Artikkelforfatter tester ut den nye isveggen på SNØ. Hans Petter Håkonsen sikrer. Foto: Anders Vestergård
Lesetid: 5 minutter
Om du har kjørt E6 nordover har du kanskje lagt merke til en bygning som ser ut som en slags isbre.
SNØ har en temperatur på 2-4 minusgrader året gjennom, og det er garantert skiføre og isklatreforhold året rundt.
Det var 20 grader ute og jeg gikk i singlet. I sekken hadde jeg isklatreutstyr, stilongs og alt som skal til for å bevege seg utendørs i rundt 5-10 minusgrader. Inne i garderoben kjente jeg allerede at det var kaldt, kledde på meg, gikk inn i hallen og der sto det masse ungdom på ski. Surrealistisk. Vårt mål i dag var å teste ut isveggen.
Morten Dybdahl er daglig leder på SNØ og forteller entusiastisk om det totale tilbudet på SNØ: – Det er kaldt, og derfor tenkte vi at vi kunne tilby alt vinteren har å by på. Da tenkte vi at det hørte hjemme med en isklatrevegg, forteller Dybdahl. – Isklatring er spennende og fascinerende, og vi håper vi kan gjøre det mer tilgjengelig med denne isveggen, sier Dybdahl.
Det er Tau AS og Hans Petter Håkonsen for å ha ansvar for driften av isveggen, og SNØ står for vedlikeholdet. Tau AS gir rådgivning og utarbeider sikkerhetsrutiner for at veggen skal driftes på en forsvarlig måte.
– Hvordan er isveggen laget?
– Det er murt tre gigantiske fundamenter, hvor det er plassert tre solide stolper som peker 15 meter til værs. Mellom disse er det plassert et antall dragere og en stålnetting som skal få isen til å sitte. Selve konstruksjonen peker rett opp - 90 grader. Deretter sprayer vi veggen med tynne lag med snøkanon og rennende vann for å bygge is, sier Dybdahl.
– Hvem er målgruppen?
– Alle er målgruppen. Vi vil gjerne både at nybegynnere og erfarne skal ta turen hit, sier Dybdahl.
Det er fire ulike tilbud på SNØ for isklatring
Intro isklatring - dette er noe for deg som aldri har prøvd isklatring før. Det koster 850,- for 2 timer, og inkludert i prisen er også adgang til anlegget.
Grunnkurs isklatring - her kan du lære deg å klatre selvstendig på Mammut-veggen på SNØ- Det koster 1950,- for 4,5 time, og inkludert i prisen er også adgang til anlegget.
Drop-in isklatring - Hvis du kan klatre is, har topptaukort/brattkort kan du klatre 2 timer i isveggen på SNØ for 290,-.
Teambuilding isklatring - her kan bedrifter og grupper ha teambuilding på SNØ.
Alle tilbudene om isklatring inkluderer adgangen til SNØ, men adgangen gjelder kun for perioden du er i isveggen. Dersom du vil stå på ski i samme slengen må du betale det separat. Det koster 300,-.
Tau AS skal drifte isveggen på SNØ men også tilby kurs tilknyttet SNØ: – Vi kommer til å tilby introkurs til isklatring, men også skredkurs, forteller Håkonsen.
Jeg gikk inn til veggen sammen med Hans Petter Håkonsen og så på den vertikale isveggen på omlag 15 meter. De jobber med å optimalisere isen: – Vi vet egentlig ikke hvordan vi skal gjøre det, så vi prøver forskjellige ting for å bygge opp isen på best mulig måte. Nå har vi hatt snøkanon rett på, men også litt rennende vann, sier Håkonsen.
Isen hadde litt soppaktige formasjoner, og jeg vil si at akkurat nå er den litt mer teknisk vanskelig. For de som klatrer is utendørs vil jeg anta at veggen er kanskje WI4+. Så det er ikke helt nybegynnervennlig enda: – Vi skal prøve å gjøre isveggen slakere ved å bygge mer ut. Vi tenker kanskje at optimal helling på isen vil være rundt 80 grader på det meste. Vi tenker kanskje at vi bygger mer is i bunn av veggen slik at den får et slags «fundament», sier Håkonsen.
Det finnes flere innendørs isklatreanlegg i verden, og det er flere lengre sør i Europa. De bygger veggene på samme prinsipp, men ofte så er ikke veggene nødvendigvis like bratte som her. Det arrangeres også isklatrekonkruranser rundt omkring i verden som også er innendørs og på kunstige anlegg. For øvrig er verdens største innendørs isklatreanlegg lokalisert i England.
– Vil det være krav til noen forkunnskaper for å bruke isveggen?
– Dersom det er kurs og organiserte grupper vil vi ikke ha noen krav til forkunnskaper. Ved drop-in vil det minimum være krav om topptaukort, sier Håkonsen.
– Hva om man vil lede da?
– Som isen er nå vil vi ikke tillate at folk leder på den. Da må vi optimalisere den mer, sier Håkonsen.
Vi gjorde oss klare til å topptaue litt, og tanken på at det var 20 grader ute var fjernt. Isen bar preg av soppaktige formasjoner, og de vil prøve å få den mer jevnere. Det var av og til litt lagdeling, men det er ikke helt uvanlig på «ordentlig» isklatring utendørs. Det var tidvis overhengende mot toppen, og vinterskillsa måtte hentes frem.
Hans Petter sier at de vil prøve å få en mer jevn overflate på isen slik at det er lettere å klatre på, og de prøver mange ulike ting for å få isen optimalisert.
Man får faktisk litt fjellfølelsen av de fine illustrasjonsbildene på veggene på sida på SNØ. De har også en egen Coca Cola-lounge ved skibakken, men også sportsbutikker og spisesteder i den varme sonen. Med andre ord, man kan bruke en hel dag på SNØ både i kald og varm sone. Det er også en fin plass for å avkjøle seg dersom det er for varmt utendørs.
Jevnt over er det ganske kult å kunne klatre is innedørs når som helst gjennom året, og om du er en ihuga isklatrer så slipper å vente på at vannet skal fryse til på vinteren.
Det er det første innendørs ski- og isklatreanlegget i Norge.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.