Free Solo vinner Oscar

Klatresportens første Oscar er en realitet. Alex Honnolds vanvittige klatretur opp El Capitan, uten tau, har også truffet massene

Sist oppdatert: 25. februar 2019 kl 11.44
Free Solo med Alex Honnold har vunnet Oscar for beste dokumentar!
Free Solo med Alex Honnold har vunnet Oscar for beste dokumentar!
Lesetid: 4 minutter

Da har det altså skjedd – filmen Free Solo, der Alex Honnold frisoloerer ruta Freerider (8+) på El Capitan, har vunnet Oscar for beste dokumentar. Filmen har gått sin seiersgang en god stund nå – en måneds tid i Norge – og i seks måneder i USA. Honnold har reist rundt på filmturne like lenge, og er angivelig klar for et punktum for den reisen. Han er jo som de fleste av oss klatrere mest interessert i å klatre. 

Les også: Her kan du teste The Boulder Problem – cruxet på Freerider

Les også: Freerider uten tau – tidenes klatreprestasjon

Filmen følger Alex Honnold i sine forberedelser mot å klatre El Capitan uten tau – å frisoloere veggen. Den letteste ruta opp er overhode ikke lett – snarere veldig vanskelig, med flere «crux» de fleste av oss ville ha store nok problemer med å i det hele tatt klare isolert. Honnold klatret alt sammen fra bunn til topp på under 4 timer – i fri – uten å falle. Et fall ville selvfølgelig bety den visse død. 

Frisoloering er det ikke mange klatrere som holder på med, heldigvis. Derfor er det vanskelig å relatere til prestasjonen. Verdens beste friklatrer, Adam Ondra, har så vidt vi vet aldri vurdert å klatre opp den veggen uten tau. Frisolering er en psykisk prestasjon, om man har det fysiske som trengs. Adam Ondra var nær på å onsighte hele ruta, men klarte det ikke. Ondra er en langt bedre klatrer enn Honnold – fysisk sett, så hvorfor ikke klatre opp uten tau? Fordi han ikke vil, selvsagt. Hvem vil vel risikere livet? Og det er der vi er ved det som skiller Honnold fra oss – han føler ikke at han risikerer livet. Han vurderer selvsagt at det er en risiko ved det han gjør, like mye som vi vet at det er farlig å kjøre bil. Men vi kjører likevel – og Honnold frisoloerer.

Les også: Slik blir du en bedre buldrer

Les også: Her er buldring i Hallingdal

Turen opp El Capitan vurderes av mange som den største idrettsprestasjonen noen gang, uansett disiplin. Vi bifaller det. 

Filmen hadde aldri blitt til om det ikke hadde vært for Honnolds gode venner, Jimmy Chin og kona Elizabeth Chai Vasarhelyi som har stått for filmatisering og dramaturgi – sammen med et helt crew som stadig stod på vent. For selv om Honnold har psyke av stål, er det ikke slik at man klatrer opp El Capitan uten tau på kommando. Han trengte å vente til han hadde godfølelsen. Og filmteamet gjorde det klart at de aldri kom til å presse han til å klatre ruta. 

Settingen var altså spesiell. Et helt filmteam på pletten i Yosemite, klare til å løpe til topps på fjellet og rappellere ned i veggen for å filme Honnold. Og det var ikke slik at dette holdt på noen dager. Honnold snudde faktisk året før – da klatret han i grisotta med hodelykt, men psyket ut på Freeblast, svaseksjonen lenger nede i veggen. Tilbake året etter så lykkes han altså – da han plutselig kjente at NÅ skal det gjøres. Filmteamet fikk hevet seg rundt og dokumentert det som for oss er like sterkt å se hver gang – for vi har sett filmen flere ganger. Og vil se den igjen.

Det er verdt å nevne at Jimmy Chin har en lang karriere som profesjonell klatrer og fotograf. Han har mange ekspedisjoner bak seg, og har endog stått på ski ned fra Mount Everest. Han står også bak klatrefilmen Meru. Det er altså ikke helt tilfeldig at han filmet Honnold på El Capitan. 

Free Solo har vunnet flere priser, blant annet People's Choice Award: Documentaries på 2018 Toronto International Film Festival, og nylig  Academy Award for beste Documentary Feature.

Filmen vises på Odeon IMAX i Oslo hele denne uka.

Hvilken økonomi det er i dette for hovedrolleinnehaveren er foreløpig uvisst for oss, men filmen er en kassasuksess. Den har spilt for fulle saler i Norge og ifølge outsideonline.com har den spilt inn 19 millioner dollar i USA. 

Freerider er en variant av ruta Salathe wall, og ble førstebesteget av Alex Huber i 1998.

Les også: Legendesønn førstebestiger 8C+

Les også: De beste turtipsene for vinteren

De nominerte i dokumentarkategorien var:

Publisert 25. februar 2019 kl 10.45
Sist oppdatert 25. februar 2019 kl 11.44

Relaterte artikler

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen