IKKE TVERR: Even Melhus følger på andre taulengde på Tverrelva. Foto: Asgeir Rusti
Lesetid: 4 minutter
Jeg er 40 meter opp i taulengden og begynner å gå tom for isskruer, bak meg er solid femmerklatring med to bratte opptak og en travers mot høyre. Nede på snørampa som egentlig danner siste taulengde på Tverrelva ut mot høyre står Even og sikrer.
Vi har valgt å prøve oss på venstrevarianten, en bratt avslutning over to taulengder. Jeg titter over kanten der det slaker ut i en rampe opp mot neste taulengde og ser at de neste meterne er slakere klatring, men isen er blandet med snø, og jeg må opp til en issvull i en hule for å sette standplass. Med tre skruer igjen på selen setter jeg en igjen i god is før jeg går på opp på rampa med retning mot hula.
Jeg må ofte spørre meg selv om hvorfor jeg driver med isklatring, det er et slags elsk-hat forhold, de gangene jeg har følelsen av kontroll er det noe av det kjekkeste jeg vet om av utendørsaktivitet, å cruise opp god is i fine forhold med fantastiske omgivelser er rett og slett helt rått. Men bikker det over og jeg først blir redd er det noe av det skumleste, kaldeste og kjipeste som finnes. Jeg ender ofte opp med å love meg selv at økser, skruer og stegjern skal rett ut til salgs når jeg kommer hjem. Men heldigvis, som Jimmy Chin sier, de beste alpinistene har den dårligste hukommelsen, vi glemmer det kjipe og rosemaler turen med bare gode minner og fine forhold.
Her kan du lese om isklatreklassikere, men også turrapporter og nyturer på is.
Denne dagen starta som de fleste andre turdager, vedi godt mot traska vi inn Isterdalen i skumringen. Å gå opp Trollstigvegen på vinteren gir en følelse av å være i en apokalypsefilm. Alt er dødt, mørkt og kaldt, men med tydelige tegn på sommerhalvårets massetrafikk. Veiskilt stikker opp av snøfonnene og veien er halvveis dekket av snø der vinden ikke har tatt tak og flyttet den. Man går forbi søppeldunker og informasjonsskilt om nasjonale turistveier og trollfigurer.
– En drøss av muligheter! utbryter Even når mørket begynner å slippe taket og vi kan se hva vi har rundt oss.
Navnet Isterdalen kommer av elva Istra som renner ned fra Trollstigplatået og helt ned der den møter Rauma elv tett på Åndalsnes. Ifølge internett kommer navnet Istra av «vann i fast form», noe som er veldig beskrivende her på denne årstiden. Fjellveggene rundt Trollstigen er som et stort halvmåneforma crag med alt fra slak isklatring til bratte mikslinjer.
Even kommer opp til standplassen min i hula. Det er kaldt nok til at det river i nesa, og det begynner å bli skumring. Vi har klatra nok i lag til at standplassrutinene går av seg selv, kun med korte replikker, «sikra» og «klar». Even tar over ledinga på dagens siste taulengde. Med denne lengden blir turen på seks taulengder, først fire av de fem lengdene på orginallinja, før man går direkte opp i to brattere taulengder. Det er noen meter videre opp på rampa før man fortsetter med bratt klatring igjen, og den siste taulengde er virkelig fin klatring. Man følger et slags vedvarende isdieder opp, med gode hyller underveis i akkurat passe avstand for mine utpumpa underarmer. Uttoppingen er rett fra bratt is til slakt snaufjell, det er ingen elv som danner isen på denne siden av Tverrelva, bare et sig. Et par ryper skratter og ønsker oss velkommen til topps, og vi kveiler tauene og pakker bort isskruene for så å gå bort til der vi skal rappellere ned.
Roger Eidem melder om fin isklatring på Ølmåa i Romsdal, som byr på hele 720 meter isklatring opp mot grad WI4.
Sist gang jeg var oppi her valgte vi å gå den lange veien rundt via kafeen og bilveien ned. Nå har vi planlagt en snarvei, ned skredgjerdene til Statens vegvesen. Hele fjellsiden innerst i botn over Trollstigveien er dekt av et stort spindelvev av vaier for å holde steiner på plass, og fungerer som et stort lekestativnett. Dagene er korte på denne tiden av året og hodelyktene må frem ganske tidlig på returen, og med mørket blir det også enda kaldere.
Det blir en rappell med anker sponsa av vegvesenet, før vi så fulgte veien ned Isterdalen.
På bensinstasjonen er det denne kvelden ingen bobilturister, bare noen kjærkomne burgere.
Tverrelva
Ligger ved Trollstigen i Istedalen
Moderat isklatring over flere taulengder i spektakulære omgivelser gjør Tverrelva til en klassiker blant fossene i Romsdal.
Anmarsjen avhenger av hvor langt man kan kjøre inn i Isterdalen, ved lite snø kan man kjøre helt inn til bommen og anmarsjen opp til fossen tar rundt en halvtime. Ved mye snø på veien kan man ende opp med å parkere på Trollstigen Camping og anmarsjen blir betydelig lengre, da bør i såfall ski eller truger vurderes.
Wi4 / 300 meter / 5 taulengder
Venstrevarianten i toppen er 2 taulengder Wi5
Førstebestigning: Hans Chr. Doseth og Kjetil Svanemyr i 1978
Fører: Romsdal Selected ice- and winterclimbs fra 2022
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.