Romsdal er en kjent klatredestinasjon, også på vinteren. Men sammenlignet med andre isklatredestinasjoner kan sesongen være uforutsigbar og kort. Likevel fins alltid håp lengst opp i dalen. Velkommen til Verma - Romsdals innlandsklimabygd.
VERMA-KLASSIKER: Kyrre Østbø i toppen av Diederfossen. Foto Asgeir Rusti
Lesetid: 2 minutter
Verma er ei bygd 20 kilometer opp i Romsdalen, like før man kommer til skidestinasjonen Bjorli. Her finner man en joker butikk med cafè-hjørne, en møbelfabrikk starta av fire brødre under andre verdenskrig og rundt 100 innbyggere.
Ordet Verma har fra norrønt betydningen varm, men gjenspeiler ikke de typiske vintertemperaturene i dalen, her finner man iser å klatre fra tidlig på sesongen til langt ut på vinteren.
Det er ikke her man finner de lange klassiske isklatreturene i Romsdalen, det er stort sett islinjer eller miksruter over en til to taulengder.
Diederfossen
Diederfossen holder graden WI4+ og ligger i Purkhola rett ved Rauma elv. Den kan være tynn og ha en del vannføring tidlig på sesongen, men fryser til og holder seg godt utover vinteren. Det enkleste er å starte med å rappellere ned fossen, da kan man samtidig få et inntrykk av hvor mye og hvor god isen er. Det er en veldig fin is for topptauing, og på begge sider av fossen er det stilige muligheter for miks klatring.
Dodraugen
40 meter til høyre for Diederfossen finner man Dodraugen med graden WI5. Den har vertikal klatring på en søyle, og som legger seg noe på øvre halvdel.
Villpurka
Villpurka er en skikkelig WI5 «testpiece». 60 meter lang og ofte med en veldig bratt start. Det trengs noen uker med kaldt vær for at søyla skal komme helt ned til bakken.
Når søyla ikke kommer helt ned, eller den er for tynn kan man klatre Stiv som en stokk, en bolta mikslinje med grad M6. Den starter bak søyla, går opp på venstre side og kommer inn på isen halvveis opp.
Bruliaisen
Fra samme parkering som til Villpurka kan man komme opp til fjellveggen over Brulia-gården, kjent fra NRK-programmet Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.
På en god sesong byr fjellveggen her på flere islinjer. Den største er Bruliaisen, som Kyrre Østbø førstebesteg på et stevnemøte i 1995. Den holder graden WI5 og klatres over to taulengder.
Bruliabekken
Tidlig på sesongen eller ved lite snø kan Bruliabekken være en fin nybegynner klatrefoss. Den ligger lengst til venstre på fjellveggen over Brulia og er bekken som danner Villpurka lengre ned. To taulengder og grad WI2. Sjekk ut forholdene fra hovedveien, isen er slak og snør som regel ned ved mye snø.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.