Nyheten om Adam Ondras rekordbestigning har ikke uventet gått verden rundt de siste dagene. Flere nettsteder har nå kommet med sine utvidede saker, blant annet med Ondras egne uttalelser om ruta i Hanshelleren. Vi nøyer oss inntil videre med å referere til et utvalg av disse, for å få litt flere fakta på bordet om den banebrytende bestigningen.
Først og fremst har Ondra kommet med en skrevet uttalelse på 8a.nu, hvor han forklarer i detalj rundt ruta og bestigningen, og ikke minst graden:
Change består som de fleste sikkert har fått med seg, av to taulengder, slått sammen til en over 50 meter lang linje. Dvs. Ondra boltet et anker litt før midtveis for å jobbe inn den første delen som en rute i seg selv. Det er her vi får det hardeste cruxet; en skulderpress inne i et trangt, overhengende hjørne, som skal være en 8B+ bulder i seg selv. Opp dit er det 8b-klatring, og etter cruxet kommer man rett inn i en 7B+ buldresekvens. Deretter får man en «nohands»-hvil ved det første ankeret, før man må ut i det harde element igjen; en seks meter lang og buldrete maksstyrkesekvens, og deretter ca. 8b+ ut til siste ankeret, på stadig bedre jugs, men likevel så pumpende at det ikke er snakk om å klare å ta seg inn igjen, ifølge Ondra.
Sammenlagt blir dette en 20 meter lang, hard 9a+ (kanskje 9b), inn i en ca 25 meter lang 9a, og altså tilsammen 9b+.
Les mer om Ondras tanker rundt bestigningen og graden på 8a.nu.
Også Planet Mountain har et intervju ang. ruta, graden og prosessen, som du kan lese her. Dette er hva Ondra sier om graden der: The grade question is interesting: when I first bolted it I was blown away by its difficulty and thought it would easily be 9b+. But after sending the first section and feeling fresh on the second section crux after only two weeks of effort I thought perhaps it was 9b. But in the end I kept falling off that first section so often, it became such a demanding process both physically and mentally that I believe it is significantly harder than all the other 9b's I've done. In addition, it’s worth bearing in mind that even though the route fits my style I really had to put in so much effort to succeed!
Ellers er det naturligvis omtale på de fleste klatrenettstedene verden over. Mye det samme stoffet på de fleste, men for de ekstra interesserte gir vi et utvalg her: Outside Magazine, Deadpoint Magazine, Rock and Ice, Climberism, Climbing og Climbing Narc.
Og vi må ikke glemme alltid påpasselige Flatangernytt, som var raskt på pletten med gratulasjoner og musserende vin til team Ondra straks etter bestigning.