Hvordan er det å jobbe i tilkomstteknikkfirmaet Axess?

Ingeniører fra alle kanter strømmer til Molde for å jobbe i Axess. Men også for å klatre, kjøre på ski, sykle, surfe og …

Sist oppdatert: 8. januar 2017 kl 06.24
På kontoret: Rekrutteringsansvarlig Arne Litlere og daglig leder Børge Gjeldvik på kontoret i Molde. Foto: Iver Gjelstenli
På kontoret: Rekrutteringsansvarlig Arne Litlere og daglig leder Børge Gjeldvik på kontoret i Molde. Foto: Iver Gjelstenli
Lesetid: 4 minutter
ax fkta
ax fkta

Spør du folk fra Molde om hva de vet om Axess, vil du nok få høre at det er ei bedrift for ingeniører som jobber mot oljebransjen, og der de ansatte er masse på tur i fjellet, sykler, klatrer, kjører på ski og surfer.

Ikke bare i helgene og feriene, men også midt i uka! Mange vil nok også nevne at Axess bruker store beløp på sponsing av sykkelstier, den lokale klatreveggen og en lang rekke andre tiltak for friluftslivet i Molde og Romsdal.

Børge Gjeldvik begynte som gaid og instruktør på Aak Fjellsportsenter i studiedagene. Han fortsatte som nyutdannet ingeniør i Linjebygg Offshore i 1996. To år etter etablerte han sin egen bedrift. Axess ble startet i 1998, og hadde bare to ansatte da de fikk sitt første oppdrag. I 2014 har bedriften 120 ansatte ved hovedkontoret i Molde. Medregnet de 11 avdelingene i Kristiansund, Orkanger, Bergen, Trondheim, Oslo, Huston, Singepore, Rio de Janeiro, Cape Town, St. John i Canada og Geoje i Sør-Korea er 350 ansatt i Axess.

– Jeg  kom til Molde som ferdigutdannet maskiningeniør fra Trondheim i 1996. Jobb var viktig, men like viktig for meg var at jeg ville bo i Molde med romsdalsfjella som «leikegrind» for ski, klatring og turer i nærheten av meg. Året rundt! Samtidig var jeg opptatt av å få turvenner til å komme og slå seg ned her, skape et miljø med folk som vil drive med aktivt friluftsliv. Slik tenkte vi da Axess ble etablert, slik har vi jobbet fram til nå og slik har vi tenkt å fortsette. Men utgangspunktet er selvsagt at vi vil ha folk med høy kompetanse og stå-på-vilje i jobben, sier Børge Gjeldvik.

Axess er med andre ord ikke ei bedrift som i hovedsak driver med tilkomstteknikk (som Aak) eller tilkomstteknikk og vedlikehold (som Linjebygg Offshore). Axess er ei bedrift som leverer ingeniørtjenester knyttet til planlegging og utførelse av inspeksjon, kontroll og verifikasjon til offshorebransjen. Et annet viktig fagområde er kraner og tunge løft.

– Vi ønsker også å være tett på prosessene. Våre folk er hva vi liker å kalle kompetanse i kjeledress. Vi smelter sammen teoretisk og praktisk kompetanse. Den typiske Axess-ansatte er en ingeniør som er mye i felten. Det har stor verdi for kundene våre, sier klatrer og ingeniør Thomas Vekve.  

Axess har også ei avdeling som jobber med avansert softwareutvikling. Den profilerte klatreren Per Hustad er sjef for fem ansatte i datterbedriften Axbit.

– Vi jobber nå med å utvikle et program for bruk av virtual reality for opptrening av folk som skal gjennomføre kompliserte oppdrag, sier Per Hustad.

Ingeniør, skikjører og klatrer Arne Litlere ble ansatt i Axess i 2003. Han har ansvar for rekruttering av nye ansatte.

– Vi ønsker å rekruttere folk som kombinerer høy kompetanse, ståpå-kultur og prosjektholdning. En typisk Axess-ansatt jobber hardt og målrettet, og gir seg ikke før han eller hun er i mål. Samtidig er vi fleksible med hensyn til arbeidstid. Når jobben er gjort, er det ok å dra på tur. Regn med at du møter mange Axess-folk i fjellet like etter snøfall og oppklaring en vinterdag! Vi er ute etter folk som trives i et aktivt miljø med klatrere, skikjørere, syklister, surfere og andre friluftsfolk, og bruker stort sett dette nettverket når vi rekrutterer nye folk. Det viser seg å være effektivt. Annonser er overflødig, sier Arne Litlere.

 

– Vi har klart å utvikle et attraktivt miljø for fagfolk her i Molde. Axess ønsker å fortsette arbeidet med å gjøre Molde til en «hub» for folk som liker bratt friluftsliv. Derfor vil vi også videre bidra aktivt til positive tiltak som Moldeveggen, Axess klatreskole for barn, sykkelstier og andre tiltak som fremmer friluftsliv og aktiv utegym i Molde og Romsdal, sier Børge Gjeldvik.

Denne saken sto på trykk i Klatring 124

Publisert 8. januar 2017 kl 06.24
Sist oppdatert 8. januar 2017 kl 06.24
 

Relaterte artikler

klatrer med fjong skjorte i stort stup
Se trailere og bildegalleri

De to feteste klatrefilmene for 2025

STERK: Ragnhild Eriksrud fra Folldal. Foto: Privat
Ragnhild Eriksrud om campervan-livet

– Du kommer til å få mersmak av dette livet!

Jon Gangdal med boka I gudenes rike
Jon Gangdals nye bok

Så høyt det går an å komme

KLATREPODDERE: Episoden med Martine Limstrand ble tatt opp live på Trevarefabrikken i Henningsvær. Foto: Matias Nordahl Carlsen.
Norges viktigste klatrepodcast (?)

– Vi vil ta vare på klatringens kulturarv

Stetind - her i sommerbekledning.
Høibakk sendte Mysosten vinteren 1963

Sta menn på Stetind

Dette er et sidetak. Vi har laget en omfattende liste som hjelper deg på veien til å briljere med kule ord og uttrykk i klatreveggen. Foto: Tina Johnsen Hafsaas
Ord og uttrykk i klatring

Dette betyr klatreuttrykkene

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen