Mest lest i september

Hvilke artikler engasjerte klatrerne mest forrige måned? Det finner du ut her!

Sist oppdatert: 5. oktober 2020 kl 19.56
FIRE AV TI: Klatretårnet i Lillesand, krimping for barn, lange, naturlige ruter og etablering av 9a-rute på Bergflødt er alle representert på Klatrings topp 10-liste for september.
FIRE AV TI: Klatretårnet i Lillesand, krimping for barn, lange, naturlige ruter og etablering av 9a-rute på Bergflødt er alle representert på Klatrings topp 10-liste for september.
Lesetid: 3 minutter

Alt fra tips til naturlige klatreruter til upopulær via ferrata, trening, forskning og en verdensrekord på Sørlandet var blant de mest leste sakene på norsk-klatring.no i september. Her er sakene som engasjerte mest: 

10. Lange, naturlige klatreruter

Gira på å klatre på egne sikringer? Denne populære artikkelen har seks tips til en progresjonsstige, fra svært lett og fint, til litt vanskeligere og svært fint. Vi guider deg fra Vardåsen og Via Dolorosa, til Stetind og Vestveggen på Presten. 

9. Det nye klatresenteret i Bergen blir det første med fast trenerstilling

Denne høsten skal Skandinavias største klatresenter stå ferdig, og det skal opprettes en 100 % fast trenerstilling i tilknytning til det nye klatresenteret. Tjelmeland Friksjon står bak byggingen, og Bergen klatreklubb skal drifte det nye senteret i Åsane. 

8. Klatrefelt for alle i Romsdal

Hele 50 enkle og moderate klatreruter er laget på det nye klatrefeltet Helveten ved Åndalsnes i Romsdal – og det er plass til mange flere. Målet er å rekruttere flere klatrere med et felt som er egnet oss for familier og nybegynnere. Klatrefeltet er utviklet i sommer med hjelp fra offentlige spillemidler.

7. Vil ha bort krimping i barneklatringen

Spesialtrening på krimping er skadelig for unge i vekst, og klatrekonkurranser og trening bør derfor endres, mener klatrer, trener og klatrepappa Jan Eivind Danielsen.

6. Ny forskning om belastningsskader i klatring

Gudmund Grønhaugs doktorgradsavhandling om belastningsskader innen klatring er interessant for alle klatrere, blant annet fordi det ikke har vært nok forskning på dette fagfeltet.

 

5. Trening for å klatre grad 9

Patrick Andersen brukte bare ett år på å ta steget fra å klatre grad 8- til grad 9-. Historien om treningen som ga den voldsomme progresjonen på så kort tid engasjerte mange.

4. Grandelius etablerer 9a-rute på Bergflødt

Store prestasjoner og sterke klatrere er alltid interessant, og denne saken var slett ikke noe unntak. Erik Grandelius forteller om jobben med å sende Fuglesang-prosjektet på Bergflødt utenfor Drammen. 

3. Via ferrata på Andersnatten

Selv om både Kolsås klatreklubb og Norges klatreforbund ble orientert om dette i vår, så slo det ned som en bombe i høst da planene for via ferrata opp den legendariske fjellveggen på Andersnatten i Eggedal ble kjent. Reaksjonene fra mange i klaremiljøet var (og er) svært sterke. 

2. Test av klatrebukser for kvinner

Tester av klatreutstyr er alltid viktig, og denne testen er en av de største vi har på norsk-klatring.no. Hele 14 bukser vurderes i testen. 

1. Åpningen av verdens høyeste klatretårn

I juli meldte vi at det 48 meter høye klatretårnet OVER ved Lillesand er snart er ferdig, og klart for åpning. Et par måneder senere engasjerer fortsatt denne nyheten klatrende lesere. Klatretårnet på Sørlandet er det høyeste i verden, og temmelig synlig fra E18.

Selv om tårnet åpnet sist sommer, er det ikke hundre prosent ferdig før i april 2021, med 850 kvadratmeter med klatring i vanskelighetsgrad 4 til 9.

Publisert 5. oktober 2020 kl 19.56
Sist oppdatert 5. oktober 2020 kl 19.56
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen