunn av skimulighetene både bortover og nedover. Terrenget er innenlandsk med rolige fjell og daler, i motsetning til det ville landskapet lenger ut mot kysten. Med sine 550 innenlandske meter over havet er dette et sted der vinteren kommer hvert år. Og når november kommer vokser det fram is langs dalførene i store mengder.
Klatringen: Isklatringen rundt Oppdal er fordelt på de tre hovedområdene Gråura, Vinstradalen og Drivdalen.
Drivdalen er det største området og her former isen seg først. Dette er også dalen E6 følger opp mot Dovre. Stabil kulde og jevnt sig av nytt vann hele vinteren gir en mengde fosser av ulik vanskegrad helt opp til klassikeren Kongsvoll rett før dovreplatået. Her kan man ofte starte sesongen tidlig.
Vanskegraden varierer stort sett mellom lett og moderat. Nesten alle fossene ligger i umiddelbar nærhet til veien noe som gir korte anmarsjer. Halvveis opp dalen ligger det også et ”iscrag” på venstre side i et nedlagt skiferbrudd. Her er dannes dessverre ikke isen hver år men når det skjer blir mange interessante fosser samlet på et lite område.
Gråura er navnet på den lange bratte nedoverbakken man kommer til etter ca tre mil når man kjører riksvei 70 til Sunndalen. Langs det juvet som seinere blir Sunndalen ligger det flere klassiske fosser som Hårek og Andy Capp. Klimaet er her mer preget av det ustabile klimaet nede i Sunndalen og sesongen er derfor vanligvis kortere enn i Drivdalen. Fossene er derimot brattere med ”En dag i Viken”, 5+ som den tøffeste. Her ligger også mikscragget Ishoel der det er mange korte miksruter.
Vinstradalen er egentlig ikke en dal men mer et juv/kløft som skjærer opp til venstre et par mil sør for Oppdal. Anmarsjen er lengre enn i Drivdalen men det gir også mindre støy fra trafikken. Fossene er mellom to og tre lengder og ligger samlet. Vanskegradene ligger mellom grad 3 og 5.
Hvor: Oppdal ligger rett nord for Dovre og tolv mil sør for Trondheim. Her passerer både E6 og Dovrebanen. Det er gode tog- og bussforbindelser, men bil er nødvendig for å komme seg til og fra de ulike fossene.
Sesong: Det er normalt stabile isforhold rundt Oppdal fra november til påske. Her er det en viss variasjon mellom områdene og om den enkelte fossen kommer i sola utover vinteren.
Fører:Isklatrefører for Oppdal og Sunndal, av Rune Kvalsnes, Dag Jørund Vik og Ingvild Suorza Svean
3x3 på veien
- Mange fine fosser i stabilt vinterklima. - Lett å komme seg hit både med bil og tog. - Gode muligheter til å kombinere klatring og ski.
Under tak: Oversikt over hoteller, leiligheter og hytter på oppdal.com
Andre aktiviteter: Oppdal er en av Norges store skidestinasjoner. Er det for mye snø til å klatre is, er det desto mye bedre forhold i bakkene og motsatt.
Web/info: Stikk innom VPGs butikk i sentrum for råd om hvor du bør klatre.
Annen info: www.oppdal.com, www.opplev-oppdal.no
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.