RÅSTERK: Tuva Stavø fra Trondheim. Foto: Vetle Sevild
Lesetid: 8 minutter
Dette er en gjennomgang og uoffisiell kåring av de fremste klatrerne og prestasjonene på de vanligste grenene innen klatring. Det er selvsagt vanskelig å ha oversikt over alle prestasjoner siden det varierer hvor mye som blir meldt, og det er vanskelig å rangere ulike prestasjoner og på tvers av kjønnene.
Så uansett er dette en skjønnsmessig hyllest til sterke norske klatrere og prestasjoner i året som gikk.
Årets buldrer: Thilo Schröter
Thilo Schröter førstebesteg i høst bulderen Tsunami nær Stamsund i Lofoten, som med graden 8C+ innfører en helt ny grad for norsk buldring.
Thilo Schröter kan ikke huske å ha prestert bedre gjennom sine mange år som buldrer og klatrer. Foto: Anders Vest
Thilo på lufig catch i Rocklands. Foto: Anders Vest
KNALLHARDT: Thilo Schröter og harde buldreprosjekter er tema i første episode av den nye og påkosta webserien Unfolding Lines in Flatanger. Foto: Marco Zanone
Dette er også nært det internasjonale toppnivået i buldring, som ligger på 9A. Selv om det er vanskelig å rangere prestasjoner, så er dette kanskje det nærmeste en norsk førstebestigning har vært det internasjonale toppnivået for klatring opp gjennom årene – med unntak av Trango-bestigningen i 1984 og Tirich Mir i 1950. Hvis man ser på andre buldrere som har etablert så harde problemer, så er det stort sett verdensstjerner. Thilo har tidligere gått buldre opp til 8C, og førstebesteget klart flest 8B+ buldre i Norge. Bare i august gikk han syv buldre mellom 8B og 8C på et par ukers tur til Rocklands i Sør-Afrika.
I løpet av året tok han også sitt syvende NM-gull i buldring, og passerte dermed Magnus Midtbø på listen over flest gull i herreklassen i den grenen, og tangerte Hannah Midtbø samlet sett.
Årets sportsklatrer: Leo Bøe
Leo Bøe fortsetter å være landets klart beste sportsklatrer med enda et imponerende år med harde bestigninger. Han gikk i år første taulengde på ruta Change, grad 9a+ i Hanshelleren på Flatanger, han gikk to ruter til på 9a-graden samme sted i sommer han gikk fire ruter gradert 9a i Spania i vinter og vår, onsightet 8b+ og gikk 8c i første forsøk også i Spania. Han tok også gull i NM i ledklatring, den eneste konkurransen han deltok på i år.
Bergenske Leo Bøe tok en pause fra Flatanger i en uke og gikk to av prosjektene sine med en gang han kom tilbake.
PERS: Leo Bøe klipper tredje slynge rett før den buldrete sekvensen på JoeDan 9a. Photo: Lea Ambra Valentina
Leo Bøe på det harde startcruxet på Ilusionist (9a) i Flatanger. Foto: Adri Martínez
Hvor sterkt dette er internasjonalt viser rangeringslista til 8a.nu, hvor det bare er seks klatrere som har ticket flere harde ruter ut fra 8a.nu sin poenggiving av rutegrader. Så dette er også svært sterkt internasjonalt, og historisk sett er det bare Magnus Midtbø som har gått hardere ruter og flere ruter på 9a-graden.
Ut over Leo har det vært et sterkt år for Sunniva Øvre-Eide som har gått to ruter på 8c-graden, og repetisjonen av Draumkvedet på Damtjern er vel den nest raskeste bestigningen. Hun gikk også en 8b+ i Spania og flere 8b-ruter.
Årets konkurranseklatrer: Sunniva Øvre-Eide
Sunniva Øvre-Eide har sørget for den første norske semifinalen i en verdenscup i led på 2020-tallet med sin 16. plass i sommer. Dermed har 20-åringen gjort det beste norske resultatet, utenom i paraklatring, siden Tina Johnsen Hafsaas mange gode konkurranser inkludert flere finaler fram til 2019.
FORNØYD: Sunniva Øvre-Eide fornøyd med egen innsats i sin første semifinale i verdenscup. Foto: Jan Virt/IFSC
KONKURRANSE: Sunniva Øvre-Eide med personlig beste i verdenscup. Foto: Jan Virt/IFSC
NORSK OG NORDISK MESTER: Sunniva Øvre-Eide. Foto: Synne Dagestad / NKF
Sunniva fikk også en 11. plass i EM i kombinert led og buldring, gjorde det bra i flere europacuper og vant nordisk mesterskap og NM i både buldring og led.
Andre kandidater: Ingrid Kindlihagen har også hatt et sterkt år og et gjennombrudd i internasjonal seniorklatring med sin sterke 8. plass i EM i kombinert led og buldring, og 16. plass i EM i buldring. 22-åringen tok også sølv i nordisk buldring og i NM.
17 år gamle Emmelie Conders, som konkurrerer for Norge og bor i Danmark, kom også til finale i en europeisk ungdomscup – den beste norske juniorplasseringen på flere år.
Årets paraklatrer: Dina Eivik
Dina Eivik fra Trondheim klatreklubb var en av fire som var nominert til årets kvinnelige parautøver i Norge på Idrettsgallaen for sin verdenscupseier, EM-sølv og sølv og bronse i verdenscupens to andre konkurranser.
Dina Eivik med sølv i EM. Her fra verdenscup i Innsbruck tidligere i sesongen. Foto: Synne Dagestad/NKF
KREVENDE KRUX: Dina Eivik klatrer til grep 33 under finalen i verdenscupåpningen i Salt Lake City. Foto: Slobodan Miskovic / IFSC
Norske Dina Eivik er blant verdens beste paraklatrere. Foto: Slobodan Miskovic/ IFSC
Dette er den andre norske klatreren nominert til en pris på Idrettsgallaen, ti år etter at Magnus Midtbø ble nominert i åpen klasse. Dina vant også VM i 2023. Hun er 22 år og har klatret i tre år. Hun stiller i klassen RP2, hvor PR-klassene er for utøvere som er klassifisert med redusert rekkevidde, styrke eller stabilitet.
Andre kandidater: Kim Rishaug har gjort en kometkarriere etter at han startet med klatring, og tok en sensasjonell førsteplass i sin første konkurranse i verdenscupen i Innsbruck i juni, og en tredjeplass i senere i høst. 35-åringen stiller i klassen RP1.
Årets tradklatrer: Mari Augusta Salvesen og Tuva Stavø
Mari Augusta Salvesen avsluttet 2024 med å lede The Zone på Curbar, gradert E9 6c, på gritstone i England. Dette er den første kvinnelige bestigningen av ruta, som regnes som hard for graden, og den har vel med Maris bestigning blitt klatret 10 ganger siden den ble gått av legendariske John Arran for snart 30 år siden.
ALENE: Mari Salvesen knipsa noen selfier - kleine som hun kaller de - på vei opp stupet på Mt. Watkins. Foto: Mari Salvesen
Mari Salvesen klatrer Trang fødsel på Solum.
RAPPELL-PROSJEKT: Når du kjører totalt fjorten timer mutters aleine i bil for å rappellere en gang, da er det lov å bli litt frustrert. Dette er Mari Salvesen i sin trede koronakrise-fase. Nå er hun i gang med den fjerde. Foto: Mari Salvesen
Det er litt krevende å oversette britiske tradgrader til norsk, men Mari antyder til UK Climbing at den kanskje ville vært gradert 7c+ (altså norsk 8+), men så er den altså sikret med skyhooks på sine 15 meter. Den kan godt være hardere, noen foreslår 9- som rent teknisk grad på den også.
Mari har tidligere gjort flere av de mest imponerende trad-bestigningene av norske klatrere, med en repetisjon for et drøyt år siden av off-width ruta Black Mamba i USA som er gradert rundt 8c eller 8b+, førstebestigning av grad 9 på Sotra for to år siden, repetisjon av grad 9 i Profilveggen i Jøssingfjord, med imponerende flasher av off-widthrute i USA gradert 9- og diverse andre prestasjoner.
Tuva Stavø gjorde en av de hardeste trad-bestigningene i 2024 med andrebestigning av Sulualliansen (grad 9) i Snillfjord sørvest for Trondheim. Dermed er hun andre norske kvinne som har ledet trad-ruter på den graden, og det er vel heller ikke så mange flere norske herrer som har gjort det. Tuvas raske repetisjon av cruxtaulengden på Arctandria på grad 9-/9 er i seg selv en av de største trad-prestasjonene i 2024.
PERS: Tuva Stavø i ferd med å gå Sulualliansen (8b) i Snillfjord i Trøndelag. Dette er den hardeste tradruta hun har gått, og det gjorde hun en uke etter å ha blitt operert for Crohns sykdom (kronisk betennelse i tarmsystemet). Foto: Mattis Gunnerud Husby
Tuva Stavø. Foto: Tore Meirik
ENDA EN FRA BLÅMANN:Tuva på Ultima Thule. Foto: Vetle Sevild
Årets storveggsklatrer: Tuva Stavø og Kristoffer Klev (sammen med svenske Hannes Puman)
Tuva Stavø ledet alle taulengdene på Arctandria (grad 9-/9) på Blåmannens nordvegg utenfor Tromsø, en bestigning i verdensklasse med tanke på at hun gikk cruxtaulengden i andre forsøk og hvis vi ser nivået på andre kvinner som går harde storvegger.
Uka før gikk hun også Ikaros og Ultima Thule (grad 8+ og 8/8+) på den samme veggen, men på den ene gikk hun en taulengde på topptau og på den andre har et ras gjort den lette siste taulengden til en glatt vegg så de måtte rappellere av.
Kristoffer Klev fikk med seg den svenske toppklatreren Hannes Puman, etter at han ikke helt nådde opp i OL-kvalifiseringskonkurransen, på et like imponerende raid av hard storveggsklatring i Nord-Norge.
Først gjorde de andre fribestigning av Disco 2000, som følger den harde starten på Arctandria, før den har en håndfull selvstendige harde taulengder til topps. De to gikk den også raskt, men ledet hver sine taulengder.
RENT OG PENT: Hannes Puman tok på finskjorta for fribestigningen av Disco 2000 på Blåmannen i Troms. Foto: Vegard Breie
Klev og Puman i aksjon på Blåmannen i Troms. Foto: Vegard Breie
Hannes Puman gønner på. Foto: Vegard Breie
Deretter klatret de Corner Kick, en hard storveggsrute gradert 9- på Vågekallen i Lofoten, samt en førstebestigning av en rute til på Kvaløya. Senere i høst gjorde Hannes Puman en av de mest imponerende fribestigningene gjort på El Capitan i Yosemite i California på mange år med sin friversjon av The Nose sin cruxtaulengde, som ingen har gjort sammenhengende i fri før. Så hvis dette hadde vært en nordisk kåring, ville han vært den åpenbare kandidaten ikke minst på grunn av alle de andre sterke bestigningene på Yosemite-turen.
Andre kandidater: Henning Eidsheim gjorde også en solid prestasjon med å klatre i fri alle taulengdene på Freerider på El Capitan (grad 8/8+ eller 8+), selv om han selv understreker at ikke alt ble gått på led i ett støt.
Årets is- og miksklatrer: Sigbjørn Veslegard
Sigbjørn Veslegard har vært drivende i å utvikle miksklatrefeltet Almmeningen i nærheten av Sogndal, som med sine rundt 65 ruter kanskje er blitt det største og mest spesialiserte feltet for hard vinterklatring på fjell og (litt) is. I 2024 førstebesteg han flere av de hardeste linjene, gradert opp til M9, og diverse linjer opp til denne graden.
Sigbjørn Veslegard. Foto: Provat
Sigbjørn Veslegard. Foto: Provat
Sigbjørn Veslegard. Foto: Provat
Han har også klatret lange og bratte islinjer i området, blant annet enn nesten 500 meter høy foss i Fortun. Han er også en av de beste tradklatrerne i landet, og for noen år siden tradklatret han en rute på klatrefeltet Kvam som med sin grad 9 er en av tre ruter på denne graden førstebesteget av en norsk klatrer.
Årets høyfjellsklatrer: Vibeke Andrea Sefland
Vibeke Sefland klatret Nanga Parbat i 2024 og kom dermed opp på sin åttende topp over 8000 meter. Bare Kristin Harila har gjort flere toppere av norske klatrere.
Dette er tredje norske bestigning av toppen etter at Andreas Fredborg gjorde den først i 1990 og Kristin Harila gjorde den i 2022. 50 år gamle Vibeke har klatret i Himalaya i over ti år, kombinert med jobb i Forsvaret og hjelpearbeid i Nepal.
Hun hadde et imponerende 2023 med å klatre Annapurna, Dhaulagiri og Kanchenjunga, selv om dette naturlig nok ble overskygget av Kristin Harilas rekordraske bestigning av alle 14 toppene. Hun har tidligere klatret Manaslu, Makalu, Everest og Lhotse, og har også vært på de høyeste toppene på de andre seks kontinentene.
Hva synes du om denne saken?
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.