Stian Christophersen og Martin Mobråten har lagd en ny Klatrebibel - denne gangen med praktiske øvelser.
Lesetid: 6 minutter
Stian og Martin har vært sentrale i klatre-Norge i mange år både i konkurransesammenheng og i treningssammenheng.
For to år siden publiserte de Klatrebibelen, og den har mottatt gode tilbakemeldinger her til lands og ikke minst i utlandet. De fikk ikke plass til alt de ville i den første bibelen, så nå har de lansert en ny og mer praktisk bibel.
– Hvordan har tilbakemeldingen vært på den første Klatrebibelen? – Tilbakemeldingene har stort sett vært veldig bra! Spesielt gledelig har det vært at vi har fått positive tilbakemeldinger fra klatrere på alle nivåer. Vi hadde et mål om å nå ut til så mange klatrere som mulig og at alle skulle kunne forstå og ha nytte av boka, uavhengig av nivå og klatreerfaring. Vi regnet med at de aller beste klatrerne og de med mest inngående kunnskap om de ulike temaene vi beskriver ikke var de som lærte mest av å lese boka. Samtidig har vi fått positive tilbakemeldinger på at vi har klart å skrive enkelt om kompliserte emner og at vi har samlet mange temaer mellom to permer, sier Stian og Martin.
– At boka har blitt oversatt til engelsk, og nå oversettes til flere andre språk, er også et tegn på at vi har laget en solid bok, og de foreløpige tilbakemeldingene på den engelske utgaven har vært veldig bra - Stian Christophersen og Martin Mobråten
– Hvor mange eksemplarer har dere solgt av den første bibelen?
– Hvorfor lagde dere den nye Klatrebibelen – praktiske øvelser?
– Vi fikk rett og slett ikke plass til alt vi ville ha med i Klatrebibelen, så vi visste allerede da at vi måtte lage en bok til. Klatrebibelen skulle omfatte alle prestasjonsfaktorene i klatring, beskrive teorien bak og prinsippene som styrer treningsmetodene. Da ble det lite plass igjen til det rent treningsmetodiske – altså «hvordan trener jeg denne egenskapen?» - og med såpass mange øvelser vi har brukt som klatrere og trenere opp gjennom årene, så ønsket vi å samle de i en felles øvelsesbank, sier Stian og Martin.
– Der Klatrebibelen skulle være en state of the art klatrebok både innholdsmessig og estetisk, og i tillegg være en bok som kunne ligge på sofabordet og ta seg godt ut, ville vi nå lage en bok som kunne ligge i klatresekken. - Stian Christophersen og Martin Mobråten
– Dette skal være en bok som du kan slå opp i for å få treningsmetodene beskrevet og så dra på trening og prøve dem selv. Og så var det viktig for oss å gi enda flere eksempler på hvordan man kan trene teknikk. Å trene fysiske egenskaper er populært om dagen, og på mange måter enklere å trene enn tekniske, men det var viktig for oss å få frem hvor mye det er å hente på å bli bedre teknisk, sier Stian og Martin.
– Sånn rent generelt, hva slags øvelser har dere tatt med? Og er det øvelser for alle nivå?
– Vi har delt boken i tre – kapittel 1 er øvelser for teknikk, kapittel 2 er øvelser for styrke og eksplosivitet og kapittel 3 er leker, teknikkdriller øvelser og styrketrening for barn og ungdom. Vi ville ha fokus på å legge øvelsene til klatreveggen og vise hvordan man kan bruke grepene på både ruter og buldre som allerede er skrudd på senteret der du trener for å få trent på spesifikke elementer. Altså at man ikke trenger å vente på at buldre og ruter skrus opp på en måte som gjør at du får trent på for eksempel balanse og tyngdeoverføring, men at du kan bruke de grepene som allerede er der til å lage deg egne utfordringer med dette som fokus. På den måten vil øvelsene kunne tilpasses nivået til den enkelte. På samme måte som for Klatrebibelen har vi en målsetting om at innholdet skal kunne benyttes av alle klatrere, uavhengig av nivå, forteller Stian og Martin.
– Kapitlet om barn og unge er tenkt som en ressurs for trenere og foreldre, og her kan øvelsene tilpasses ulike aldersgrupper og ferdighetsnivå, sier Stian og Martin.
– Hva vil dere si mange klatrere gjør feil i sin trening?
– For veldig mange er klatring en aktivitet der bare det å klatre er verdifullt nok i seg selv, og målet er ikke nødvendigvis å trene spesifikt for å bli bedre. For denne gruppen er det likevel viktig å få frem at det er mange tekniske elementer man kan jobbe med som gjør klatringen enda morsommere. Som for eksempel å se hvor mange eller få fotflytt du kan bruke på en rute, å gå oppvarmingsbulderne dine med en hånd på ryggen eller å finne gode klippe- og hvileposisjoner på led. Da blir øktene fylt med litt mer kvalitet enn om man bare klatrer, og man vil merke at man blir litt bedre for hver økt, sier Stian og Martin.
De sier at man må rett og slett klatre mer og hardere for å få progresjon:
– Et gjennomgangstema for de som ønsker å trene mer og har ambisjoner om å utvikle seg er at de begynner å klatre både mer og hardere samtidig, uten noen struktur på treningen sin. Det blir litt som å ville bli bedre til å løpe og så øke fra to til tre økter per uke der du løper så langt og så fort du klarer hver gang. Mange i denne gruppen vil tjene på å skille tydeligere på hva hver økt skal inneholde slik at øktene får best mulig kvalitet og at belastningen i løpet av en uke eller måned ikke blir for stor eller ensidig, sier Stian og Martin.
De poengterer at styrke er ikke alt i klatring:
– Det skal også nevnes at mange prioriterer den fysiske treningen i for stor grad. Det er selvfølgelig viktig å bli sterk i fingre, armer og overkropp, men styrke er bare én av flere viktige egenskaper for å bli en bedre klatrer. Vi slår et slag for mer teknisk trening, og å trene på alle faktorene som utgjør en klatreprestasjon, sier Stian og Martin.
– Hva er deres beste tips til å få progresjon i klatring?
– Klisjéaktig nok må du klatre mye for å bli en god klatrer, så det å være mye i veggen er et absolutt. Vær bevisst hvilke egenskaper du ønsker å forbedre slik at du har dem med deg som et fokusområde i klatreøktene. Varier treningen slik at du får utfordret deg på ulike stiler, veggvinkler og grepstyper, sier Stian og Martin.
– Tren fingerstyrke!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.