Vær så god: den ultimate lista over de beste klatrefilmene. Alt fra helaftens spillefilmer fra de største produksjonsselskapene, til dogmefilmene laget av glade amatører, inspirerende treningsklipp, historiene som gir deg frysninger og svette håndflater – her får du oversikten.
CRACKOHOLIC: Filmen om klatring i Bohuslän bør enhver klatrer med respekt for seg selv ha sett. Her er Jappe Pålsgård på Dr. Feg (skummel 7-) på Häller. Foto: Jonas Paulsson
Lesetid: 5 minutter
Det er på tide å se seg opp på noen av de store klassikerne klatreverdenen har å by på.
Noen av filmene er helaftens spillefilmer, mye er små klipp fra mindre kanaler, men som har overlevd som kultklassikere.
Touching the Void – Denne dokumentaren fra 2003 er basert på den utrolige historien om Joe Simpson og Simon Yates som skal bestige Siula Grande i de peruanske Andesfjellene. På veien ned går alt galt. (Historien, som først ble bok, så en film har nå faktisk også blitt musikal).
Crackoholic – rett over grensa til Sverige ligger et område i verdensklasse for klatring på naturlige sikringer: Bohuslän. Buldringen holder også svært høy kvalitet. Har du ennå ikke vært i der kan kanskje denne filmen overbevise deg om at det er verdt å ta turen – eller i det minste bidra til å utdanne deg på litt basic klatrehistorie. Hvis du ikke har lest det amerikanske klatremagasinet Climbing sin artikkel fra området bør du ta deg tiden til det!
Hvis du ikke blir glad og gira av å se på disse klippene så kanskje ikke klatring er noe for deg
I tillegg til de overstående filmene har den samme produksjonen gitt oss filmer som Free Solo, Dawn Wall og Valley Uprising. Alle disse er pensum om du vil skjønne hva Yosemite er for et sted og hva som er greia med El Capitan. (Dessuten er det litt flaut om du ennå ikke har sett Free Solo. Den fikk Oscar, liksom.)
Meru – Et stykk sinnssyk klatrehistorie fanget på film. Protagonistene er Conrad Anker, Jimmy Chin og Renan Ozturk, og målet er Shark Fin på Merus nordvegg i Himalaya. En film alle aspirerende alpinister burde se.
Nordic Summer in Flatanger – Flatanger, området som har satt Norge på klarekartet som mer enn en sportsklatredestinasjon etter at Adam Ondra gikk ruta Silence (9c) i 2017. Her får du 20 minutter som kan gire deg opp til sommerens turer.
Så finnes det uttallige små klipp, intervjuer og treningsvideoer å boltre seg med. Her er et lite utvalg:
Intervjuet med Dave Graham utenfor en campingvogn i Ceuse har blitt en liten klassiker. Han beskriver seg selv som klatringens trollmann. Hvis man ikke kan være sterk kan man i det minste være god, sier Graham. Dessverre er den med italienske undertekster, og kan vel sies å være mest for spesielt interesserte.
Dette klippet er for deg som tror du har trent nok i hjemmekarantene: du kan trene mye, mye mer.
Når vi først er inne på obskure videoer av fordums klatrehelter: Patxi Usobiaga er hentet fra filmen Progression, men kan også utmerket godt ses alene. «The other climbers are really talented, so they don’t have to train as hard as I do» sier Patxi. Og setter med det ord på det vi alle føler. Dette klippet er for deg som tror du har trent nok i hjemmekarantene: du kan trene mye, mye mer.
Top Rope Tough guys: blir det for mye av proffklatrerne som gjør ting du aldri kan være i nærheten av kan du jo ta en titt på denne for å føle deg som en del av gjengen. Her ser du hvordan du kan gjøre The Flying Traverse, the Assisted Dyno og Ground Up Toproping.
Disse kanalene bør du følge med på for å holde deg oppdatert:
Redbull – her finner du blant annet mange av klippene fra Reel Rock-filmene, samt mye annet snacks.
Mellow – Youtube-kanalen er stedet for å holde seg oppdatert på de nyeste klatrefilmene. Her er det mange harde flytt samlet på ett sted.
Youtube-kanalen til Dave MacLeod – Skotsk allrounder som er ledende i verden både på trad- sport- buldring og storveggsklatring. På Youtube-kanalen legger han ut lærerike og inspirerende klipp. Det er meste er fra hans lokale hjemmecrag, og det er deilig å se han være gira selv om det småregner og han klogger alene på skotsk gråstein – kanskje vi ikke trenger å dra halve jorda rundt for å få klatret.
Vi hjemme i Norge har også klart å produsere noen timer med film:
Shitty Productions har 33 videoer med buldring, gode venner-stemning og ekte klatreglede. De fleste filmene er laget av Joakim Louis Sæther, og hvis du ikke blir glad og gira av å se på disse så kanskje ikke klatring egentlig er noe for deg.
Buldring år 2000 – Denne saken, som kommer i tre kapitler, beskriver seg selv på følgende måte: «Norges første helaftens dogmebuldrefilm viser hvordan en skamløs gjeng voksne unnasluntrere utfolder seg som barn - i fullt alvor». Filmen er laget av Oslo-buldreren Morten Gulliksen, og du finner stjerner som Dag Hagen, Leif Henriksen, Lars Terjesen og Chris Fossli, blant flere andre her. (I kapittel tre opptrer faktisk både Leo Houlding, Jerry Moffat og Ben Moon). Filmene dekker mye av det norske klatremiljøet i overgangen fra 90- til 2000-tallet, og det er påfallende at ikke en eneste dame er med og buldrer. Mye har forandret seg på 20 år. Disse filmene må vel kunne sies å være et slags kunstnerisk bidrag til lista.
Sist, men absolutt ikke minst: Freeriderfilmen. Jeg er ikke mindre ydmyk enn at jeg foreslår en film laget av meg selv. Her er historien om da Mari Salvesen og undertegnede klatret El Cap i Yosemite i 2017.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.