Endelig vil mange si, har klatringen i Oslo fått sin nye fører. Den kommer nesten et år på overtid, men den kommer godt – veldig godt.
Ved første øyekast tiltales man. Coveret har en fin, dus og delikat blåtone, på et stående, nesten kvadratisk format. Permen er i litt tykkere papir, med utfoldbare sideflipper. Åpnes boken møtes man av et kart over alle feltene, og en liste over sidetallet i boka feltene er beskrevet. All historikk og info er flyttet bak i boka, da redaksjonen mener de fleste brukere nok vil ønske ruteinfo først. Dette fungerer godt, og man ledes dermed rett til essensiell informasjon.
Kartene er nydelige og delikate og med godt visuelt hierarki. Det samme med avtegningen av veggene: Oversiktlig, slik at man får en god forståelse av formasjonene. Litt av et arbeid, og ikke så lett å få til, siden enhver formasjon skal vurderes som viktig eller uviktig, og dermed velges inn eller bort. Det er jo imponerende at dette er gjennomført for alle de 1200 rutene på totalt 24 klatrefelt.
På topoene er det valgt ulikt stiplet linje for mix, boltete og naturlige ruter, og for å rangere rutene brukes stjerner som kvalitetsstempel, fra null til tre.
Det er valgt en alfabetisk opplisting av klatrefeltene. Det er litt overraskende, fordi man gjerne forventer at felter som geografisk ligger ved siden av hverandre kommer på samme sted. Men man blir snart vant til dette.
Mange førerverk har bilder med inntegnede linjer på bildene. Det er vel og bra, men medfører som regel et uryddig uttrykk, siden mange vegger rett og slett ikke er så veldig vakre. Med avtegnede vegger får man et harmonisk, sammenhengende uttrykk. Det gjør også at klatrebildene står langt bedre fram, som en fin kontrast til de nedtonene topoene.
Boka har inspirerende bilder fra de fleste feltene. Mange førere har for lite og for dårlige bilder. Balansen i osloføreren oppleves som veldig bra. Bildene har også fått den plassen de fortjener, og med de mange helsidene får boka en fin rytme.
Ingenting å sette fingern på? Jo, det vil det erfaringsmessig alltid være, men her er det bare plukk. Om jeg virkelig prøver: En del av bildetekstene har en litt knotete plassering og faller inn i bretten av boka. De burde kanskje stått under? Og på coveret kunne kanskje elementene som er tatt inn vært symboler på det som er spesielt ved osloklatringen?
Men dette er små bagateller. Denne boka representerer så langt jeg kan se en meget høy standard av førerverk, og setter et nivå som andre vil prøve å strekke seg etter.
Grunnen? To dyktige klatrere, Hanne Brockmann og Leif Henning Brock Johnsen har designet boka, og de har hatt en veldig nøyaktig og detaljorientert prosjektleder; Hilde Raa. I arbeidsgruppa var også Dag Kolsrud og Olav Vestlie. Denne comboen skal vanskelig la seg gjøre å matche, og det er bare å gratulere Kolsås Klatreklubb med gull i førermekking. Formatet er 17 ganger 21 cm og antall sider 316.
Klatrefører Oslo og Omegn
Kolsås Klatreklubb
Pris 460,-
Fås kjøpt på nett og i klatrebutikker, samt ffshop.no