Julehilsen fra Ton Sai

En riktig god julefeiring ønskes fra oss i Klatring.

Sist oppdatert: 24. desember 2012 kl 08.32
Tidal Wave (7c) på Ton Sai. Foto: Dag Hagen
Tidal Wave (7c) på Ton Sai. Foto: Dag Hagen
Lesetid: 3 minutter

Hvor befinner du deg i høytiden? Klatringredaksjonen benytter julen til å reise, og befinner seg akkurat nå på Ton Sai i Thailand. 

Her er det varmt og godt som vanlig, og en hel del mennesker. Dog ikke så mye som før om åra. Første økta dro vi på feltet the Keep, som vanligvis tiltrekker seg mye folk. Vi fikk ha hele feltet for oss selv.

Også på Ton Sai er det lite trøkk, og på klassikeren Tidal Wave (7c) er det skjelden nødvendig å trekke kølapp. 

– Det er bare bra at det er færre folk her, da slipper vi å stå i kø på rutene, sier Lars Gilberg, som bruker over en måned hver vinter på Ton Sai.

Det negative aspektet av nedgangstidene er at barene, som for ti år siden sydet av liv, nå er glisne og tidvis må stenge tidlig. Legendariske Swasdee bar, stengte i går lille julaften før 10. Sikkert bra for julaftens klatreprosjekter.

Av nykommere er basehoppere nå et vanlig syn. Smellet fra fallskjemen som åpner seg rett over baren er ikke lenger like overraskende – det skjer en 10-15 ganger hver dag. Uansett er det coolt å se rett inn i hvitøyet til de som kaster seg ut 250 meter rett over oss når vi ligger der og nipper til en iskald øl. Det er hoppet fra de fleste topper rundt på halvøya, og antagelig vil stedet nok tiltrekke seg enda flere basehoppere når det blir kjent for flere.

Det gjøres ellers en veldig god innsats på reboltingsfronten. Titan viser seg å være det eneste metallet som står i mot stedets vanvittige kjemiske miljø. Men når boltene først er satt står de også til evig tid (angivelig). «The Titanium project» som prosjektet er navngitt, har allerede reboltet en stor del av rutene i området. Boltene koster oppunder ti dollar stykke, så det er en omstendelig og dyr prosess. Prosjektet har en egen webside der du kan donere penger til boltene. Klatring oppfordrer herved de som reiser mye til thailand, og gjerne dere andre, til å donere en hundrings. Da er du med å redde liv eller lemmer. 

Av nyturer er det lite, og man må inn til Ao Nang for å finne nye crag. De sanitære forholdene er fremdeles godt under pari, og man må regne med en magesjau. Søppel og skrot er også noe lokalbefolkningen har høy aksept for. 

Når det er sagt vil Ton Sai alltid være fantastisk. Nydelige ruter rett opp fra stranda, med Freedom bar som nærmeste nabo er helt unikt, og det finnes enda ikke et fullgodt alternativ. Derfor: om du ikke har vært her så ta turen neste julefeiring. Det vil du ikke angre på. 

tonjedums
tonjedums

I sola: Tonje Kaada prøver seg på en 6a på Dums kitchen. Jørn Glenne sikrer. Foto: Dag Hagen

 
tonsaibase
tonsaibase

Hopp: Basehoppere er det flere og flere av, og det hoppes fra fjellet over baren en 10-15 ganger hver dag. Foto: Dag Hagen

tonsaiape
tonsaiape

Apekatt: Det jo litt søtt med disse brilleapene. Foto: Dag Hagen

tonsaikveld
tonsaikveld

Freedom: Kveldsstemning på Freedom bar med klatringen i bakgrunnen. Foto: Dag Hagen

tonsaititan
tonsaititan

Titan: «The Titanium project» rebolter feltet med titanbolter. Foto: Dag Hagen

dwzthailand
dwzthailand

DWS: Om man er glad i å bade med klatresko på, arrangeres det turer til spesielt egnede deep water soloingklipper. Foto: Dag Hagen

chicken island
chicken island

Stranda: En strand blir aldri utslitt. Her kos på Chicken island. Foto: Dag Hagen

kursonetwothree
kursonetwothree

Kurs: Om du ikke har klatret før har du på Railay en gylden mulighet til å prøve. Thaiane gjør stor business i å arrangere kurs for turister. Foto: Dag Hagen

Publisert 24. desember 2012 kl 08.32
Sist oppdatert 24. desember 2012 kl 08.32
 

Relaterte artikler

klatrer med fjong skjorte i stort stup
Se trailere og bildegalleri

De to feteste klatrefilmene for 2025

STERK: Ragnhild Eriksrud fra Folldal. Foto: Privat
Ragnhild Eriksrud om campervan-livet

– Du kommer til å få mersmak av dette livet!

Jon Gangdal med boka I gudenes rike
Jon Gangdals nye bok

Så høyt det går an å komme

KLATREPODDERE: Episoden med Martine Limstrand ble tatt opp live på Trevarefabrikken i Henningsvær. Foto: Matias Nordahl Carlsen.
Norges viktigste klatrepodcast (?)

– Vi vil ta vare på klatringens kulturarv

Stetind - her i sommerbekledning.
Høibakk sendte Mysosten vinteren 1963

Sta menn på Stetind

Dette er et sidetak. Vi har laget en omfattende liste som hjelper deg på veien til å briljere med kule ord og uttrykk i klatreveggen. Foto: Tina Johnsen Hafsaas
Ord og uttrykk i klatring

Dette betyr klatreuttrykkene

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen