Arne Farestveit (22) er en av Norges sterkeste uteklatrere. I høst perset han med 8b onsight på Kalymnos. Nå er han i Leonidio på det greske fastlandet. Her plukker han med seg den ene harde bestigningen etter den andre.
Arne Farestveit tar seg inn rett før cruxet på Nid De Fadas 8c+, som han jobber med i Hellas. Foto: Sindre Sollid
Lesetid: 5 minutter
Da Klatring snakker med Arne Farestveit har han vært en uke i Leonidio, en 4,5 timers busstur fra Athen. Han nyter en kaffe utenfor leiligheten han har leid sammen med fire norske klatrekompiser.
– Leonidio er et skikkelig klatremekka. Vi har hatt flotte forhold på kalkstein med 10-12 grader og ikke noe regn.
Dagen før gikk han 8c-ruta Hanuman Extension. Fire forsøk var det som skulle til. På samme dag gikk han Kopakabana Extension (8a+) onsight.
– De første 30 meterne er en pumpende 7c, som gjør deg sliten i hele kroppen. Ved ankeret får du en god hvil med knelås til begge bein. Så står det igjen sju meter tufa-klatring der du klemmer deg opp. Det ble en god kamp, sier Arne Farestveit om onsighten.
Kjapp og avslappet
I høst perset han onsight med Trypophobie (8b) på Kalymnos. På insta-profilen sin har han listet opp det han tror er nøkkelen for å gå ruter på blikk: At han klatret kjapt, men avslappet, at han leste sekvensene presist og at han ikke nølte.
– 8b onsight var et langtidsmål, så det er jeg fornøyd med. De fleste turene mine i utlandet er onsightturer.
– Er det aktuelt å teste 8b+ onsight på denne turen?
– Hvis ruta passer meg bra, og det henger slynger på den, så skal du ikke se bort fra at jeg prøver, smiler sogningen.
Det er ikke første gang han befinner seg på Leonidio. Forrige gang var for seks år siden da han var her med faren sin.
– Har du noe prosjekt som venter på deg fra 2018?
– Nei. Den gang som nå er det onsighting som gjelder. Jeg har ikke vært så gira på å henge meg opp på et prosjekt. Men her om dagen prøvde jeg Nid de Fadas (8c+) og det kjentes ganske bra. Jeg brukte dagen i går på den, fikk til alle flyttene, og lenket sammen noen sekvenser. Så det er mulig jeg skal teste den litt mer, sier Arne, som har lagt ut en snutt av ruta på instagramprofilen sin.
Heia Hellas
Arne har lenge vært glad i gresk klatring med sine tufaer og kneebars. Lange pumpende ruter har alltid vært hans styrke. Den for nordmenn mer kjente klatreøya Kalymnos har han besøkt et tosifret antall ganger.
– Kalymnos er jo helt fantastisk. Der ligger alt av butikker, restauranter og klatrefelt mye mer konsentrert enn her i Leonidio. Men nå på vinteren er det mer egnet her på fastlandet, for det meste er stengt på Kalymnos.
De siste tre årene har Arne Farestveit stort sett brukt det meste av tiden sin til klatring. I 2023 begynte han på sivilingeniørutdanningen (bygg- og miljøteknikk) på NTNU i Trondheim.
– Som student får jeg mye tid til klatring, og så tar jeg meg ekstra fri der jeg kan slik at jeg kommer meg på tur. Er du gira nok får du det alltid til. Og jeg er gira, sier 22-åringen.
To ganger 9a
Etter at han flyttet til Trondheim har det meste av uteklatringen foregått på Hell, som er kjent for å ha korte og ganske buldrete ruter. Tre timer unna trønderhovedstaden ligger Flatanger, som strengt tatt har en klatrestil som passer sogningen bedre.
I den nordtrønderske bygda eier han Klatrekåken sammen med faren sin, Tina Hafsaas og Thilo Schröter. Det er også her han har gått de to hardeste rutene sine, begge på fransk niertall.
I 2023 gikk han Valhalla (9a), der han etter eget utsagn hadde mellom 50 og 60 klatreøkter før han sendte den. Det ligger en dokumentar på Youtube der han forklarer prosessen frem til suksess på den ruta. I fjor begynte han å øve på Little Badder (9a) i 17. mai -helga. Så kom han tilbake i sommerferien og sendte den etter to og en halv uke.
– Når jeg skal presse gradene på den måten så må det være ruter i min stil, og det byr virkelig Flatanger på. Nå har jeg begynt å prøve på Thors Hammer, som nok egentlig er et knepp opp fra Valhalla. Den sto originalt i 9a+, men med nye beta og kneebars regnes den som en hard 9a eller 9a/9a+.
– Jeg har fått til en del gode links på den. Fra femtebolten og opp til toppen har jeg faktisk gått hele i ett. Men de første fem slyngene består av et veldig hardt bulder. Så jeg har skjønt at jeg må bruke vinteren til å få opp maksstyrken. Nå håper jeg å få meg en tur i påskeferien for å prøve på den, komme tilbake i 17. mai-helga, og så prøve å gå den i løpet av sommeren.
Må trene makksstyrke
– Hvor planmessig er du når det gjelder trening, når på året du skal være i form, og så videre?
– Jeg legger ikke opp til særlig periodisering, men jeg har i bakhodet hva som er svakhetene mine og hva jeg må jobbe med. Så det blir en motivasjon. Det har alltid vært maksstyrken som har begrenset meg. På prosjektene mine er det de hardeste flyttene det står på. Så da trener jeg fingerstyrke, vektede pullups og hard buldring. Hellas-turen ble sånn sett et fin, lite avbrekk, for her er det klatring som passer meg med lange, pumpende ruter.
– Hvordan går det på innefronten? Konkurrerer du fortsatt?
– Det er ikke noe jeg satser på, det var mer da jeg var junior. Jeg har alltid likt uteklatring mest. Om NM ikke er så langt unna der jeg befinner meg, og jeg er i form, så stiller jeg der. Det kan være jeg blir med i NM i Kristiansund, men jeg blir ikke med på europacup eller worldcup.
Ingen tvil om at 18-åringen Arne Farestveit fra Sogndal mener alvor med klatringa når han går 8c+ og investerer i hus på Flatanger. – Det er verdens beste klatreplass, med utrolig potensiale, sier han.
En ting er å koseklatre, der prestasjon er satt til side og nytelsen råder. Men når du setter deg fore å prestere må du også jobbe mentalt. Her er triksene.
Rutinen med å slikke på hendene sine før han går på et bulder har Thilo Schröter hatt i flere år. Det må være andre årsaker til det han selv kaller sitt livs største prestasjon i Rocklands i sommer.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,
Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per måned
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.
Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.