Alex Honnold har frisoloert El Capitan

Lørdag ble det kjent at Alex Honnold har frisoloert El Capitan

Sist oppdatert: 4. juni 2017 kl 14.23
Alex Honnold på toppen av El Capitan, etter å ha klatret til topps – uten tau (!!). Foto: Jimmy Chin
Alex Honnold på toppen av El Capitan, etter å ha klatret til topps – uten tau (!!). Foto: Jimmy Chin
Lesetid: 3 minutter

Han har holdt planene hemmelig i lang tid. Derfor kom det som lyn fra klar himmel. Uansett; Amerikanske Alex Honnold (31) toppet lørdag morgen kl 9:28 3. juni ut ruta Freerider (12d) på 1000-metersveggen El Capitan i Yosemite. Da hadde han klatret i nesten 4 timer – uten tau.

Dette er så ekstremt at det vanskelig å fatte. En sak er å klatre opp i fri, uten å falle. Det i seg selv er en stor prestasjon. Men å ta av fra bakken, uten sele og uten tau, og klatre helt til topps, via alle de svært vanskelige passasjene – vi kan ikke annet enn å se på det som tidenes klatreprestasjon, uansett genre.

Les også: Honnold med frisolotrippel i Yosemite

Freerider består av 35 taulengder. Den er en variasjon over ruta Salathe wall, som har to 5.13-lengder. Disse unngås ved å klatre til venstre for originalruta i toppen, og 8+-klatringen erstattes med fire taulengder av grader 7+/8-, 7+ og 7-. Bare å frisoloere de lengdene 900 meter over bakken er en prestasjon i seg selv. Å klatre hele ruta med tau er også de beste forunt. Våre egne superklatrere, Martin Skaar Olslund og Thomas Meling klatret ruta i 2012, og brukte flere dager på bestigningen.

Den største utfordringen, foruten å holde hodet kaldt, er nok varianten som unngår Teflon corner (8/8+) ca midtveis i ruta. Det er som navnet sier, et veldig glatt dieder, der man klatrer mye på friksjon.
– Ikke bare var fjellet glatt som teflon, men det fantes overhodet ingen tak.

Derfor er det kanskje ikke så rart at Honnold valgte de andre varianten her. Skaar Olslund er mektig imponert over Honnold.
– Helt klart vanvittig imponerende! Når jeg ser bildene av Honnold uten tau på alle de harde og delikate taulengdene, kan jeg knapt forestille meg hvilken guts det må kreve for å gjennomføre en slik prestasjon. Har ikke forsøkt den varianten som unngår Teflon corner, men begge står i 5.12d og er hardeste lengde.

Ruta har også et annet punkt gradert 8/8+, fire taulengder høyere. Rett før har han fått «varmet opp» ved å klatre en lenge gradert 8-.

Honnold gikk ikke til verket uten grundige forberedelser. Han har klatret ruta mange ganger, og satt for kort tid siden hastighetsrekord, sammen med Tommy Caldwell. De brukte litt over 5 og en halv time til topps. Calwell sier til Nationalgeographic.com at han aldri har sett Honnold klatre så bra.

Honnols satte «tickmarks», dvs kalkmerker, på ruta for å huske tak og sekvenser. Etter turen kom et realt regnskyll, og han rappellerte derfor ned ruta i forrige uke, for å sjekke at tickmarksene var intakte, og at ruta var tørr.

– For mange år siden, da jeg først forsøkte å forstå hva det ville bety å frisoloere Freerider, var det flere passasjer der jeg tenkte: Å det er en skummel bevegelse, og det er en veldig skummel sekvens, og det svapartiet, og den traversen. Det var så mange små passasjer der jeg tenkte, aiai, uff. Men i årene siden har min komfortsone endret seg og blitt større og større, inntill disse målene som før virket helt fjerne, til slutt falt innenfor det mulige, uttalte han til Nationalgeographic.com lørdag.

Jimmy Chin og Cheyne Lempe jumarerte veggen og filmet og tok bilder.

 

Den filmen skal vi se – om vi tør.

freerider
freerider

Rutebeskrivelse: Her er Salathe wall, med Freerider merket av i toppen til venstre.

Publisert 4. juni 2017 kl 14.23
Sist oppdatert 4. juni 2017 kl 14.23
 

Relaterte artikler

 

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen