I 1931 ga Helge Ingstad ut Pelsjegerliv, en beretning om hans fire år som pelsjeger i Nord-Canada. I forbindelse med 90-årsjubileet av denne utgivelsen har barnebarnet Eirik Ingstad snekret sammen en festival, som hyller eventyret og ekspedisjonene.
Stein P. Aasheim holder foredrag om Trango på Ingstad-festivalen.
Lesetid: 6 minutter
Festivalen vil gå over tre dager: 3., 9. og 17. desember, og det hele vil foregå på Stream.
Blant de inviterte til festivalen er Stein P. Aasheim, som forteller historien om Trango-ekspedisjonen i 1984.
Historien er kanskje mest kjent fra hans egen bok Trango – Triumf og tragedie, som er blitt stående for ettertida som et kultobjekt og et referansepunkt for all videre klatreformidling. Prestasjonen i seg selv er også en av de mest banebrytende i norsk klatrehistorie – og en av de mest tragiske. To av våre beste klatrere, Finn Dæhlie og Hans Christian Doseth, kom aldri tilbake.
Klatring har tatt en prat med både foredragsholder Aasheim, og arrangøren av det hele, Eirik Ingstad:
– Kult med festival. Hva er hovedmotivasjonen med å arrangere denne?
– I år er det 90 år siden min bestefar publiserte boka "Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas indianere". Dette er en bok som har inspirert generasjoner med eventyrlystene, og jeg tenkte det var på plass å markere dette. Spesielt gøy er det å gjøre det hjemme i stua til mine besteforeldre der jeg nå bor.
– Da de levde var det stadig folk på besøk, og mye folk som skulle, eller hadde vært på tur. Polfarere, fjellklatrere, jegere og fangstfolk kom innom for å avgi rapport og få inspirasjon. Dette var noe mine besteforeldre satte veldig pris på, særlig på sine eldre dager. Så jeg kan ikke tenke meg noen bedre markering enn å invitere noen av våre fremste eventyrere og inspiratorer tilbake til den gamle tømmerstua på Brattalid.
– Hva gleder du deg mest til?
– Absolutt alt! Og så gleder jeg meg til det hele er over og vi kan begynne å planlegge hvordan vi kan utvikle Ingstadfestivalen videre.
– Hvorfor er dette noe man burde få med seg?
– Vi har fått helt sinnssykt bra foredragsholdere som på hver sin måte er inspirert av Ingstad og som belyser temaene vi har satt for festivalen: naturopplevelse, nysgjerrighet og eventyrlyst. Så har jeg fått med Nils Lund fra firmaet Svai som vil sørge for en proff produksjon av streamen slik at vi får formidlet den unike og koselige stemninga på Brattalid.
– Blir dette en tradisjon? Kan vi vente oss noe lignende i framtida?
– Jeg håper og tror vi kan lykkes i å skape en unik og inspirerende opplevelse som også kan utvikles videre. En dimensjon ved Helge og Anne Stines livsverk, og kanskje den viktigste, er det vitenskapelige arbeidet som resulterte i funnet av en norrøn boplass på Newfoundland. Dette beviste at vikingene oppdaget Amerika 500 år før Columbus. Jeg har en drøm og en plan om at Ingstadfestivalen også kan bli en plattform for vitenskapsformidling i tillegg til det som har å gjøre med natur og eventyr.
– For de som synes dette høres interessant ut, så kommer jeg til å dele bilder, filmsnutter og andre godbiter fra Ingstadarkivet på instagramkontoen @ingstadfestival. Så håper jeg så mange som mulig har lyst til å følge oss der og på streamen.
Vi får også tak i Stein, som er tilbake etter en uke i «pelsjegersimulatoren» som han kaller den 20 kvadratmeter store hytta si oppe i nærheten av Reinheimen, der han dyrker det enkle liv i ren Ingstad-ånd: – Litt eremitt-aktig kanskje, men det funker for meg, sier han.
– Kult at du stiller som foredragsholder. Vi gleder oss jo veldig til å høre om Trango-turen i -84, blir det mest denne du vil snakke om?
– Ja, det blir så å si et rent Trango-foredrag. Det tok riktig nok 20 år før jeg sto på en scene og pratet om turen, men nå er det såpass lenge siden at det går greit. Jeg pleier å inkludere deler av den turen som et av flere elementer i foredrag jeg holder, men å kun snakke om Trango kan jeg vel telle på to fingre hvor mange ganger jeg har gjort.
– Det tok lang tid for meg å snakke om det. Det var noe som skar seg for meg, i det å skulle underholde et publikum med en så tragisk og personlig historie. Det er vel noe av den samme grunnen til at boka «Trango – triumf og tragedie» ikke har blitt trykket opp i flere opplag også. Da blir det et rent kommersielt prosjekt for meg. Hvorfor skulle jeg gjøre det? For alle som er interessert i historien så ligger hele boka digitalt på nettet, eller den finnes til utlån på biblioteket.
– Jeg har jo registrert at turen, og kanskje særlig boka, til en viss grad har noe mytisk over seg. Den selges for flere tusen kroner på antikvariater, og dette er noe jeg ikke kan ta så stor del i. Det er som om jeg står på siden av det hele, og det er ikke noe jeg vil legge meg for mye opp i.
– Men på den annen side: jeg har jo ikke noe ønske om å holde denne turen hemmelig på noen måte. Det er fint å fortelle historien, og kanskje til nye generasjoner, det nærmer seg jo 40 år siden nå.
– Hvorfor er dette en festival du vil være med på?
– Hva skal foredraget handle om – vil det komme noe nytt? Nye bilder?
– Jeg har funnet fram noen 16 mm opptak som er digitalisert, men for de som har fulgt med opp igjennom så er det ikke noe nytt – kanskje noen nye tanker og refleksjoner om det som skjedde og livet etterpå, som jeg ikke har skrevet så mye om. Det får være opp til publikum å vurdere i hvilken grad det er verdifullt. Men stream blir en ny opplevelse. Det å stå og prate i stua til Helge Ingstad foran 40 personer kan jo kjennes trygt, men jeg aner jo ikke hvor mange som sitter og følger med på en skjerm hjemme fra stua si.
– Jeg gleder meg til alle foredragene, legger han til. –Kanskje særlig Jens Kvernmo, han representerer ungdommen i laget, og er den fortellingen som ligger tettest opp til Helge Ingstads liv.
Det koster 230 for enkeltbillett og 275 for gruppe/familie. Når man kjøper billett får man ganske enkelt en link som man trykker på når foredragene begynner.
Alle de fysiske billettene til stua ble solgt ut av samarbeidspartneren Revir.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.