Ny versjon av bibelen

Slik vil det kanskje fremstå for oss – bibelen er revidert og myntet på klatrere. Barndomsvennene Stian Christophersen og Martin Mobråten presenterer Klatrebibelen.

Sist oppdatert: 8. november 2018 kl 09.14
Lesetid: 3 minutter

Stian Christophersen og Martin Mobråten har klatret sammen siden de var barn, og er blant de beste klatrerne i landet. Christophersen har vært trener for landslaget og Mobråten er profesjonell rutesetter. Gutta vet hva de holder på med. Nå har de utgitt bok om klatretrening. Og den er innholdsrik; 400 sider.
Boka er delt inn i fysiske, tekniske og mentale prestasjonsfaktorer og gutta har lagt mer vekt på teknikk enn det andre bøker har gjort.
– I tillegg har vi med skadeforebygging, taktikk, treningsplanlegging, kunsten å trene andre og så krydrer med en del historier fra ulike personer, skriver Stian Christophersen i en melding til norsk-klatring.no.

– Mange klatrere gjør feil i sin streben mot å bli bedre. Hva ville du trukket fram som den største feilen folk gjør?
– At de klatrer og trener for lite variert, og da tenker jeg ikke på f. eks. is, trad og sport, men at det blir de samme rutene, vinklene, sentrene, feltene, flyttene osv. Eller ikke varierer mellom tau og buldring, hard og mer teknisk krevende buldring/tauklatring.

Les mer om klatring på friflyt.no

– Hva med innsatsen? Gleden ved å trene? I hvilken grad bør man pushe seg til å gjøre ting man ikke har lyst til, for å bli bedre?
– Innsatsen på trening og gleden ved å trene bør jo være høy uansett hva man sikter mot, da får du definitivt mer ut av hver økt. Om du ikke trives med jobben det krever å bli bedre, vil du stagnere relativt raskt. At det ikke er like gøy på trening hver gang er noe annet, noen dager er bedre enn andre. Men du må trives med å legge ned den innsatsen som kreves.

Christophersen mener klatring er en kompleks idrett som krever mange ulike ferdigheter. Noen morsommere å jobbe med enn andre, men etter hvert som man blir bedre må man jobbe hardere med de områdene der man har mest å hente.
– Det kan f. eks være å bli bedre på slopere, vertikal klatring eller å falle på led. Da må du pushe deg selv til å trene på elementer som du ikke er like god på som andre, og dersom du ikke er motivert for det vil det også være vanskeligere å heve nivået. Elementer som å tørre å falle på led eller å catche krever en litt roligere progresjon, slik at du opplever å ha kontroll på det du øver på. Teknisk og fysisk trening som kan oppleves som kjedeligere enn å bare klatre bør du pushe deg selv på dersom du ønsker å bli bedre. Jeg synes f. eks ikke dødheng er spesielt morsomt, men er motivert for å gjøre det fordi jeg vet at jeg kan gå hardere ruter og buldre. Så da er det bare å pelle seg ned i kjelleren og gjøre det som kreves, avslutter han.

Alt om dette og mer til får du altså vite i Klatrebibelen, som du kan lese mer om her. Boka fås kjøpt på ledende klatresentre landet rundt, samt flere nettbutikker, som vpg.no.

Skjermbilde 2018-11-08 kl. 09.12.30
To sterke klatrere har skrevet ny bibel: Stian Christophersen og Martin Mobråten.

Alt du trenger å vite: To sterke klatrere har skrevet ny bibel: Stian Christophersen og Martin Mobråten.

Interessert i topptur? Les nyheter, guider og tips hos Fri Flyt

Les også: Turens lille ekstra:

Les også: Stor test av thermokopper:

 

Husk at du som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler fra Landevei.noTerrengsykkel.noFriFlyt.noutemagasinet.no og norskklatring.no.

Publisert 8. november 2018 kl 09.14
Sist oppdatert 8. november 2018 kl 09.14
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen