NÅTIDEN
av: Øyvind Ville Sæther
Kabelbåten over nisser ser sliten ut der den ynker seg under vekten av en bil, og virker allerede forlist da vi som andre bil, rolig med helium og fjær i tankene, akkurat får bakhjulene over på dekket. Båten, som minner om en havarert flytebrygge, glir rolig fra land og dupper seg akkurat over vannkanten mot bredden på andre siden. Halvveis over vannet har vi løsnet sikkerhetsbelter og åpnet dører på gløtt i tilfelle vi må svømme det siste stykket, men utrolig nok kommer vi i land denne gangen også.
Les også: Slik velger du klatresko
20 minutter senere, etter en humpete og støvete kjøretur inn i skogen dukker Hægefjell opp som en oase av stein mellom trærne. Den over 300 meter høye veggen ruver majestetisk over buldresteinene den har spyttet ut i årenes løp. Som et mini-yosemite byr den ikke bare på lange ruter, men også på fantastisk buldring! De kompakte granittsteinene ligger som enorme dinosauregg mellom den rolige elva og fjellveggen, og en behagelig ro kommer over deg i det du dukker inn i skogen for å ta dem i nærmere øyesyn.
Det har blitt buldret i Nissedal i mange år, men siden de første steinene ble pusset har det skjedd lite på utviklingsfronten. Kun det mest opplagte og tilgjengelige ble tydeligvis børstet den gang. Allikevel vil du finne nærmere 100 etablerte buldere fra lett til relativt hardt i vanskelighetsgrad. Er du av dem som liker å oppdage og pusse nye linjer kan du være med på å doble antallet. For potensialet for nye problemer er stort, og i ekte «weekend warrior» stil har en liten gira gjeng fra hovedstaden vært veldig aktive det siste året. For hver tur blir flere prosjekter funnet enn gått, og mange tøffe linjer ligger og venter på kjølige høstforhold. Så når knottåka legger seg og temperaturen synker utpå høsten, er det bare å finne fram børste og pad og henge seg med!!
Les også: UTE sin test av bæremeiser
Artikkelen ble skrevet i 2008 og gitt ut i Klatring #86.
Øyvind Sæter på prosjektet Umulig Nabo. Navnet ble til etter at den engelske stjernebuldreren Malcolm Smith hadde prøvd prosjektet uten å få det til. Grad ca 8B, kanskje hardere.
Foto: Rolf Eriksen
Les også: Sognefjorden på langs