Dette er et sidetak. Vi har laget en omfattende liste som hjelper deg på veien til å briljere med kule ord og uttrykk i klatreveggen. Foto: Tina Johnsen Hafsaas
Lesetid: 6 minutter
Det er kanskje ikke så lett å komme inn i samtalen til et etablert klatremiljø om du er ny.
For at du skal briljere og briefe med de riktige uttrykkene for de riktige tinga så hjelper vi deg på veien.
Denne ordlista vil hovedsakelig dreie seg om klatretak og bevegelsesmønster til sportsklatring, tradklatring og buldring både innendørs og utendørs.
Klatreuttrykk
Beta: Å få beta har ingenting med radioaktivitet å gjøre i klatring. I klatring handler det om at du får informasjon om ruta. Ofte så hører du klatrere sier: «hva er den beste betaen på den ruta?» eller «kan du gi meg litt beta?»
Begrepet stammer visstbnok fra den gangen folk fikk beta ved å se klatrrefilmer på videokassetter - betakassetter som det egentlig heter.
Flashe: Å flashe en rute betyr at du har sett noen andre gå en rute, fått beta, og så leder du den i første forsøk.
Onsight: Å onsighte betyr at du går - leder -en rute på blikk. Det vil si at du har ingen informasjon om ruta (altså ingen beta), du kommer bare til foten av ruta og går den i første forsøk.
Red-point: Dette er også kjent som å prosjektere. Har du red-pointa en rute, så har du jobbet med den mange ganger før du endelig har klippa ankeret og ledet ruta.
Å gå en rute: Da har du ledklatret ruta til topps uten å henge i boltene/sikringsmidlene. Det vil si at du har klatra en rute uten å ha pause. Det telles ikke som en bestigning at du har hengt i slyngene dersom du skal si at du har gått en rute.
Å perse: Når du perser betyr det at dette er den hardeste ruta du har gått. Folk kan ha forskjellige perser. Det kan være at du har persa på trad (sikringer du plasserer selv), is, sportsklatring eller buldring.
Å psyke ut: Betyr at du blir så redd at du ikke tør å gå videre.
Å bli pumpa: Betyr ikke at du blir pumpa på legevakta fordi du har drukket for mye alkohol. Det betyr at du rett og slett blir så sliten i underarmene at du ikke klarer å holde deg fast lenger. Det svir i underarmene, og hånda di åpner seg selv om du egentlig ikke vil det.
Å dogge: Mer spesifikt heter det å hangdogge faktisk. Det betyr at man henger i slyngene og drar seg etter de (spesielt når du ikke klarer ruta). Hvis du eksempelvis har et prosjekt så vil du kanskje dogge ruta opp først, for å bli varm, før du gir den et forsøk.
Det er noen viktige avklaringer man må ta fatt i før vi går videre på klatretak og bevegelsesmønster.
For det første kaller man det en klatrerute og ikke en løype. Man går ikke i skiløypa i klatring, men man klatrer en rute. Derav uttrykket rute. Man kaller også de menneskene som lager rutene innendørs for rutesettere, ikke løypesettere.
For det andre kaller du det klatretak og ikke klatregrep. Selv om man hører noen sier at det heter grep, så er det tak som er ordet her. Litt uvisst hvorfor, men det er vel bare det som har blitt konsensus.
Klatretak og bevegelser
Pinch: Direkte oversatt er dette å klype. Du klyper hånda sammen rundt et tak. Gjerne at du har tommelen på den ene sida og resten av hånda på den andre sida av taket.
Sloper: På godt norsk kaller vi det ofte et slapt tak. Det vil si at det er et avrundet tak, som ikke er positivt.
Krimp: Et tak som er tynt og der du som regel bare får plass til ytterste og nest ytterste ledd på fingrene.
Jug: Også kjent som bøttetak. Det er veldig hyggelig å komme til en jug om du bare har gått på krimpete tak f.eks. Også kjent som en plass man kan hvile på om pumpen siger på.
Klatre med åpen hånd: Når du klatrer med åpen hånd så lukker du ikke hånda rundt et tak. Eksempler på det kan være en sloper, men et bøttetak lukker du hånda rundt.
Undercling: Du kan også bare kalle det et underhåndstak. Det er et bøttetak som er opp-ned.
Overheng: Et overheng kan være vedvarende eller et enkeltflytt. Uansett er et overheng brattere enn 90 grader.
Chip: Et veldig lite tak innendørs du står på.
Sidetak: Det er et tak som du belaster fra høyre eller venstre side. Gjerne med strak arm. Illustrasjonsbildet i denne artikkelen er et sidetak. Et sidetak kan være godt (jug) eller dårligere (sloper, liten krimp osv).
Pocket/ lomme: Dette er et hull i et tak eller ute på klippe. Derav navnet pocket eller lomme på godt norsk. Ofte så får du ikke plass til mer enn et par fingre eller en finger. Hvis det er en finger, så sier man ofte at det er en «en finger-pocket».
Dyno/catche: Dyno er et dynamisk flytt. Når du tar en dyno, betyr det at du rett og slett kaster deg etter et/ to tak lengre opp i veggen. Si du holder på to relativt to gode tak, og så må du hoppe opp for å nå to nye tak. Du slipper beina. Da gjør du en dyno. Mange vil si at å catche er det samme som å ta en dyno. Om du er uenig, send oss en mail.
Heelhook: Også kjent som hælkrok. Du legger hælen på et tak, og legger all vekta over for å få til tilstrekkelig vektoverføring. Dette er en bevegelse som ikke nødvendigvis er naturlig å gjøre, så det er noe man ofte må øve inn.
Rockover: Her setter du foten flatt på et tak og gjør en vektoverføring enten mot venstre eller høyre. Du forflytter kroppen mot en av sidene for å eventuelt nå et nytt tak.
Jamme: Å sette fast fingra/ hånda/ foten i en sprekk. Kan av og til være litt smertefullt, men er verdt det.
Flagging: Å ta den ene foten ut til siden for å oppnå økt balanse og for å stive av kroppen.
Låvedør: Når kroppen din blir i ubalanse og den ene foten og kroppen åpner seg mot høyre eller venstre, da får du låvedør. Tenk på en låvedør som åpner seg, men bare i menneskeform. Hvorfor man kaller det akkurat låvedør er heller uvisst.
Mantle: Dette er noe som ofte skjer når du buldrer utendørs eller skal opp på en hylle. Dette kan være inne også. Du har et stort tak som gjerne er flatt oppå, og så må du presse armene oppå for å komme deg høyere og få opp føttene.
Layback: Her lener du deg enten mot høyre eller venstre mens du holder i en kant. Armene din er utstrakt og griper rundt en kant, og kroppen din er enten mot høyre eller venstre.
Tåhook: Når du setter tåa på et tak for å oppnå økt balanse eller friksjon.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.