Som champagne til bokøl

– Romsdal Eksponert er rett og slett den mest storslåtte boka som noensinne er utgitt om fjellsport i Norge, sier Stein P. Aasheim den nye boka fra Gjelstenli og Aamodt.

Sist oppdatert: 2. desember 2015 kl 10.38
Forsidebildet på Romsdal Eksponert.
Forsidebildet på Romsdal Eksponert.
Lesetid: 4 minutter

Romsdalens fremste fjellsportforfatter, Iver Gjelstenli, har slått seg sammen med Romsdalens fremste fjellsportfotograf, Terje Aamodt, og utgitt Romsdalens største fjellsportbok gjennom alle tider: Romsdal Eksponert. Målt i kilo, er dette også den største boka om bratt friluftsliv som noensinne er utgitt i Norge.

Det er flere år siden det ble kjent i det lokale fjellsportmiljøet at Iver og Terje hadde planer om å lage «en flott bok» om de klassiske klatrerutene i Romsdalen. Planen var å dokumentere «klassikerne» på et vis som ingen tidligere hadde gjort. Ettersom årene gikk, vokste også ambisjonene. Fortsatt utgjør tindebestigning og fjell- og klippeklatring den viktigste delen av boka. Nordvegger, vestegger, østegger og sørvegger er dokumentert på et vis som vi aldri har sett maken til. I tillegg har de to også tatt for seg skisport av det mer bratte slaget, sykling i terreng hvor de færreste ville ha tenkt på slike framkomstmidler, og basehopping og fjelløping.

Det ryktes at boka allerede har fått den gjeveste utstillingsplassen i de største bokhandlene på Karl Johan.

Hvilken skala skal man så bruke for å evaluere en slik mastodont av en trykksak? Kjøkkenvekta forteller strengt tatt ikke så mye om kvaliteten på en bok. Romsdal Eksponert er rett og slett den mest storslåtte boka som noensinne er utgitt om fjellsport i Norge. Det er vanskelig å forestille seg at det vil komme noe som kan måle seg med dette praktverket på lange tider. Den unndrar seg rett og slett enhver sammenligning.

Les også: Her gir du boka i gave, sammen med Klatring, og sparer 1098 kroner

Tyngden (!) i boka ligger altså på klatredelen, målt både i sidetall og kvalitet. Her er klatreruter, ryggtraverser og historikk fra romsdalsfjella. Dette er Iver Gjelstenlis hjemmebane. Her er de mest spektakulære bildene og den beste teksten. Beskrivelser av rutevalg er flettet sammen med historikk om den aktuelle ruta. Dette er lærerik og underholdende lesing!

Men, med all respekt for teksten og pennen til Iver Gjelstenli, det er bildene til Terje Aamodt som gjør boka. Boka inneholder rundt 300 bilder. Halvparten er utfallende helsides eller dobbeltsidige billedoppslag. Romsdal Eksponert er en samling av imponerende klatrebilder presentert på et vis som vi aldri har sett maken til her i landet.  Ski-, sykkel-, og naturbildene for øvrig blir supplement og bonus.

Alle bildene kan selvfølgelig ikke være like unike, i en tid hvor vi drukner i råe ekstremsportbilder i alle kanaler. I blant er det vel mer formatet enn motivet som gjør totalinntrykket så overveldende. «Coffee table book» er begrepet i forlagsbransjen. «Praktverk» på godt norsk. «Billedbok» lyder faktisk litt puslete om dette produktet.

Forordet presiserer at dette ikke er en guidebok. (Man måtte i så fall hatt med en egen heisesekk.) «Inspirasjons- og begeistringsbok» er den treffende betegnelsen til opphavsmennene. Kanskje hadde det likevel gjort seg å krydre tekst og bilder med en og annen klassisk topo. Det ville iallfall ha forsterket inspirasjonen. Men en annen ting: En presentasjon av Romsdalens naturperler uten et eneste kart – !!??

Og så slår det meg – dere kunne jo ha tatt med elvepadling også når dere først var i gang. Øvre del av Rauma er blant de mest populære padlestrekningene i landet, og det ville ha blitt en komplett samling av bratt friluftsliv i Romsdalen.

Når resultatet nå foreligger, er det ikke vanskelig å forstå at det har tatt tid. Bare det å finne nok finværsdager … eller, sagt på en annen måte: Den som kjenner til romsdalsværet vil lett forstå at det kan ha tatt fem år å samle så mange solskinnsopplevelser. Her er det ikke en eneste regndråpe, knapt nok en sky på himmelen. Noen vil nok kunne mene at det hele rett og slett er for flott. Det er ikke slik fjellsport egentlig er.

Teksten er skrevet både på norsk og engelsk. Ambisjonene strekker seg med andre ord ut over det lokale fjellsportmiljøet. Det forstår jeg godt. Ikke bare fordi det er krevende å omgjøre en bok til kr 500,- og vekten av en middels klatresekk til lokal folkelektyre, men fordi Romsdal Eksponert er et fantastisk stykke romsdalsreklame.

Det er fristende å avslutte med en omskriving av en (annen) gammel fjellsportlegende, Peter Wessel Zapffe. Han beskrev en gang tindesporten som «En sport som forholder seg til anden sport som champagne til bokøl».  Slik kunne man også karakterisere forholdet mellom Romsdal Eksponert og all annen norsk fjellitteratur.

Les også: Her får du kjøpt boka på nett

romsdal eksponert
romsdal eksponert
Publisert 2. desember 2015 kl 10.38
Sist oppdatert 2. desember 2015 kl 10.38

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Kommersiell leder: Alexander Hagen