Guidebok-forfatter Christian Dramsdahl rapporterer fra isklatrefestivalen i Nord-Norge den første helgen i mars – hvor han fikk henge på selveste Jeff Mercier på en temmelig spenstig førstebestigning med både miks- og isklatring.
ARCTIC ICE FESTIVAL: Flågbekken er en av de mest populære rutene siden den er variert, bratt og har kort anmarsj. Foto_Mathis Dumas
Lesetid: 5 minutter
Hva er ikke bedre enn en uke med isklatring i beste sesongen, i vakker nordnorsk natur, lange fossefall med flere av verdens ledende isklatrere? Hvis du legger til utmerket innkvartering og mat, korte avstander og anmarsjer, kurs på dagtid og eksklusive foredrag på kvelden har du oppskriften på å trives. Dette var den første uka mars, altså like før korona endret alles liv i hele verden.
I samarbeid med Petzl arrangerte de tyske isklatrerne Matthias Scherer, Tanja Schmitt og Heike Schmitt, sammen med den lokale hotelleieren Tor Ivar Lyngmo, årets Arctic Ice Festival, i Troms-regionen. Lyngmo driver Fjellkysten Gjestehus, hvor han har gjennomført større og mindre utgaver av festivalen siden 2010, men dette var det første året med formaliserte workshops og profesjonell støtte fra sponsorer og utøvere som Jeff Mercier, Conrad Anker, Steve Swenson, Mathieu Maynadier, Philippe Batoux og Juho Knuuttila – i tillegg til arrangørene.
Rjukan er kjent for de fleste utlendinger som driver med isklatring utenfor egen landegrense men Nord-Norge er for flere ikke så kjent. Det har de siste 10-15 årene kommet flere fra Europa siden de verdsetter det uberørte, lite folk, lange isruter og utfordrende vær. Årets festival fikk øynene opp til deltakere som kom fra USA, Frankrike, Spania, Italia, Nederland, England, Finland, Skottland, Norge og et par som reiste helt fra Australia. Sponsorer lånte ut førsteklasses utstyr og spanderte utelunsj.
Hver dag ble det arrangert praktiske leksjoner, «clinics», med oppfølging fra anerkjente guider og kjente isklatrere - noen som legender å betrakte. Dette passet for deg som aldri hadde klatret før, om du hadde klatret en del og ville bli bedre, eller om du regnet deg selv som ekspert. Den franske guiden og instruktøren Philippe Batoux inspirerte stort, og en av verdens beste miksklatrere, Jeff Mercier fra Chamonix, serverte drytool-tips.
Siden Festivalen gikk over hele sju dager med felles bespisning, foredrag på kveldene og perfekt innkvartering ble det en intim og spesiell opplevelse. Gjestehuset tar 70 gjester og flere dager var det fullt. Isklatrere, brattkjørere og ekspedisjonsfolk på høyt nivå er ydmyke og villig til å dele erfaringer, og det gjorde uka til noe helt spesielt. Hvem kunne vel ikke tenke seg å klatre «Rubben» med selveste Conrad Anker som har et helt liv med klatring og er still going strong? Senere på kvelden graverte han inn fjell og slagord på øksene til deltakere, alt i en avslappet atmosfære.
Jeff Mercier gjør alltid førstebestigninger når han er i Nord-Norge, også denne gangen. En av rutene hadde han sett for en måned siden og tenkt mye på. Denne dagen var det kald vind og Jeff brukte over to timer på 35 meter med førstebestigning av en M9 WI6-rute som ble kalt «10 years later» siden sønnen akkurat hadde fylt 10 år. Det var Aniek Lith og undertegnede som klatret sammen med Jeff denne dagen og det var ikke med god margin vi kom opp. Siste taulengde på 20 meter var ren is. Å se en mann med så sterk drive og dedikasjon klatre en så hard rute uten å vite om man kommer opp ga et uutslettelig inntrykk, spesielt siden ikke en eneste borebolt ble benyttet, ingen fall eller aid, og alt ble gjort så trygt som mulig.
Etter en dag i fjellet var det rett i badstu eller boblebad, og middag og presentasjoner fra utøverne og guider. Conrad Anker, som blant annet var teamleder for sponsoren The North Face sin klatreteam i 26 år, delte historier fra førstebestigninger i Antarktis. Jeff Mercier har vært redningsmann i Chamonix i 20 år og opplevd det meste. Han delte sine erfaringer på hvordan unngå uhell i fjellet. Juho Knuutila fortalte om hans og Quentin Roberts' sterke forsøk på den uklatrede nordpillaren på Tengkangpoche i Nepal, Steve Swenson snakket om sin førstebestigning av Link Sar i fjor samt sitt liv med sjonglering mellom famile, jobb og ekspedisjoner. Matthias Scherer med søstrene Shmitt ledet hele festivalen og viste film om sine årlige og dristige bestigninger i Norge.
Nylig har undertegnede utgitt Toppturbok for Harstad og Isklatrebok for området fra Lofoten til Indre Troms med nærliggende deler av Sverige. Dette er et område med mange frosne elver, bekker og fossefall som om vinteren blir til et eldorado for iselskere og i den nyere tid har flere og flere fått øynene opp for miksklatring der tidligere enorme istapper har fått stå i fred men nå klatres det på bratt bart fjell før isen erobres. 93 isruter er beskrevet i boka, men det fins langt flere ruter du kan benytte deg av.
Isklatringen er nøye beskrevet i boken og spenner fra enkel WI 2-3 til flere hundre meter med WI5 som for eksempel superklassikeren Skredbekken som er 700 meter og i tillegg ruter opp til WI6 og M8+.
For de som er mer tiltrukket av toppturer på ski, ga festivalen også god anledning til å smake på Nord-Norge. Egentlig burde festivalen hete Snow & Ice Festival eller Winter Festival. Området er like bra til toppturer der man finner uberørt pudder, bratte nedkjøringer helt ned til havet og selvsagt slake fjellsider for dager med skredfare eller nybegynnere som vil cruise. Guide og brattkjører Vivian Bruchez, sammen med guide og lokalkjente Johanna Stalnacke - ledet dagsturer og presentasjoner på kveldene til stor glede.
Området er stort og det er uendelig potensial her men vær forberedt på dager med arktisk storm som tester deg om du er her for å få likes på sosiale medier eller om du virkelig er her for å klatre og stå på ski i de ville fjellene.
Se flere bilder i galleriet under!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder*
50%
rabatt
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.