Mest lest på Norsk Klatring i 2020

Tragiske dødsfall og koronaskrise preger dessverre nyhetsbildet for oss klatrere i 2020. Men også en temmelig rå prestasjon fant veien inn på topp 10-lista over årets meste leste saker.

Sist oppdatert: 30. desember 2020 kl 20.53
klatring 2020
TRISTE NYHETER: 2020 var året klatrenorge mistet Iegendene Iver Gjelstenli og Sindre Bø – og det preger lista over de mest leste artiklene på norsk-klatring.no i 2020. La oss håpe 2021 blir bedre.
Lesetid: 3 minutter

De ti mest leste sakene på norsk-klatring.no i 2020:

10. DET NYE KLATRESENTERET I BERGEN BLIR DET FØRSTE MED FAST TRENERSTILLING

Bergen klatreklubb drifter det nye klatresenteret i Åsane, hvor det ble opprettet en 100 % fast trenerstilling. 

– Vi vil satse og skape et enda bedre klatretreningstilbud for alle aldre i Bergen. Grunnet begrenset plass på eksisterende klatreanlegg i Bergen har vi ikke skapt et tilbud som er både for bredde og topp. Nå kan vi det, uttalte Remi Småland, som er daglig leder i Bergen klatreklubb. 

9. DETTE HAR KLATRERE LOV Å GJØRE UNDER KORONAKRISEN

Koronakrisen har naturlig nok dominert nyhetsbildet i nesten hele 2020, og det er kanskje ikke så rart at mange klatrere var (og er) opptatt av nettopp dette. 

8. HVOR LENGE VARER KLATREUTSTYRET

Nytt klatreutstyr tåler mye større belastninger enn vi klarer å utsette det for ved korrekt bruk. Svært slitt utstyr derimot kan ryke ved kroppsbelastning. Et eller annet sted i mellom disse ytterpunktene må utstyret pensjoneres, men når?

Denne artikkelen gir svar på akkurat det!

7. PETE WHITTAKER FRISOLOERTE KJERAG

Holy moly! Engelskmannen som er en av verdens aller beste tradklatrere frisoloerte Renshaw/ Foulkes-ruta på Kjerag – 800 meter storveggsklatring opp til grad seks.

– Det vanskeligste med å klatre noe stort er alltid å komme seg av garde. Selve klatringa er enkel, det er å forplikte seg til veggen som er vanskelig. Men jeg koste meg masse på turen, som gikk aldeles strålende, uttalte Whittaker til norsk-klatring etter bragden.

6. MINNEORD TIL SINDRE BØ

– Sindre var redningsmannen som skulle redde oss andre. Det er tungt å akseptere at det til sist ble Sindre selv som måtte hentes ned fra fjellet, skriver vennene Dag Sigvart Kaada, Grim Gjeldvik og Ture Bjørgen.

5. KLATREVEGG HJEMME

Ikke så rart mange er gira på dette når klatresentrene måtte stenge på grunn av kortonapandemien.

4. ER DET GREIT Å KLATRE UTENDØRS NÅ?

Det er heller ikke så rart mange lurte på dette i mars. Heldigvis ble det greiere å være uteklatrer etter hvert som sommeren skred fram, og det attpåtil viste seg at flytende kalk kan ta knekken på det hersens viruset, og at kalk i pulverform ikke sprer korona. 

3. VERDENS HØYESTE KLATRETÅRN ÅPNER I HELGEN

Det aller meste som er høyest i verden har en tendens til å slå an, og klatretårnet ved Lillesand er ikke akkurat noe unntak.

2. IVER GJELSTENLI OMKOM PÅ STORE VENGETIND

En av klatrenorges største legender omkom i en tragisk utglidingsulykke på Store Vengetind i Romsdalen. Forfatteren, journalisten og klatreren Iver Gjelstenli ble 71 år.

1. KLATRER OG JOURNALIST SINDRE BØ ER DØD

Sindre Bø var ikke bare en legende i klatremiljøet rundt Stavanger, men i hele landet. Da han døde i en kiteulykke i påsken mistet vi en av de viktigste klatrerne noensinne i Norge. Sindre Bø ble 49 år.

Publisert 30. desember 2020 kl 20.53
Sist oppdatert 30. desember 2020 kl 20.53

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen