Blod, smerte, tårer og en avlyst påsketur til Siurana.

I fallskjermmiljøet er det å logge mest mulig «frittfall-tid» en stor greie. Og frittfall-tid har Kristen Reagan logget sin skjerv av. Brorparten med BASE-skjerm på ryggen – heldigvis.

Sist oppdatert: 14. september 2019 kl 14.00
Klassiker: Kristen Reagan på Kvinner og barn først (8+) på Bergflødt utenfor Oslo. Fra cruxet risikerer man fall på ca 15 meter, på naturlige sikringer. Foto: Christian Evensen
Klassiker: Kristen Reagan på Kvinner og barn først (8+) på Bergflødt utenfor Oslo. Fra cruxet risikerer man fall på ca 15 meter, på naturlige sikringer. Foto: Christian Evensen
Lesetid: 7 minutter

Jeg tok fallskjerm-lappen som et AFF-kurs, som vil si at man skal gjennomgå syv nivåer med et antall hopp på hvert nivå til man består nivået. I fritt fall fra første hopp med en instruktør flyvende ved siden av. Jeg fikk alle mine første syv nivåer godkjent på første forsøk. Etter å ha tatt nivå 6 og 7 på en formiddag kjentes det senere på dagen lettere surrealistisk å stå i døra på et fly og skulle hoppe ut helt på egenhånd i 4000 meters høyde og logge 60 sekunder i fritt fall tre dager etter at jeg for første gang så en fallskjerm på nært hold. Etter seks kjappe hopp til fra fly så var det opp på Kalskråtind i Romsdalen med BASE-legenden Tor Alex Kappfjell for å teste om min nyervervede kunnskap holdt mål også i fritt fall fra toppen av et fjell. Og som ellers i mitt etterhvert ganske lange liv; også denne gangen ville det helst gå godt.

Ved avslutningen av min BASE-karriere på 10 år, med 150 frie fall fra diverse fjell, bygninger, antenner og broer hadde jeg enda ikke gått i bakken uten åpnet skjerm over hodet. Det har derimot ni av mine kompiser i BASE-miljøet. En gang var vi syv kompiser på vei opp baksiden på den unevnelige veggen hvor trollene regjerer. Jeg husker veldig godt hvor god stemning det var i laget den solfylte vårdagen. Rikelig med tull og tøys klang mellom fjellveggene akkompagnert av trollenes humring, på vei til stabbeveggen. Jeg var utålmodig da vi kom på kanten og spurte om det var greit at jeg gikk først. Joda. Sus i vei! Etter 25 sekunders fritt fall og landing med påfølgende fallskjerm-gjemming og unnaløping oppover langs elven, satte jeg meg på en stein ved elvebredden og nøt roen og tilfredsheten som alltid oppstår idet adrenalinrusen er iferd med å forlate kroppen. Jeg så frem til å igjen treffe gutta og ta opp igjen den gode stemningen. Men etterhvert hørte jeg høye rop og folk som løp langs elvekanten og oppover mot veggen. Jeg forsto at noe hadde skjedd. Det viste seg at en av verdens beste basehoppere, Combsey, hadde strukket strikken litt for langt. Han avsluttet det «frie fallet» med å gått rett i svaene under Stabbeveggen i 200 km/t.

Allerede abonnent?  
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Klatring,

Fri Flyt, Terrengsykkel, UTE, Landevei og Jeger sine nettsider og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
139,-
per
måned
3 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
119,-
per
måned
12 måneder*
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
99,-
per
måned

Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper. *Forutsetter bindingstid, og fornyes månedlig etter bindingstiden.

Norsk-klatring.no er skrevet av klatrere for klatrere, og formidler det som rører seg i det norske klatremiljøet. På nettsiden finner du grundige utstyrstester, teknikk—og treningsråd og inspirasjon til din neste klatretur.

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.

Relaterte artikler

IMPONERTE: Blant Himalaya-klatrere, tradklatrere, buldrere, alpinklatrere og råsterke tenåringer finner vi også bergenseren Leo Bøe som seiler opp som den sterkeste, norske sportsklatreren i 2023. Arkivfoto: Emile Pino
Fjorårets råeste klatrere og klatreprestasjoner

Fjorårets råeste norske klatrere og klatreprestasjoner

Mann med crashpad på ryggen, ettermiddagssol i bakgrunnen, sørafrikansk landskap med busker
Herjet i Rocklands:

Fikk plutselig superkrefter

dame med hvit hjelm som klatrer i stort stup
Forteller om fribestigningen av Arctandria

DETTE er Tuva Stavø

jente som klatrer
Sendte Draumkvedet (8c)

Sunniva Øvre-Eide i støtet

nærbilde av klatrer
Gikk nettopp sin tiende 9a

Spiser 9a-ruter som drops

kvinne og mann foran brunt stup
Dobbelportrett: Maria Davies Sandbu og Martin Mobråten

En klippe i livet

Norsk-klatring.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Tore Meirik

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen